ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μπάιντεν: Να μην χτυπήσει το Ισραήλ πετρελαιοπηγές του Ιράν, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές

Κοινοποίηση
Tweet

Αλλαγή στάσης με δεδομένο το «όχι» σε μια ενδεχόμενη επίθεση των IDF σε πυρηνικές εγκατάστάσεις

Μετά το «όχι» του Τζο Μπάιντεν προς ένα ενδεχόμενο χτύπημα του Ισραήλ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, ήλθε και ένα έμμεσο «όχι» για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τονίζει ότι «υπάρχουν και άλλες επιλογές».

Πρόκειται όμως για αλλαγή πορείας μέσα σε 24 ώρες καθώς χθες δεν απέκλειε το χτύπημα σε πετρελαιοπηγές.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το Ισραήλ ακόμη δεν έχει αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους.

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές λύσεις από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε ο Τζο Μπάιντεν σε μια σπάνια εμφάνισή του στην καθημερινή ενημέρωση Τύπου του Λευκού Οίκου.

Σε άλλο σημείο πιέστηκε να δώσει μια απάντηση για το πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ στην ιρανική επίθεση. Ωστόσο αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας ότι «αυτό είναι ανάμεσα σ'εμένα και αυτούς».

Πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ιράν, λέγοντας ότι το θέμα είναι υπό συζήτηση.

Ακόμη, είπε ότι θα μιλήσει με τον Νετανιάχου όταν το Ισραήλ αποφασίσει για το πώς θέλει να απαντήσει στο Ιράν.

Ανέφερε ότι λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις και ότι η ομάδα του βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους. Απέδωσε την καθυστέρηση της απόφασης στις εορτές του εβραϊκού Νέου Έτους: «Δεν πρόκειται να πάρουν μια απόφαση αμέσως. Και έτσι, θα περιμένουμε να δούμε πότε θα θελήσουν να μιλήσουν», πρόσθεσε

«Κανένας δεν βοήθησε το Ισραήλ περισσότερο από μένα»

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει τις διπλωματικές συμφωνίες στη Γάζα και τον Λίβανο για να επηρεάσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν απάντησε: «Καμία κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει το Ισραήλ περισσότερο από εμένα. Καμία, καμία, καμία και νομίζω ότι ο Μπίμπι θα πρέπει να το θυμάται αυτό.

«Όσο για το αν προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές ή δεν ξέρω, αλλά δεν υπολογίζω σε αυτό», προσθέτει ο Μπάιντεν.

Ωστόσο σε ερώτημα αν το Ισραήλ λαμβάνει υπόψη του τις συμβουλές της αμερικανικής κυβέρνησης απάντησε λέγοντας ότι η πρότασή του για τους ομήρους στη Γάζα είναι πρακτικά «νεκρή».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις