ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Το Ισραήλ ετοιμάζει επίθεση στο Ιράν: «Έχουμε καθήκον να απαντήσουμε» είπε σε διάγγελμα ο Νετανιάχου

Κοινοποίηση
Tweet

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει μέσα από μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα προς του πολίτες ότι είναι καθήκον και δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό και να απαντήσει στο Ιράν.

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει μέσα από μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα προς του πολίτες ότι είναι καθήκον και δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό και να απαντήσει στο Ιράν. 

«Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές εναντίον μας» ανέφερε αρχικά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για να συνεχίζει λέγοντας πως εκτόξευσαν εκατοντάδες πυραύλους εναντίον του Ισραήλ σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μία τέτοια επίθεση, ούτε το Ισραήλ θα τη δεχτεί» διαμήνυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμύνεται και να απαντά σε τέτοιες επιθέσεις – και αυτό πρόκειται να κάνουμε», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, δήλωσε ότι η Χαμάς έχει σχεδόν τελειώσει και ότι η σημαντική ηγεσία της Χεζμπολάχ έχει επίσης εξαλειφθεί, ωστόσο οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι οι κάτοικοι του Βορρά να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να επιστραφούν οι όμηροι από τη Γάζα.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε στην Ισραηλινή Δημόσια Ραδιοφωνία ότι συντονίζουν τις προετοιμασίες τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα αντίποινα κατά του Ιράν και ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Μήνυμα σε Μακρόν: Το Ισραήλ θα χτυπήσει με ή χωρίς εσάς»
Οι ενδείξεις ότι το Ισραήλ ετοιμάζει άμεσα την επίθεση κατά του Ιράν ήρθαν νωρίτερα σήμερα, Σάββατο (05.10.24), καθώς ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε διεθνές εμπάργκο στα όπλα που παραδίδονται στο Ισραήλ για χρήση στη Γάζα. «Νομίζω ότι σήμερα, προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε σε μία πολιτική λύση, να σταματήσουμε να παραδίδουμε όπλα για να πολεμήσουμε στη Γάζα», είπε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο France Inter, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν στέλνει όπλα στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου απάντησε με έντονο τρόπο και στον Μακρόν, λέγοντας πως «το Ισραήλ θα νικήσει, είτε μαζί σας είτε χωρίς εσάς».

Επίκειται σημαντικό πλήγμα από το Ισραήλ κατά του Ιράν, σύμφωνα με πηγές
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι επίκειται ένα μεγάλο πλήγμα κατά του Ιράν, καθώς το Ισραήλ έπληξε στόχους στον Λίβανο, τη Συρία και τη Γάζα το Σάββατο.

IDF: Θα χτυπήσουμε το Ιράν σε τόπο και χρόνο της επιλογής μας
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) διαμηνύουν ότι θα απαντήσουν στην «επαίσχυντη» πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε τοποθεσία και ώρα της επιλογής τους.

Επιβεβαίωσαν επίσης ότι στη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν, την περασμένη Τρίτη, δύο ισραηλινές αεροπορικές βάσεις χτυπήθηκαν, αλλά παραμένουν πλήρως επιχειρησιακές. Σε τηλεοπτική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι υπογράμμισε επίσης ότι έχουν εξοντωθεί από τη Δευτέρα 440 μαχητές της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων 30 διοικητών, σε μάχες στον νότιο Λίβανο. Όπως είπε «σπρώχνουμε την τρομοκρατική οργάνωση βόρεια».

 

«Το Ιράν συνιστά  μόνιμη απειλή για το Ισραήλ»
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε σήμερα σε μήνυμα που μεταδόθηκε για την επέτειο της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023 στο Ισραήλ, που συγκλόνισε τη χώρα, ότι τα τραύματα «δεν έχουν ακόμη επουλωθεί πλήρως».

«Τα τραύματά μας δεν μπορούν ακόμη να επουλωθούν πλήρως… γιατί όμηροι συνεχίζουν να βασανίζονται, να εκτελούνται και να πεθαίνουν σε αιχμαλωσία», τονίζει, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, 97 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι, εκ των οποίων 33 είναι νεκροί, σύμφωνα με δήλωση του στρατού.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι το Ιράν και οι «πληρεξούσιοί» του συνιστούν «μόνιμη απειλή» για τη χώρα του, ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης για την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Σε μήνυμα προς τις εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ο Χέρτσογκ κατήγγειλε «τη μόνιμη απειλή που αποτελεί για το (ισραηλινό) κράτος το Ιράν και οι τρομοκράτες πληρεξούσιοί του, που έχουν τυφλωθεί από το μίσος και είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν το μοναδικό μας εβραϊκό έθνος-κράτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία.

Με «ακόμη σκληρότερη» απάντηση απειλεί το Ιράν
Λόγο για «σκληρή» απάντηση στην περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στην Τεχεράνη, έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί.

Με φόντο τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα το Ιράν στο Ισραήλ, ο Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως η επίθεση – απάντηση του ισραηλινού στρατού ίσως είναι θέμα ωρών.

Λόγο για «σκληρή» απάντηση στην περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στην Τεχεράνη, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί.

Με φόντο τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα το Ιράν στο Ισραήλ, ο Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως η επίθεση – απάντηση του ισραηλινού στρατού ίσως είναι θέμα ωρών.

Οι δηλώσεις του Αραγτσί έγιναν σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη, αφού επέστρεψε από την διήμερη περιοδεία που έκανε σε Λίβανο και Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως το Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δίπλα στους εταίρους του και έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας πως πιθανόν η ισραηλινή επίθεση είναι θέμα ωρών.

πηγή newsit.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις