ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Μεγάλη προσέλευση στην κάλπη - Ψήφισαν 18.000 πολίτες τις πρώτες 2 ώρες

Κοινοποίηση
Tweet

Μετά τις 21:00 τα αποτελέσματα

ΝΕΟΤΕΡΟ:  Μεγάλη δείχνει να είναι η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις 9 το πρωί είχαν ψηφίσει 18.000 πολίτες.

 Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συμμετοχή σε σχέση με την ίδια ώρα στην εκλογική διαδικασία του 2021 είναι αυξημένη κατά 31%.

Οι κάλπες είναι προγραμματισμένο να κλείσουν στις 7 το βράδυ, εκτός κι αν η αρμόδια επιτροπή του κόμματος (ΕΔΕΚΑΠ) αποφασίσει να δώσει παράταση, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει ακόμη σημαντική προσέλευση ψηφοφόρων.

Εκλογές ΠΑΣΟΚ- Ψήφισε ο Χάρης Δούκας: Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τη χώρα

Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν τα μέλη του κόμματος και επιπλέον όσοι άλλοι άνω των 16 το επιθυμούν δηλώνοντας, σε όποιο εκλογικό κέντρο προσέλθουν, πως θέλουν να εγγραφούν είτε ως μέλη είτε ως φίλοι και υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος.

Όλοι οι ψηφοφόροι θα καταβάλουν ως αντίτιμο το ποσό των 3 ευρώ.

Θα πρέπει να έχουν μαζί τους για την ταυτοπροσωπία αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο ( π.χ δίπλωμα οδήγησης).

Σκανδαλίδης: Την άλλη Δευτέρα όποιος κι αν είναι πρόεδρος, το ΠΑΣΟΚ θα κάνει μια νέα αρχή
«Έχω πει ότι θα είναι πάνω από 300.000 αυτοί που θα ψηφίσουν σήμερα. Φοβάμαι ότι θα πέσω έξω γιατί θα είναι περισσότεροι» δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος λίγο μετά τις 9 το πρωί προσήλθε στις κάλπες για να ψηφίσει για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Την άλλη Δευτέρα όποιος κι αν είναι πρόεδρος, το ΠΑΣΟΚ θα κάνει μια νέα αρχή» πρόσθεσε. «Ήμουν και είμαι στρατιώτης της παράταξης» σχολίασε στη συνέχεια.

Το ψηφοδέλτιο είναι κοινό με αλφαβητική σειρά των υποψηφίων: Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου , Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης και μπαίνει σταυρός προτίμησης.

Για να εκλεγεί νέος πρόεδρος απαιτείται να συγκεντρώσει το 50+1 των ψήφων κι αν δεν το καταφέρει τότε οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν σε β γύρο την επόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

Τα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 9 το βράδυ.

Πρώτη Ενημέρωση: Οι κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ άνοιξαν στις 7 το πρωί της Κυριακής (06.10.2024) και έξι υποψήφιοι διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος.

Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου,  Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και  Μιχάλης Κατρίνης είναι οι έξι υποψήφιοι που ζητούν την ψήφο των φίλων του ΠΑΣΟΚ. Οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ έχουν ανοίξει από τις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας. Σε περίπτωση που υπάρχει μαζική προσέλευση ενδέχεται να παραταθεί η εκλογική διαδικασία κάτι το οποίο είχε συμβεί και στις προηγούμενες εκλογές του κόμματος.

Αχαΐα- Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πού θα στηθούν οι 27 κάλπες- Η διαδικασία

Για να εκλεγεί νέος πρόεδρος απαιτείται να συγκεντρώσει το 50+1 των ψήφων κι αν δεν το καταφέρει τότε οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν σε β’ γύρο την επόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 9 το βράδυ.

Υπάρχουν περίπου 950 εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα βρίσκεται ένα tablet, μέσω του οποίου θα γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων και στο τέλος η καταμέτρηση των ψήφων.

 Δείτε εδώ τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και Εξωτερικό

Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ μπορούν να μπαίνουν στο ekloges.digitalsociety.gr και να βρουν στον διαδραστικό χάρτη το πιο κοντινό τους εκλογικό κέντρο.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους ή του τόπου που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Η συμμετοχή στη διαδικασία απαιτεί την επίδειξη ταυτοποιητικών εγγράφων, όπως αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Για τους 16χρονους και τους αλλοδαπούς που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση γίνεται με ταυτότητα, διαβατήριο και τον ΑΜΚΑ τους, ενώ για τους Κύπριους απαιτείται κυπριακή ταυτότητα και ΑΜΚΑ.

Ο ΑΜΚΑ θα πρέπει να προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e-ΕΦΚΑ), το οποίο θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή. Η διαδικασία της ψηφοφορίας αναμένεται να είναι απλή και γρήγορη, ώστε να εξυπηρετηθεί ο αυξημένος αριθμός ψηφοφόρων που αναμένεται να προσέλθει στα εκλογικά τμήματα.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι για τη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν ψηφίσει στον πρώτο γύρο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην τελική διαδικασία της εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να προσέλθουν στην κάλπη σήμερα, ενώ θα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε από τα εκλογικά τμήματα της χώρας, ανεξάρτητα από το πού είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο.

Η επιλογή της νέας ηγεσίας είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, καθώς το κόμμα επιδιώκει να επανέλθει δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων και η μαζική προσέλευση στα εκλογικά τμήματα θα καθορίσει το αποτέλεσμα, αλλά και την πορεία του κόμματος στην επόμενη ημέρα. Το ενδιαφέρον είναι έντονο και οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ αποτελούν ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που παρακολουθείται στενά, τόσο από τους πολίτες όσο και από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Πού θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι αρχηγοί και οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος

Σε εκλογικά τμήματα της Αθήνας και της περιφέρειας θα ψηφίσουν οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί αλλά και οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ. Πρώτος στην κάλπη θα φτάσει ο Χάρης Δούκας, ο οποίος έχει προγραμματίσει να ψηφίσει στις 9 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Στο ίδιο εκλογικό τμήμα θα φτάσει στις 10.30 για να ψηφίσει η υποψήφια αρχηγός Άννα Διαμαντοπούλου και στις 12 το μεσημέρι ο Παύλος Γερουλάνος. Ακαδημίας 50 έχει επιλέξει και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης ο οποίος θα ψηφίσει στις 12.30 το μεσημέρι- νωρίτερα και στο ίδιο τμήμα θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει στην Αχαία, όπου εκλέγεται βουλευτής και συγκεκριμένα, στις 11 π.μ. στο εκλογικό τμήμα του 2ου Γυμνασίου Πατρών (Μαιζώνος 156 και Τριών Ναυάρχων).

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος αρχηγός, Νίκος Ανδρουλάκης, θα ψηφίσει στις 10 το πρωί στο Δημαρχείο Κερατσινίου - Δραπετσώνας (Ελ. Βενιζέλου 200 Κερατσίνι).

Στην εκλογική της περιφέρεια θα βρίσκεται για την ψηφοφορία η Νάντια Γιαννακοπούλου- στις 10:00 π.μ. θα ψηφίσει στο Εκλογικό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου ( 1ο Δημοτικό Σχολείο, Παναγή Τσαλδάρη 2, Αγ. Αντώνιος). Στο Δημαρχείο του Πύργου Ηλείας -στην εκλογική του περιφέρεια- θα ψηφίσει στις 9 το πρωί ο υποψήφιος αρχηγός, Μιχάλης Κατρίνης.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις