ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Χεζμπολάχ χτύπησε εστιατόριο στην Χάιφα, νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Λίβανο και Συρία

Κοινοποίηση
Tweet

Δείτε βιντεο

Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες μετά την επίθεση με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, με 8 τραυματίες στη Χάιφα και τον 9o στην Τιβεριάδα.

Οκτώ άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ελαφρούς τραυματισμόυς στην πανεπιστημιούπολη Rambam Health Care Campus για ιατρική περίθαλψη μετά την επίθεση με ρουκέτα, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσά τους και ένας 13χρονος. Σοβαρά τραυματίστηκε ένας 22χρονος και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Tzafon για ιατρική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς από τις 20 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο οι περισσότερες αναχαιτίστηκαν, ωστόσο μία χτύπησε το εστιατόριο στη Χάιφα. Επίσης έχει αναφερθεί πως ρουκέτες έπεσαν και στη περιοχή του Καρμέλ αλλά και στην Άνω Γαλιλαία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, η σιιτική οργάνωση χτύπησε με πυραύλους σε κατοικημένη περιοχή.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ σφυροκόπησε εκ νέου από αέρος τη Βηρυτό, για άλλη μια νύχτα. Στόχος ήταν και πάλι το νότιο προάστιο της Νταχίγια.

Τέσσερις εκρήξεις ακούστηκαν στη νότια Βηρυτό μέσα στη νύχτα, με εικόνες καπνού και φλόγες που υψώνονται πάνω από τα νότια προάστια της Βηρυτού να κάνουν την εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με τους ισραηλινούς χτυπήθηκε και αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ.

Ο Ισραηλινός Στρατός εξέδωσε και χθες εντολές εκκένωσης για τα νότια τμήματα της λιβανικής πρωτεύουσας.

Με προσωρινή κοινή διοίκηση η Χεζμπολάχ - Αγνοείται ο διάδοχος του Νασράλα

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ ότι παρεμποδίζει την αναζήτηση του Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδελφου και πιθανότατα διάδοχου του δολοφονηθέντος ηγέτη της οργάνωσης του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα.

Ο ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, Μαχμολούντ Κουμάτι, είπε ότι η οργάνωση μετά το θάνατο του Χασάν Νασράλα διοικείται από κοινού μέχρι να μπορέσει να επιλέξει νέο ηγέτη, μία διαδικασία που θα πάρει χρόνο.

«Η μέθοδος επιλογής αντικαταστάτη του γενικού γραμματέα απαιτεί χρόνο και απαιτεί κατάλληλες συνθήκες. Γι’ αυτό το λόγο αρκούμαστε σήμερα σε προσωρινή κοινή διοίκηση», σημείωσε αξιωματούχος της Χεζμπολάχ.

Ο Σαφιεντίν θεωρείται πιθανός διάδοχος του πρώην ηγέτη Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Αγνοείται επίσης και ο διοικητής της Δύναμης Quds του Ιράν, Εσμαήλ Κανί, ο οποίος ταξίδεψε στον Λίβανο μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και μετά τις επιθέσεις στη Βηρυτό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας δεν έχει δώσει σημεία ζωής, σύμφωνα με τον ανώτερο πολιτικό αξιωματούχο της Χεζμπολάχ.

Η Δύναμη Quds, το υπερπόντιο τμήμα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), επιβλέπει τις σχέσεις με τις παραστρατιωτικές ομάδες που είναι σύμμαχοι της Τεχεράνης σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπως η Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ θα πρέπει «να αφήσει τις ομάδες διάσωσης να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε Κουμάτι στην ιρακινή κρατική τηλεόραση και πρόσθεσε πως η σορός του Νασράλα παραμένει στο Λίβανο και ότι θα αναπαυθεί στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου η Χεζμπολάχ έχει μεγάλη επιρροή, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει μεγάλο μέρος της στρατιωτικής διοίκησης και της ανώτερης ηγεσίας της Χεζμπολάχ σε σχεδόν ένα χρόνο μαχών που ξεκίνησαν όταν η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους την επομένη της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου


Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στα κεντρικά της Συρίας

Ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε αρκετές θέσεις του συριακού στρατού στα κεντρικά της χώρας, προκαλώντας υλικές ζημιές, δήλωσε την Κυριακή το συριακό υπουργείο Άμυνας, με μια μη κυβερνητική οργάνωση να κάνει λόγο για αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο αποθήκες όπλων.

"Γύρω στις 20.5' το βράδυ της Κυριακής, ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση από τον βόρειο Λίβανο, βάζοντας στόχο αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην κεντρική περιφέρεια της χώρας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών", ανακοίνωσε το υπουργείο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την πλευρά του, έκανε λόγο για αρκετές ισραηλινές επιδρομές που είχαν στόχο μια αποθήκη όπλων νοτίως της Χομς και μια αποθήκη πυραύλων του στρατού στην ανατολική επαρχία Χάμα.

Νωρίτερα την Κυριακή, αεροπορική επιδρομή είχε στόχο φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που προέρχονταν από το Ιράκ στη Χομς, στην κεντρική Συρία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρείς άνθρωποι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία αλλά διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011 στη Συρία, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιδρομές στη χώρα με στόχο τον συριακό στρατό και τις φιλοϊρανικές οργανώσεις, κυρίως τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που αναπτύχθηκαν στο έδαφός της για την υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι ισραηλινές αρχές σχολιάζουν σπάνια αυτά τα πλήγματα, αλλά δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να επεκτείνει την παρουσία του στη Συρία.

Ο Νετανιάχου υπόσχεται να νικήσει τους «εχθρούς» του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε την Κυριακή ότι θα νικήσει τους «εχθρούς» της χώρας του, μία εβδομάδα αφότου ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και καθώς το Ισραήλ τιμά τη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης που εξαπέλυσε πριν από έναν χρόνο η Χαμάς, πυροδοτώντας τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Τελ Αβίβ, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να ανάψει κεριά και να προσευχηθεί στη μνήμη των αγαπημένων τους που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου 2023, στην άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

«Μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα νικήσουμε», διεμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του σε στρατιώτες που σταθμεύουν στο βόρειο Ισραήλ, κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο. «Πριν από έναν χρόνο, δεχθήκαμε ένα τρομακτικό πλήγμα», δήλωσε αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς. Επισημαίνοντας ότι πολλά άλλαξαν στους δώδεκα μήνες που ακολούθησαν, ο Νετανιάχου είπε στους στρατιώτες: «Όλος ο κόσμος είναι έκπληκτος από τα πλήγματα που καταφέρνετε στους εχθρούς μας».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να εκφωνήσει σήμερα διάγγελμα προς το έθνος για την επέτειο της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς και αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, Χέρτσι Χαλέβι, τόνισε ότι η χώρα του διεξάγει έναν «πόλεμο μακράς διαρκείας» εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς «έχει ηττηθεί».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ απείλησε το Ιράν με επιδρομές ανάλογες εκείνων που σημειώνονται σε Γάζα και Λίβανο, εν είδει αντιποίνων για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη η Τεχεράνη, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Στις ΗΠΑ ο Γκάλαντ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν θα δεχθεί στο Πεντάγωνο τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, στις 9 Οκτωβρίου "για να συζητήσουν για τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή", ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Η επίσκεψη αυτή ανακοινώνεται την ώρα που το Ισραήλ δεσμεύεται ότι θα ανταποδώσει στο Ιράν την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη κατά του εδάφους του την Τρίτη, η οποία περιελάμβανε περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους και αποκρούστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα ισραηλινά αντιαεροπορικά συστήματα και τις αναχαιτίσεις στις οποίες ενεπλάκη ο αμερικανικός στρατός.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις