ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Πάτρα: Tα φιλοδωρήματα στο… απόσπασμα- Τι λένε εργαζόμενοι και επιχειρηματίες

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
konstantina_andriopoulou@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Με απόφαση του Αρείου Πάγου τα tips θεωρούνται πλέον μισθολογικές απολαβές

Η απόφαση του Αρείου Πάγου να θεωρούνται πλέον μισθολογικές απολαβές τα φιλοδωρήματα, έχει αναστατώσει τους εργαζομένους στον κλάδο της εστίασης, αλλά και τους επιχειρηματίες και στην Πάτρα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμη και ένα μικρό ποσό που αφήνει ο πελάτης σε εργαζόμενο πρέπει να θεωρείται «μέρος του μισθού», άρα να υπόκειται σε κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές.

 «Τα φιλοδωρήματα όταν είναι μετρητοίς δεν μπορεί να τα ελέγξει κανένας άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα. Όταν όμως δίνονται με κάρτα, το πρόγραμμα αλλάζει» λέει στο thebest.gr για τα προβλήματα που προκύπτουν από το νέο μέτρο, o Γενικός Γραμματέας του ΣΚΕΑΝΑ Τάκης Ματθαιόπουλος. «Θεωρώ, ότι το μέτρο αυτό είναι ανεφάρμοστο. Το πουρμπουάρ είναι μια παραδοσιακή κίνηση για τον σερβιτόρο, που κάνει καλό στο σέρβις του κάθε καταστήματος. Αν εφαρμοστεί το μέτρο, πάλι εμείς θα την πληρώσουμε. Όπου υπάρχουν πολλοί σερβιτόροι, με την κάρτα δεν ξέρουμε ποιος έχει πάρει το φιλοδώρημα. Πέρα από την φορολογία, που δηλαδή θεωρείται εισόδημα, περιλαμβάνει και εισφορές, ένσημα. Πώς θα καταλογιστούν και σε ποιόν; Ωστόσο, πάντα υπάρχει η λύση, ο πελάτης να τα δώσει μετρητοίς και να τελειώνει εκεί η ιστορία».

Για το ζήτημα που έχει προκύψει, μιλάει στο thebest.gr και o πρόεδρος του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Αχαΐας, Αλέξανδρος Αγγελής: «Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των καταναλωτών που δίνουν  το φιλοδώρημα μέσω της πλατφόρμας παραγγελιών, άλλοι για πρακτικούς λόγους και άλλοι για να φαίνεται η ενίσχυση που κάνουν στον διανομέα. Σε ό, τι αφορά, το συγκεκριμένο μέτρο, θα λειτουργήσει υποχρεωτικά γιατί εμείς είμαστε από τους αυτοαπασχολούμενους, που δεν παράγουμε έργο χωρίς να τιμολογήσουμε.  Γίνεται αυτοτιμολόγηση από τις ίδιες τις πλατφόρμες με αποτέλεσμα και να θέλουμε να κρύψουμε κάτι, να μην έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε. Παρ’ όλα αυτά, η φορολόγηση είναι ένα θέμα που έχουμε θέσει στο υπουργείο Οικονομικών, διότι μας εντάσσει στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ουσιαστικά χωρίς να εκπίπτει κανένα έσοδό μας στον ΦΠΑ, με αποτέλεσμα ό,τι ΦΠΑ εισπράττουμε, να αποδίδουμε και να γίνεται η φορολόγηση με βάση το εισόδημα. Άρα το ζήτημα είναι μεγαλύτερο. Αλλά και η φορολόγηση των tips είναι ένα σοβαρό θέμα που από τη μια πλευρά αυξάνει το εισόδημά μας και από την άλλη, μας το παίρνει πίσω. Θα πρέπει να εντάξουμε την υποχρεωτική καταβολή των tip στους καταναλωτές, ωστόσο το κράτος και οι πλατφόρμες δεν θέλουν να επιβαρύνουν με αυτό τον τρόπο τον καταναλωτή και προτιμούν να επιβαρύνουν με κάθε τρόπο κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Προς το παρόν είναι απόφαση του Αρείου Πάγου γι’ αυτό θα επιδιώξουμε μια συνάντηση στο υπουργείο οικονομικών προτού να νομοθετηθεί η φορολόγηση για να μπορέσουμε να το διαφυλάξουμε».

Από την πλευρά της η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού-Τουρισμού, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση. «Είμαστε φοροφυγάδες. Είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε το φιλοδώρημά μας στο κράτος για να σωθεί η χώρα. Τα δύο ευρώ του διανομέα και τα τρία ευρώ του σερβιτόρου θα σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία;» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  ο Γιώργος Χότζογλου.

Οι σερβιτόροι αναρωτιούνται ποιος έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο για να προκύψει αυτή η απόφαση και τονίζουν πως είναι αδιανόητο να φορολογούνται τα φιλοδωρήματα που αφορούν εργαζόμενους με χαμηλές αποδοχές.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις