ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Στο Πολύεδρο η παρουσίαση του βιβλίου "Όραμα Hellas: 1821-2040"

Κοινοποίηση
Tweet

Του Πατρινού στην καταγωγή Χρίστου Αλεξόπουλου, ο οποίος ζει στην Κηφισιά στην Αθήνα - Η εκδήλωση θα γίνει στις 23-10-2024 στις 20.00

Οι Εκδόσεις Παπαζήση, το Πολύεδρο και ο «Σύλλογος Πατρέων Πρωτευούσης, ο Πρωτόκλητος Ανδρέας» συνδιοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Χρίστου Αλεξόπουλου με τίτλο «Όραμα Hellas: 1821-2040», συνέχεια του συναφούς προηγούμενου «Goodbye Greece, Hello Hellas».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 8 μ.μ. στο Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη 147.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Πέτρος Π. Γρουμπός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Αλέξιος Παναγόπουλος, Ακαδημαϊκός (Salzburg) και Καθηγητής, Απόστολος Πιερρής, Φιλόσοφος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών, Γεώργιος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδικρινολογίας και ο ίδιος ο συγγραφέας Χρίστος Αλεξόπουλος, Οικονομολόγος – Διεθνολόγος.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Κρίστυ Κουνινιώτη, δημοσιογράφος της Εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Σημειώσεις από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η εθνεγερσία του 1821 και η δημιουργία του πρώτου ενιαίου ελληνικού κράτους το 1830, ουσιαστικά εκ του μηδενός, συνιστούν εξαιρετικό θαύμα «Επικούρειας Παρέκκλισης» με παγκόσμια εμβέλεια.

Δύο αιώνες μετά την ένδοξη Επανάσταση, δυστυχώς το 2021 μοιάζει με το 1821! Η ιστορία, σε πείσμα των ιστορικών, επαναλαμβάνεται κυκλικά ένεκα της αναλλοίωτης ανθρώπινης φύσης, κατά τον Θουκυδίδη. Η Ελλάδα συνθλίβεται γεωπολιτικά εξ ανατολών από την αναθεωρητική επεκτατική μουσουλμανική Τουρκία και οικονομικά από την πολιτική εξάρτηση και πατρωνία της Δύσης.

Καλούμαστε, εν όψει της 100ής επετείου του 1940, που η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» σκοπεύει να εορτάσει το 2040, να επαναλάβουμε ένα υπερήφανο ΟΧΙ τόσο προς τον επικίνδυνο τουρκικό κατευνασμό όσο και προς την ασφυκτική ευρω-γερμανική αποικιοκρατία. Με το ίδιο ενωτικό, αντιστασιακό και ηρωικό πνεύμα του Έπους του 1940! Αν τα παραπάνω είναι ανέφικτα για τη μεταπρατική πολιτική ηγεσία μας, προτείνω εναλλακτικά τη ρεαλιστική ουτοπία «ελβετοποίησης» της Ελλάδας.

Αυτό ήταν, άλλωστε, το όραμα του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, του Δελφικού ποιητή Άγγελου Σικελιανού, αλλά και του τελευταίου μεγάλου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη. Από διαφορετική σκοπιά για τον καθένα. Αξίζει να το τολμήσουμε για τη μελλοντική βελτίωση της μοίρας μας.

Ο Χρίστος Αλεξόπουλος έχει γεννηθεί στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος του αμερικανικού προτεσταντικού κολλεγίου St. Paul’s School. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Harvard (BA), Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων στο Columbia (MBA) και Οικονομική Ανάπτυξη στο Cambridge. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τα κοινά, ακομμάτιστα και ανεξάρτητα, συγγράφοντας πολλά άρθρα στις εγκυρότερες εφημερίδες και περιοδικά της χώρας, όπως στην Καθημερινή και στο Βήμα. Παλαιότερα δε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και στην Ελευθεροτυπία. Ως νέος, επίσης, στις κυριότερες εφημερίδες των Πατρών με το ψευδώνυμο Παμίνος.

Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στον Ελληνισμό, έχει δημοσιεύσει τέσσερα σχετικά διεπιστημονικά βιβλία, με τελευταίο το δοκίμιο “Goodbye Greece, Hello Hellas”, συνέχεια του οποίου αποτελεί το παρόν επίκαιρο πόνημα για την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821 και την 100ή της Μικρασιατικής Καταστροφής. Με ένα όραμα για την 100ή επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ του 1940, που η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» σκοπεύει να εορτάσει το 2040 (Λευκή Βίβλος). Εργάστηκε τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα σε διευθυντικές θέσεις ευθύνης. Για πολλά χρόνια διετέλεσε σύμβουλος διεθνών οικονομικών σχέσεων του υπουργείου Οικονομίας και χρηματιστής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Merrill Lynch (Wall Street). Ως ελεύθερος επαγγελματίας, συνεργάστηκε επιπλέον με την ελβετική τράπεζα CS και με τη γαλλική SG στο private banking. Διετέλεσε μέλος των Foreign Press Association of Greece, The Hellenic Club of Rome και του Ιωνικού Κέντρου.

Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Μαρία Δημητρίου και έχει δύο παιδιά. Ζει και εργάζεται στην Κηφισιά, αρθρογραφώντας τιμητικά στον ελεύθερο χρόνο του στα τοπικά έντυπα Αμαρυσία και Τύπος Κηφισιάς. Έγινε γνωστός από τη διεθνή εκστρατεία του για τον αυτοπροσδιορισμό και την αποκατάσταση της νεοελληνικής ταυτότητας διά της συμβολικής επίσημης καθιέρωσης των εθνικών ονομάτων Hellenic-Hellas αντί των λατινογενών Greek-Greece.

Καρπός των ευγενών προσπαθειών του για τη συνέχεια του Ελληνισμού ήταν, μεταξύ άλλων, η αφιέρωση editorials στους New York Times, International Herald Tribune και Economist, η αλλαγή της εθνικής ονομασίας μας σε Hellenic Republic, τα νέα διαβατήρια Hellas, η σημαία Hellas στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και μετέπειτα στις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture