ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο τυφώνας Μίλτον «αγγίζει» τη Φλόριντα - Μάχη με τον χρόνο για τις εκκενώσεις – Live εικόνα

Κοινοποίηση
Tweet

Εκατομμύρια άνθρωποι αποχώρησαν

Ο τυφώνας «Μίλτον» «καλπάζει» προς τις ακτές του Κόλπου της Φλόριντα, αφήνοντας στους κατοίκους λίγες ώρες προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή πριν από την έλευση της «καταστροφικής» καταιγίδας, κατηγορίας 5.

Με περισσότερους από 1 εκατ. ανθρώπους στις παράκτιες περιοχές να βρίσκονται υπό εντολή εκκένωσης, όσοι έφυγαν για ψηλότερα σημεία γέμισαν τους αυτοκινητόδρομους την Τρίτη και τα βενζινάδικα ξέμειναν από καύσιμα, σε μια περιοχή που εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις καταστροφικές επιπτώσεις του τυφώνα «Ελίν» πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Η καταιγίδα βρισκόταν στα όρια της μητροπολιτικής περιοχής του κόλπου της Τάμπα, όπου ζουν περισσότεροι από 3 εκατ. άνθρωποι, αν και οι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι η πορεία της θα μπορούσε να αλλάξει πριν η καταιγίδα φτάσει, αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα ΗΠΑ).

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ περιέγραψε τον «Μίλτον» ως «καταστροφικό» και «επικίνδυνο» μεγάλο τυφώνα, με μέγιστους διατηρούμενους ανέμους 260 χλμ./ώρα, που τον τοποθετεί στο υψηλότερο επίπεδο της πενταβάθμιας κλίμακας Saffir-Simpson.

Οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να αρχίσουν να επιδεινώνονται από το απόγευμα.

Η καταιγίδα βρίσκεται σε μια σπάνια πορεία από τα δυτικά προς τα ανατολικά μέσω του Κόλπου του Μεξικού και είναι πιθανό να φέρει ένα θανατηφόρο κύμα καταιγίδας ύψους 3 μέτρων ή και περισσότερο, με πλημμύρες σε μεγάλο μέρος της ακτής του Κόλπου της Φλόριντα.

Αξιωματούχοι, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έως τη δήμαρχο της Τάμπα Τζέιν Κάστορ, προειδοποίησαν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ζώνες εκκένωσης να φύγουν, αλλιώς κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Ο Μίκαελ Τιρέντα, ο οποίος επισκεπτόταν τον γιο του στην Τάμπα, δήλωσε ότι θα ακολουθούσε αυτή τη συμβουλή. «Αν κάποιος γνωρίζει κάτι για τη Φλόριντα, όταν δεν εκκενώνεις την περιοχή όταν σε διατάζουν, μπορείς να πεθάνεις», δήλωσε.

«Πολλοί άνθρωποι εδώ έμειναν στα σπίτια τους και κατέληξαν να πνιγούν. Δεν αξίζει τον κόπο. Ξέρετε, το σπίτι μπορεί να αντικατασταθεί. Τα πράγματα μπορούν να αντικατασταθούν. Οπότε είναι καλύτερα να φύγεις από την πόλη».

Ενώ οι ταχύτητες των ανέμων μπορούσαν να μειωθούν και να υποβαθμίσουν τον «Μίλτον» σε μικρότερη κατηγορία, το μέγεθος της καταιγίδας αυξανόταν, θέτοντας σε κίνδυνο όλο και περισσότερες παράκτιες περιοχές.

Στην τελευταία του συμβουλή, το NHC ανέφερε ότι ο «Μίλτον» αναμένεται να στραφεί προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά και ανατολικά την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Στις 5 το πρωί (ώρα Ελλάδος), το μάτι της καταιγίδας βρισκόταν 485 χλμ. νοτιοδυτικά της Τάμπα.

Ο «Μίλτον» αναμενόταν να διατηρήσει την ισχύ του τυφώνα, καθώς θα διέσχιζε τη χερσόνησο της Φλόριντα, δημιουργώντας κίνδυνο από το κύμα καταιγίδας και στις ακτές του Ατλαντικού.

Περίπου το 2,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ βρίσκεται στην άμεση πορεία του «Μίλτον», δήλωσε ο Ράιαν Σουίτ, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Oxford Economics.

Οι αεροπορικές εταιρείες, οι εταιρείες ενέργειας και ένα θεματικό πάρκο των Universal Studios ήταν μεταξύ των εταιρειών που άρχισαν να σταματούν τις δραστηριότητές τους στη Φλόριντα.

Ο «Μίλτον» έγινε η τρίτη ταχύτερα εντεινόμενη καταιγίδα που έχει καταγραφεί στον Ατλαντικό, καθώς από κατηγορία 1 πήγε στην κατηγορία 5 σε λιγότερο από 24 ώρες.

«Αυτές οι εξαιρετικά θερμές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας παρέχουν τα απαραίτητα καύσιμα για την ταχεία εντατικοποίηση που είδαμε να λαμβάνει χώρα», δήλωσε ο κλιματολόγος Ντάνιελ Γκίλφορντ του Climate Central, μιας μη κερδοσκοπικής ερευνητικής ομάδας.

«Γνωρίζουμε ότι, καθώς ο άνθρωπος αυξάνει την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, κυρίως με την καύση ορυκτών καυσίμων, αυξάνουμε αυτή τη θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη».

Περισσότερες από δώδεκα παράκτιες κομητείες εξέδωσαν εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένης της κομητείας Χίλσμπορο της Τάμπα.

Η κομητεία Πινέλας διέταξε την εκκένωση περισσότερων από 500.000 ανθρώπων. Η κομητεία Λι δήλωσε ότι 416.000 άνθρωποι ζούσαν στις ζώνες υποχρεωτικής εκκένωσης.

Οι κινητές κατοικίες, οι οίκοι ευγηρίας και οι εγκαταστάσεις υποστηριζόμενης διαβίωσης αντιμετώπισαν επίσης υποχρεωτική εκκένωση.

Στο Φορτ Μάιερς, ο κάτοικος Τζέιμι Γουάτς και η σύζυγός του κατέφυγαν σε ένα ξενοδοχείο αφού έχασαν το προηγούμενο τροχόσπιτό τους από τον τυφώνα «Ιαν» το 2022.

«Η γυναίκα μου είναι ευτυχισμένη. Δεν είμαστε πια σε αυτό το κονσερβοκούτι», δήλωσε ο Γουάτς.

«Μείναμε κατά τη διάρκεια του “Ιαν”, είδαμε κυριολεκτικά τη στέγη να ξεριζώνεται από το σπίτι μου και αυτό μας έφερε μια αναστάτωση. Οπότε αυτή τη φορά θα είμαι λίγο πιο ασφαλής», είπε.

Περίπου το 17% των σχεδόν 8.000 βενζινάδικων της Φλόριντα ξέμειναν από καύσιμα, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης των αγορών καυσίμων GasBuddy.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις