ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Έρχονται 4.000 Πόντιοι και τονώνουν πολιτισμό και αγορά

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
konstantina_andriopoulou@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Στην Πάτρα το 18ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Πάνω από 4.000 Πόντιοι έρχονται στην Πάτρα στο πλαίσιο μιας ενδιαφέρουσας δράσης εξωστρέφειας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων.

Πρόκειται για το 18ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που θα πραγματοποιηθεί στο «Δημήτρης Τόφαλος» στις 19 Οκτωβρίου και πέραν των άλλων, θα δώσει και οικονομική ανάσα στους ξενοδόχους της περιοχής.

Η εκδήλωση που φέτος είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, διοργανώνεται από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και το Ποντιακό Σωματείο Νοτίου Ελλάδας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τον Δήμο, την Μητρόπολη Πατρών αλλά και με την Ένωση Ξενοδόχων Αχαΐας.

«Η αγαστή συνεργασία που έχουμε με τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, μετουσιώνεται, πλέον, σε περισσότερες κοινές δράσεις εξωστρέφειας, ανάδειξης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, όπως είναι και αυτή η διοργάνωση που γίνεται για πρώτη φορά στην Πάτρα. Προσδίδει προστιθέμενη αξία στον τόπο μας, με γνώμονα την προσέλκυση επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, μιλώντας στο thebest.gr. «Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από την Αντιπεριφέρεια Τουρισμού και από τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος έλκει και την καταγωγή του από τον Πόντο», λέει.  «Από τις αρχές Ιουνίου με απανωτές συναντήσεις δουλέψαμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε στο ακέραιο την ασφαλή, βολική χωροταξικά διαμονή των 4.000 ατόμων που θα βρεθούν εκείνο το διήμερο στην πόλη, ώστε να γίνουν οι πρεσβευτές μας στον τόπο τους. Κινητήρια δύναμη για το φεστιβάλ, είναι η θέληση όλων όσων συμμετέχουν που θέλουν να αναδείξουν το κοινωνικό και εθελοντικό έργο των Ελλήνων του Πόντου. Μαζί με τον κ. Πελετίδη κάναμε μια μεγάλη κινητοποίηση με συναντήσεις, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την φιλοξενία όλων αυτών των ανθρώπων».

Η Πάτρα ως πόλη προορισμού

«Μέσα από τα φεστιβάλ, στηρίζεται και ο συνεδριακός τουρισμός και αναδεικνύουμε την Πάτρα ως πόλη προορισμού. Η Πάτρα δεν έχει μόνο το Καρναβάλι. Πρέπει να βρούμε και άλλες δράσεις εξωστρέφειας, προβολής και προσέλκυσης τουριστών στην πόλη μας, στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας» επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού. «Με την ανάπτυξη και την ανάδειξη  του Παραλιακού Μετώπου, πάλι η συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο, που θα δώσει ένα έργο που θα μείνει στην ιστορία, θα κάνει την Πάτρα ακόμα πιο ανταγωνιστική έναντι άλλων πόλεων της Ελλάδας. Αναδεικνύοντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, ερχόμαστε να την κάνουμε θελκτική, εξωστρεφή και να γίνει πρότυπο στην καινοτομία αλλά και προορισμός βιωματικού, αυθεντικού τουρισμού για όλες τις εποχές του χρόνου».  

Η διοργάνωση

«Οι Πόντιοι, θα ανταμώσουν με ενωμένα τα χέρια για «εντάμα» (σ.σ. στην ποντιακή διάλεκτο σημαίνει «μαζί»). Είναι ο κυκλωτικός χορός τους, γεμάτος δυναμισμό, πάθος και χαμόγελο. Μεταλαμπαδεύουν έτσι τις αξίες, της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομίας του Πόντου, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ανθρωπιάς, της ενότητας. Είναι γενιές που σμίγουν αρμονικά και παρέχουν και σε εμάς την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε ένα ταξίδι για την διατήρηση και διάδοση των ηθών και εθίμων και εν γένει του πολιτισμού» εξηγεί ο κ. Σακκελαρόπουλος και συμπληρώνει: «Είναι ένα αντάμωμα ψυχής. Μπορεί να μας χωρίζουν γεωγραφικά όρια αλλά όρια στον πολιτισμό δεν υπάρχουν. Η αγάπη για τον πολιτισμό, η ανάδειξη της φιλοξενίας και κουλτούρας και η σύγκριση των πολιτιστικών στοιχείων, θα μας δημιουργήσουν αναμνήσεις που θα μείνουν πάντα χαραγμένες στην καρδιά και στο νου μας».  

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις