ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Την Τετάρτη 16-10 ξεκινά στα Καλάβρυτα το Σχολείο Αστρονομίας 2024 NEON Observing School

Κοινοποίηση
Tweet

Το τριήμερο 17, 18 και 19 Οκτωβρίου 2024 θα γίνει & το «Science x Fiction Film Festival», Κινηματογραφικό Φεστιβάλ που διοργανώνεται φέτος για 1η φορά

Από την ερχόμενη Τετάρτη και για δέκα (10) μέρες θα βρίσκονται στα Καλάβρυτα διδακτορικοί φοιτητές Αστρονομίας και νέοι αστρονόμοι που μετέχουν στο 2024 NEON Observing School, εκπαιδευτική δράση που αφορά κυρίως στην Παρατηρησιακή Αστρονομία.   

Το φετινό 2024 NEON Observing School θα ξεκινήσει με την επίσκεψη των συμμετεχόντων στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών την προσεχή Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024.

Στο πλαίσιο του 2024 NEON Observing School όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, οι νέοι διδακτορικοί φοιτητές Αστρονομίας και οι νέοι αστρονόμοι θα έχουν τη δυνατότητα μιας πρακτικής εμπειρίας παρατήρησης μέσα από επαγγελματικά τηλεσκόπια. Κατά τη διάρκεια του σχολείου θα χρησιμοποιηθούν το Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος (2,3 μέτρων) στα Καλάβρυτα και το Τηλεσκόπιο Κρυονερίου στην Κορινθία (1,2 μέτρων). Επίσης, δεδομένα θα λαμβάνονται και από το Liverpool Telescope, ένα ρομποτικό Τηλεσκόπιο 2 μέτρων που βρίσκεται στη πόλη Λα Πάλμα της Ισπανίας.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι «η φιλοξενία στα Καλάβρυτα του Σχολείου Αστρονομίας 2024 NEON Observing School είναι μια ακόμη απόδειξη του πολύπλευρου αναπτυξιακού ρόλου του Τηλεσκοπίου μας ‘Αρίσταρχος’ στο Χελμό και φυσικά μια ακόμη απόδειξη του διεθνώς αναγνωρισμένου επιστημονικού ρόλου του στις αστρονομικές παρατηρήσεις».     

ΤΟ «SCIENCE x FICTION FILM FESTIVAL»

Ως γνωστόν, με αφορμή την παρουσία στην πόλη των Καλαβρύτων των συμμετεχόντων στο 2024 NEON Observing School έχει προγραμματιστεί -κατά το τριήμερο 17, 18 και 19 Οκτωβρίου- το «Science x Fiction Film Festival», Κινηματογραφικό Φεστιβάλ που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά.

Η προβολή των ταινιών θα γίνει στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το πρόγραμμα του «Science x Fiction Film Festival» έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

11:00 Παρατηρήσεις του Ήλιου με τηλεσκόπιο στο Γυμνάσιο - Λύκειο Καλαβρύτων.

19:30 Ομιλία του Δρ. Ηλία Κουλουρίδη με τίτλο: «Οι γίγαντες του Σύμπαντος».

21:00 Προβολή της ταινίας «Στενές επαφές τρίτου τύπου» (1977), σε σκηνοθεσία Steven Spielberg.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

19:30 Ομιλία του Δρ. Μανώλη Ξυλούρη με τίτλο: «Σύγχρονα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα με τα τηλεσκόπια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών».

21:00 Προβολή της ταινίας «Sunshine» (2007), σε σκηνοθεσία Danny Boyle.

23:00 Νυχτερινή παρατήρηση Σελήνης, Δία και Κρόνου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

19:00 Ομιλία του Δρ. Λάζαρου Κουτουλίδη, με τίτλο: «Ξενάγηση στο μουσείο του ουρανού».

20:00 Pre-movie Gala, γνωριμία με τους Αστρονόμους.

21:30 Προβολή της ταινίας «Gattaca» (1997), σε σκηνοθεσία Andrew Niccol.

Να σημειωθεί ότι το 2024 NEON Observing School θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου, με την αναχώρηση των συμμετεχόντων απ’ τα Καλάβρυτα.

Ίθαν Χοκ και Ούμα Θέρμαν στο φιλμ του 1997, "Gattaca".

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture