ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κύκλωμα εφοριακών: Τι κατέθεσε θύμα που του ζήτησαν 35.000 ευρώ

Κοινοποίηση
Tweet

Πώς αποκαλύφθηκε η δράση τους

Η δράση των μελών του κυκλώματος των εφοριακών αποκαλύφθηκε μετά από πληροφορίες, που έφτασαν στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τις οποίες, ο Υποδιευθυντής και ο Τμηματάρχης της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας εκβίαζαν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο νησί, μέσω του λογιστή του.

Σκοπός τους ήταν να του αποσπάσουν 60.000 ευρώ, προκειμένου να κλείσουν εκκρεμή υπόθεσή του. 

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο 44χρονος Υποδιευθυντής στη Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας, δυο Επόπτες του Τμήματος Ελέγχου στη Δ.Ο.Υ., ένας Ελεγκτής του Τμήματος Ελέγχου στη Δ.Ο.Υ. και ένας λογιστής. 

Το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από τον Μάιο του 2024. Ειδικότερα, οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους και το ρόλο τους, προέβαιναν έναντι παράνομης αμοιβής σε διευκολύνσεις, παραλείψεις, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, απαιτώντας την καταβολή χρηματικών ποσών ως αντίτιμο για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. Η απαίτηση χρηματικών ποσών πραγματοποιούνταν, κατά κύριο λόγο, μέσω του λογιστή. 

Επίσης, οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας απειλούσαν και λογιστές, εκμεταλλευόμενοι τη σχέση που έχει το επάγγελμά τους με τη Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας, σε περίπτωση που διέρρεαν τη δράση τους.

Το modus operandi 
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της οργάνωσης απέφευγαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες και πραγματοποιούσαν διά ζώσης συναντήσεις, τόσο στους χώρους γραφείων των κτιρίων της Εφορίας, όσο και εντός των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσαν, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να γίνουν αντιληπτά. Προηγουμένως, φέρεται να κανόνιζαν τηλεφωνικά την επικείμενη συνάντησή τους.

Πραγματοποιούσαν ολιγόλεπτες συναντήσεις εντός των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν, κατά τις οποίες λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης, όπως «κυκλωτικές κινήσεις», σύμφωνα με οδηγίες του αρχηγού. Επίσης, για τις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν κυρίως διαδικτυακές εφαρμογές.

Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, φέρεται να ήταν ο 44χρονος Υποδιευθυντής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθόριζε τα χρηματικά ποσά που θα απαιτούνταν κατά περίπτωση, καθώς και τα ποσοστά που θα λάμβανε το κάθε μέλος, ενώ απειλούσε υπαλλήλους και λογιστές που τυχόν θα διέρρεαν τη δραστηριότητα της οργάνωσης. Επιπλέον, παρείχε οδηγίες για τρόπους αντιπαρακολούθησης.

Μέχρι στιγμής έχει διακριβωθεί ότι, από τα τέλη Μαΐου 2024, η εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται σε οκτώ περιπτώσεις, ενώ διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της απαίτησαν συνολικά, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των 183.000 ευρώ και κατάφεραν να λάβουν, τουλάχιστον, 38.000 ευρώ.

Η κατάθεση επιχειρηματία 
Χαρακτηριστική είναι μια από αυτές, όπου τον Αύγουστο ο αρχηγός σε συνεργασία με τον λογιστή απαίτησαν εκβιαστικά 35.000 ευρώ από ένα θύμα για την επιχείρηση του, για την οποία φέρεται να είχαν προκύψει φορολογικές εκκρεμότητες. 

Η επιχειρηματίας, εξεταζόμενη από τους αστυνομικούς κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι στις αρχές Αυγούστου ο λογιστής της εταιρείας της αφού της ζήτησε τηλεφωνικά να τη συναντήσει διά ζώσης στο γραφείο του, την ενημέρωσε για υποτιθέμενο έλεγχο στην εταιρεία ο οποίος θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε επιβολή υψηλότατου προστίμου. Στο πλαίσιο αυτό, απαίτησε από αυτή το χρηματικό ποσό των 35.000 ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η διενέργεια ελέγχου.

Η επιχειρηματίας, κατά πληροφορίες, τελικά δεν ενέδωσε, παρά τις ενοχλήσεις τους.

kathimerini.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις