Το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή και το «ραντεβού» στο συνέδριο
Με καθυστέρηση αρκετών ωρών, σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων, φωνασκιών, καβγάδων, πολιτικών (και όχι μόνο) αντιπαραθέσεων εντός και εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τον «αποκλεισμό» της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η απόφαση λήφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία επί των παρόντων – κατά ανεπίσημες πληροφορίες με περίπου 140 υπέρ σε απαρτία 150 μελών. Η προσθήκη στο κείμενο που πέρασε αναφέρει ονομαστικά τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ, κατά πληροφορίες, καταδικάζει συνολικά πολιτικές πρακτικές που αντίκεινται στη συλλογική λειτουργία και τις αποφάσεις του κόμματος.
Πηγές από το περιβάλλον του Παύλου Πολάκη, ανέφεραν ότι περίπου 5-6 στελέχη που πρόσκεινται στον Χανιώτη βουλευτή απείχαν.
Πηγές της πλειοψηφίας, σημείωναν πως στις 24 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για την ηγεσία, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος, σύμφωνα με την απόφαση της Κ.Ε.
Οπως αναμενόταν, σε όλη τη διάρκεια της μακράς συνεδρίασης σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά τους τελευταίους μήνες πως η συμβίωση των δύο βασικών αντιμαχόμενων πλευρών μοιάζει αδύνατη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αντιδράσεις από την πλευρά Κασσελάκη
Πριν από την ψηφοφορία, η Θεοδώρα Τζάκρη η οποία εκπροσώπησε την πλευρά Κασσελάκη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, απευθύνθηκε στους εσωκομματικούς της αντιπάλους επικαλούμενη… Μαγιακόφσκι και Θάνο Μικρούτσικο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλη παράταξη για να καταλήξει ουρά του διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος». Η κα. Τζάκρη πριν την ομιλία της παρέδωσε στη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγγου εξουσιοδότηση από τον Στέφανο Κασσελάκη για την κατάθεση της υποψηφιότητάς του αλλά και χειρόγραφα τις 87 υπογραφές.
Σημειώνεται, επίσης, πως η βουλευτής Γιώτα Πούλου, υποστηρίκτρια του Στ. Κασσελάκη, κατέθεσε στη διάρκεια της διαδικασίας, την παραίτηση της από την Κεντρική Επιτροπή αναφέροντας πως αρνείται να νομιμοποιήσει «την κατάρρευση του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς», εκείνη επικαλούμενη απόσπασμα από κείμενο του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Οι υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη είχαν αποφασίσει από νωρίς να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία, ενώ η συνεδρίαση άργησε να ξεκινήσει καθώς αναζητούνταν η απαιτούμενη απαρτία μέχρι τις 3.
Η Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωνε πως «87» και Σβίγγου καλούσαν μέλη του οργάνου να προσέλθουν για να επιτευχθεί η απαρτία και σχολίαζε πως «το μόνο που μένει είναι να αποκλείσουν με διάταγμα τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές».
Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι η απαρτία επετεύχθη, με την πλευρά του «έκπτωτου» προέδρου να υποστηρίζει διά του Θανάση Οικονόμου πως καταβάλλεται προσπάθεια να προσμετρηθούν στην απαρτία στελέχη που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη τα οποία είχαν όμως δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Στέλεχος των «87» σχολίαζε πως οι «κασσελίστας» διαμαρτύρονται ότι προσμετρώνται ως παρόντες την ώρα που… είναι παρόντες στον χώρο του ξενοδοχείου.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την προσπάθεια τορπιλισμού της διαδικασίας από το γεγονός ότι μέλη της Κ.Ε., που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ βρέθηκαν στην συνεδρίαση, δεν παίρνουν σκοπίμως την κάρτα τους και δεν δηλώνουν την παρουσία τους», απαντούσαν λίγα λεπτά αργότερα κύκλοι της πλειοψηφίας με τον Γιάννη Μαντζουράνη σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους να συμπληρώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξέρει να αυτοπροστατεύεται από όσους επιχειρούν τη διάλυση και την απαξίωσή του».
Η πλευρά Κασσελάκη, δια της Θεοδώρας Τζάκρη, επέμεινε ζητώντας να ληφθούν «παρουσίες» των συμμετεχόντων και εκφράζοντας την άποψη πως ο αποκλεισμός μιας υποψηφιότητας «σύμφωνα με το καταστατικό, για να περάσει απαιτεί να ψηφιστεί απο το 50% +1 του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπης» και όχι επί των παρόντων.
Εντάσεις
Φωνές και «τζατζαρίσματα» σημειώθηκαν κατά στιγμές έξω από την αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου στο οποίο συνεδρίαζε το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.
Είχε υπάρξει ένταση και εντός της αίθουσας, όταν η κα. Τζάκρη ζήτησε να πάρει τον λόγο χωρίς να έχει πιο πριν διαπιστευτεί. Κύκλοι της Κ.Ε. σχολίασαν αυτήν την εξέλιξη λέγοντας για την κα. Τζάκρη και τα «κασσελακικά» στελέχη πως «δεν ξέρουν και δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τίποτα για τον ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το σακάκι του Κασσελάκη».
Σημειώνεται πως έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης, αλλά και στην είσοδο του ξενοδοχείου, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 40-50 στελέχη και μέλη υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη.
Ανά στιγμές, μάλιστα, οι τόνοι στους διαδρόμους του Wyndham Hotel ανέβηκαν. Στο στόχαστρο υποστηρικτών του Κασσελάκη μπήκαν κατά κύριο λόγο οι «87» (με χαρακτηρισμούς όπως «νομενκλατούρα», «γραφειοκράτες», «κομματικός σωλήνας» κλπ.), αλλά και η… κρητική καταγωγή του Παύλου Πολάκη ο οποίος απουσίαζε.
Σημειώνεται ότι πηγές από το περιβάλλον Κασσελάκη σχολίαζαν επικριτικά ότι ο Παύλος Πολάκης νομιμοποίησε τη σημερινή διαδικασία παρά την απουσία του, καθώς συμμετείχαν συνεργάτες του.
Στο τέλος της διαδικασίας έξω από το ξενοδοχείο, ανέβηκαν εκ νέου οι τόνοι με οπαδούς του κ. Κασσελάκη να κάνουν λόγο για «απόφαση ντροπή» και για «χούντα της Αριστεράς», προκαλώντας μίνι επεισόδιο αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία.
Και τώρα, τι;
Η απόφαση της Κ.Ε. αποτελεί επί της ουσίας το δεύτερο «ράπισμα» του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώην πρόεδρο μετά τη μομφή του Σεπτεμβρίου.
Οπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του κόμματος, το ζητούμενο πλέον αφορά τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν κατά την εκλογή συνέδρων.
Υπενθυμίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, είχε πει πως στόχος του είναι στο συνέδριο να ανατραπεί η καθαίρεσή του, διευκρινίζοντας πάντως πως σε κάθε περίπτωση «ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε εκλογές προέδρου».
Με αυτό το σκεπτικό, έχει ξεκινήσει ήδη την επιχείρηση συσπείρωσης της βάσης υποστηρικτών του με περιοδείες σε πολλά μέρη της χώρας. Το ερώτημα είναι τι δυναμική θα διαμορφωθεί στο «κασσελακικό» μπλοκ μετά τη σημερινή απόφαση καθώς και πώς θα αντιδράσει ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος.
Από την άλλη πλευρά, το μπλοκ των «87» εκτιμά πως η σημερινή, «ιστορική» όπως χαρακτηρίστηκε, απόφαση σημαίνει πως ο κ. Κασσελάκης δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος.
Σε κάθε περίπτωση, στην παρούσα φάση το στοίχημα για εκείνους είναι να επανασυσπειρωθεί ένα τμήμα της παραδοσιακής βάσης του κόμματος που τον τελευταίο χρόνο έχει αδρανοποιηθεί ή έχει πάρει αποστάσεις από την κομματική ζωή. Σε αυτήν την κατεύθυνση, θεωρούν πως έαν ο στόχος επιτευχθεί, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ήδη δεν θα αναιρεθούν από τη δυναμική που θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα.
Το βέβαιο είναι πως η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αποτελεί ιστορική καμπή με υπαρξιακά χαρακτηριστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις αποφάσισε τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου του.
«Παρών» ενόψει Συνεδρίου δηλώνει ο Κασσελάκης
Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελακης έσπευσε πάντως, με ανάρτησή του στα social media το βράδυ του Σαββάτου, να στείλει το μήνυμα πως είναι εδώ, με ορίζοντα πια το συνέδριο του Νοεμβρίου. «Η φωνή μας είναι το Συνέδριο», ανέφερε χαρακτηριστικά…
ΠΗΓΗ kathimerini.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr