ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εντυπωσιακή η νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου Starship του Έλον Μασκ - Η ιστορική πρωτιά της αποστολής

Κοινοποίηση
Tweet

Το Starship θα προσθαλασσωθεί στον Ινδικό Ωκεανό

Την πιο φιλόδοξη, μέχρι σήμερα, δοκιμή του γιγάντιου διαστημόπλοιου του Starship πραγματοποιεί σήμερα η SpaceX του Έλον Μασκ .

Η εκτόξευση της Πτήσης 5 (Flight 5), όπως ονομάζεται η αποστολή, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία λίγο πριν τις 3:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος από τις εγκαταστάσεις Starbase της εταιρείας κοντά στην παραλία Boca Chica, στο Νότιο Τέξας.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η Πτήση 5 είναι η πέμπτη δοκιμαστική πτήση του διαστημοπλοίου Starship με τον τεράστιο πύραυλο Super Heavy. Σε αυτή την πτήση, η SpaceX ελπίζει να εκτοξεύσει χωρίς απρόοπτα το Starship και να πραγματοποιήσει ομαλή πτήση και επανείσοδο στην ατμόσφαιρα για να προσθαλασσωθεί τελικά στον Ινδικό Ωκεανό, δυτικά της Αυστραλίας.

Η πρωτοτυπία, και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της Πτήσης 5, έγκειται στην επιστροφή του προωθητικού Super Heavy: Το πρώτο στάδιο του πυραύλου επέστρεψε στην εξέδρα 10 λεπτά μετά την εκτόξευση, όπου το συνέλαβε στον αέρα μία γιγαντιαία «δαγκάνα» στην εξέδρα, η οποία έχει το χαρακτηριστικό όνομα «Mechazilla».

Δείτε το βίντεο:

«Οι μηχανικοί της SpaceX έχουν περάσει χρόνια προετοιμασίας και μήνες δοκιμών για την προσπάθεια σύλληψης του εκτοξευτήρα, με τους τεχνικούς να αφιερώνουν δεκάδες χιλιάδες ώρες στην κατασκευή της υποδομής για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας μας», έγραψε η SpaceX σε μια επισκόπηση της αποστολής.

Αν τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της πτήσης δεν συνηγορούσαν στην απόπειρα σύλληψης του Super Heavy, η εταιρεία μπορούσε επίσης να προσθαλασσώσει τον πύραυλο στον Κόλπο του Μεξικού, όπως και στην προηγούμενη δοκιμαστική πτήση.

«Δεν δεχόμαστε συμβιβασμούς όταν πρόκειται να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του κοινού και της ομάδας μας και η επιστροφή θα επιχειρηθεί μόνο αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», προσθέτει η SpaceX.

Το Starship και ο πύραυλος Super Heavy, όταν βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο, έχουν ύψος σχεδόν 122 μέτρα. Το πρώτο στάδιο του Super Heavy έχει 33 κινητήρες Raptor και το διαστημόπλοιο Starship άλλους έξι κινητήρες.

Κατά την προηγούμενη δοκιμαστική πτήση, την Flight 4, η SpaceX πέτυχε την επιστροφή του Starship, αν και με ζημιές στα πτερύγιά του λόγω της φλεγόμενης επανεισόδου στην ατμόσφαιρα. Ο Super Heavy πραγματοποίησε ομαλή προσθαλάσσωση στον Κόλπο του Μεξικού.

Εάν η SpaceX επαναλάβει το προφίλ της Πτήσης 4 στη σημερινή δοκιμή, η αποστολή θα διαρκέσει λίγο περισσότερο από μία ώρα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις