ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Δήμος Πατρέων: Nέα ρύθμιση οφειλών στους Δήμους μέχρι και 60 δόσεις

Κοινοποίηση
Tweet

Για να υπαχθεί στην ρύθμιση αυτή ο κάθε οφειλέτης, προκειμένου να διακανονίσει τις οφειλές του στον Δήμο, πρέπει να υποβάλει την αίτηση του στο Δήμο Πατρέων /Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31ης /1/2025.

Από την Αντιδημαρχία Διοίκησης και Οικονομικών ανακοινώνεται "ότι με τα άρθρα 25 & 26 του ν. 5143/2024 (ΦΕΚ101/ΤΑ 11-10-2024) ρυθμίζονται οφειλές προς Δήμους και Περιφέρειες, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί μέχρι 31/10/2024.

Για να υπαχθεί στην ρύθμιση αυτή ο κάθε οφειλέτης, προκειμένου  να διακανονίσει τις οφειλές του στον Δήμο, πρέπει να υποβάλει την αίτηση του στο Δήμο Πατρέων /Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31ης /1/2025.

Σύμφωνα με την εν λόγω ρύθμιση ο κάθε οφειλέτης μπορεί να κάνει διακανονισμό των οφειλών του σε έως και 60 δόσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η πάγια  ρύθμιση των οφειλών ήταν στις 24 δόσεις.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη νέα διάταξη:

Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων (επιχειρήσεις) προς τους Δήμους και τα Νομικά τους πρόσωπα.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (εκτός της τελευταίας) και δεν μπορεί να είναι μικρότερες των 50 ευρώ.

Στη  ρύθμιση αυτή μπορεί να υπάγονται και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:

α) Τελούν σε αναστολή με νόμο ή διοικητικά

β) Έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση που είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή  καταβληθέντων ποσών.

γ) Δεν έχουν βεβαιωθεί λόγω του ότι εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιαδήποτε βαθμό και εφ όσον ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα από αυτόν ένδικα μέσα.

δ) Έχουν συνυποβληθεί για τις οφειλές αιτήματα συμβιβαστικής επίλυσης μαζί με τα ένδικα μέσα.

Στις μέχρι και 60 δόσεις, σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου, περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις από τόκους και πρόστιμα  λόγω εκπρόθεσμης καταβολής .

 

Εξαίρεση από προσαυξήσεις σύμφωνα με τη διάταξη του νέου νόμου  ισχύει μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά,  εφόσον έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη σύμφωνα με την περ. α)του άρθρου 217του ν.4738/2020.

Στις περιπτώσεις αυτές και μόνο απαλλάσσονται οι προσαυξήσεις κατά ποσοστό ως εξής:

α)Αν εξοφληθούν οι οφειλές εφάπαξ , απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 95%

β)Αν εξοφληθούν σε 2 έως 6 δόσεις απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 85%

γ)Αν εξοφληθούν σε 7 έως 12 δόσεις απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 80%

δ)Αν εξοφληθούν σε 13 έως 60 δόσεις απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 75%

 

Προσοχή

·        Η πληρωμή είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης πραγματοποιείται μέσα σε 3 εργάσιμες μέρες από την υπαγωγή στη ρύθμιση και οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα της δόσης, ενώ η καθυστέρηση καταβολής δόσης, επιβαρύνεται αυτή με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης.

·        Σε περίπτωση δε, μη καταβολής 2 συνεχόμενων δόσεων ή 3 δόσεων συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα ποσά που είχαν διαγραφεί κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση.

·        Ο προϊστάμενος της Οικονομικής /Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου ως δημόσιος υπόλογος είναι υποχρεωμένος βάση της κείμενης νομοθεσίας αλλά και με τον υπ’ όψη νόμο, να γνωστοποιήσει στην οικεία ΔΟΥ (αλλιώς ασκείται πειθαρχικός έλεγχος αυτού και καταλογισμός) το συνολικό οφειλόμενο ποσό (αρχική οφειλή,  πρόστιμα και τόκους) το οποίο βεβαιώνεται από την εφορία σε βάρος του οφειλέτη που δεν τηρεί τη ρύθμιση, προκειμένου να εισπραχθεί με ευθύνη της ΔΟΥ και Ανεξάρτητης  Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η οφειλή με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης-κατάσχεσης για λογαριασμό των Δήμων παρακρατώντας  η ΔΟΥ το 5% της οφειλής.

Ακόμα δε και την  περίπτωση του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4738/20 στον οποίον μπορεί να έχει προσφύγει ο οφειλέτης για ποσά άνω των 10.000€ προς Δήμους και δεν πληρώνει τον διακανονισμό,   η οικεία ΔΟΥ   το διαχειρίζεται ως χρέος του δημοσίου προκειμένου να τα εισπράξει με κατασχέσεις και με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη.

Δηλαδή μέχρι και πλειστηριασμό ακίνητης περιουσίας ακόμα και για μικροοφειλέτες, μέτρα που θα εφαρμόζει η οικεία ΔΟΥ (εφορία) με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και όχι ο Δήμος Πατρέων και ο κάθε Δήμος, προκειμένου να εισπραχθούν από τις ΔΟΥ πλέον οι οφειλές αυτές με τον τρόπο αυτόν και σύμφωνα με το ν. 4978/2022 (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), για λογαριασμό των Δήμων.  

Στον αντίποδα αυτό των αναγκαστικών μέτρων για  τους μικροοφειλέτες του Δήμου και των αυτοαπασχολούμενων μικρομεσαίων επαγγελματιών είναι γνωστές οι θέσεις της Δημοτικής Αρχής με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου οι υπ’ όψη οφειλέτες να έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης μόνο του κεφαλαίου της οφειλής σε  μέχρι 100 δόσεις ανάλογα του κεφαλαίου της οφειλής,  χωρίς προσαυξήσεις, τόκους, πρόστιμα και χωρίς κανένα αναγκαστικό μέτρο κατάσχεσης και αναγκαστικής  εκτέλεσης επί κινητών  και ακινήτων των  υπ’ όψη οφειλετών , που μέχρι σήμερα καμία Κυβέρνηση είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε Ν.Δ.  δεν έχει αποδεχτεί.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως γιατί  αυτός ο νόμος ψηφίστηκε και οι Υπηρεσίες του Δήμου είναι υποχρεωμένες να τον εφαρμόσουν,  αλλιώς κινδυνεύουν με διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων και καταλογισμού οφειλόμενων ποσών σε αρμόδιους υπαλλήλους, αν δεν εφαρμόσουν τις γνωστοποιήσεις προς την οικεία ΔΟΥ για τα συνολικά οφειλόμενα ποσά μαζί με τις προσαυξήσεις, προκειμένου να εφαρμόσει η κάθε ΔΟΥ τα παραπάνω αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Για το λόγο αυτό και σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση  καλούμε τους οφειλέτες του Δήμου να ενημερωθούν για τον νόμο ή να επικοινωνήσουν με την αρμόδια Υπηρεσία του ταμείου στο τηλ. 2613602134, αποκλειστικά στις ώρες 08:00-10:00πμ, για να λάβουν πληροφορίες.

Αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση υποβάλλονται, όπως αναφέρουμε, μέχρι 31/01/2025 ηλεκτρονικά στο protodp@patras.gr  ή  με φυσική μορφή στο πρωτόκολλο του Δήμου στο νέο Δημαρχείο επί της Μαιζώνος 19.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις