ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι σημαίνει και από πού προέρχεται η φράση «ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει»

ΦΩΤΟ Unsplash

Κοινοποίηση
Tweet

Μάθε πώς βγήκε η φράση

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Είναι σαν μικρές κάψουλες χρόνου, που περιέχουν μέσα τους συμπυκνωμένη τη σοφία και την εμπειρία πολλών γενεών.

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά σημαντικές αξίες, ηθικές αρχές και πρακτικές συμβουλές για τη ζωή.

 Είναι διαχρονικές, καθώς αν και δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, διατηρούν τη σημασία τους ακόμη και σήμερα, καθώς οι ανθρώπινες εμπειρίες και τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια.

 Ουσιαστικά είναι η πολιτισμική ταυτότητα ενός λαού και αποτελούν πλούτο γνώσης και εμπειρίας. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να αναπτύξουμε κριτική σκέψη, ενώ η εύστοχη χρήση τους σε μια συζήτηση μπορεί να δώσει χιούμορ, ζωντάνια και έμφαση στα λεγόμενά μας.

Μάθε πώς βγήκε η φράση «ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει»
Πολλές φορές ακούμε τη φράση «ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να τονίσουμε ότι κάτι έγινε ή ειπώθηκε και δεν μπορούμε πλέον να το πάρουμε πίσω.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και λογοτέχνη Τάκη Νατσούλη, η φράση προέρχεται από την εποχή που ο Πόντιος Πιλάτος είχε παραδώσει στους Αρχιερείς τον Ιησού Χριστό, για να σταυρωθεί. Είχε δώσει ακόμη την εντολή να τοποθετηθεί πάνω στο σταυρό επιγραφή με τα τέσσερα αρχικά γράμματα (Ι.Ν.Β.Ι.) σε τρεις γλώσσες: Εβραϊκά, Λατινικά και Ελληνικά που σήμαιναν: Ιησούς Ναζωραίος Βασιλεύς Ιουδαίων.

 Οι γραμματείς, όμως, των Ιουδαίων παρουσιάστηκαν σε αυτόν, ζητώντας να μην αναφέρεται ως «ο βασιλεύς των Ιουδαίων», αλλά ως αυτός «που είπε ότι είναι βασιλεύς των Ιουδαίων».

Ο Πιλάτος, όμως αρνήθηκε κατηγορηματικά με τη δήλωση: «Ο γέγραφα, γέγραφα» (Ιωάννης 19:22),όπως αποδόθηκε στα ελληνικά από τους Εβδομήκοντα. Η φράση αργότερα επικράτησε με την παραποίηση «Ο γέγραφε, γέγραφε» και επί το δημοτικότερον «ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει».

Συνοψίζοντας, οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης και σοφίας. Είναι ο καθρέφτης του λαϊκού μας πνεύματος, αποτυπώνοντας την κοσμοθεωρία, τις αξίες και την καθημερινότητα των προγόνων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.

Πηγή: FOXreport.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις