ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ο Ατζέμογλου ήταν στην Αθήνα όταν έμαθε ότι κέρδισε το Νόμπελ Οικονομίας

Κοινοποίηση
Tweet

Ο Κώστας Συνολάκης περιγράφει πώς αντέδρασε

Στο 8ο συνέδριο βιωσιμότητας του Economist για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο στην Αθήνα βρέθηκε και μίλησε ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Ντάρον Ατζέμογλου. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και Ακαδημαϊκός, Κώστας Συνολάκης, ο Ατζέμογλου έμαθε για τη βράβευσή του την ώρα του συνεδρίου, ενώ περιέγραψε την αντίδραση του επιστήμονα αμέσως μετά το ευχάριστο νέο.

Αναλυτικά ο Κώστας Συνολάκης είπε:

«Δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο ένας επιστήμονας που ασχολείται με φυσικούς κινδύνους να είναι κεντρικός ομιλητής σε ένα συνέδριο, όπου ένας από τους ομιλητές κερδίζει το βραβείο Νόμπελ, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Αυτό συνέβη στο Economist Sustainability Summit, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, στην Αθήνα. Σήμερα, ο Ντάρον Ατζέμογλου έμαθε ότι κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για το έργο του στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι κυβερνητικοί θεσμοί επηρεάζουν την ευημερία ενός έθνους. Οι άλλοι συν-νικητές είναι οι Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Α. Ρόμπινσον. Οι καθηγητές Ατζέμογλου και Τζόνσον εργάζονται στο MIT, ενώ ο καθηγητής Ρόμπινσον στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Μόλις ο καθηγητής Ατζέμογλου ενημέρωθηκε από το τηλέφωνο ότι κέρδισε, επέστρεψε στο συνέδριο και η ημέρα συνεχίστηκε, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Φυσικά και συνέβη, και κανείς δεν μίλησε για τίποτα άλλο, εκτός από τον άνθρωπο.

Ο Ντάρον Ατζέμογλου και ο Τζέιμς Α. Ρόμπινσον έγραψαν το φανταστικό βιβλίο «Why Nations Fail», το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Συγχαρητήρια και στους τρεις γι αυτή την απίστευτη τιμή. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια στον Ντάρον Ατζέμογλου που είναι τόσο γενναιόδωρα λαμπρός και ταπεινός, που μιλάει με όλους, που παρευρίσκεται στο αποψινό δείπνο και γενικά που δεν προσποιείται ότι είναι κάποιος που δεν είναι. Τι απίστευτο πρότυπο για τους νέους οικονομολόγους. Ο καθηγητής Gary Stiglitz, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών το 2001 για το έργο του σχετικά με τις αγορές με ασύμμετρες πληροφορίες, ήταν επίσης παρών στη συνάντηση».

«Νιώθω σοκ και δέος, ήμουν πολύ χαρούμενος για το βραβείο»

Ο Ντάρον Ατζέμογλου μίλησε στο ΕΡΤNews, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη βράβευσή του. Ο Ατζέμογλου έγινε γνωστός για τη θεωρία που ανέπτυξε συνδέοντας την οικονομική ανάπτυξη με τη θεσμική επάρκεια ενός κράτους και μιλάει στη συνέντευξή του για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και για το πώς μπορεί να ωφελήσει συλλογικά την κοινωνία.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για το βραβείο αλλά και πολύ χαρούμενος που είμαι στην ελληνική δημόσια τηλεόραση» τόνισε στην αρχή ο κ. Ατζέμογλου.

Για το Νόμπελ Οικονομίας με το οποίο βραβεύτηκε, είπε: «Νιώθω σοκ και δέος, ήμουν πολύ χαρούμενος και είμαι πολύ χαρούμενος που συνέβη στην Αθήνα, μια πανέμορφη πόλη. Γράφω για την Αθήνα, τον τόπο γέννησης Δημοκρατίας οπότε είναι δίπλα σημαντικό όταν πρόκειται για ένα βραβείο που σχετίζεται με τους θεσμούς μου και την δημοκρατία».

 


Κληθείς να απαντήσει ποιο θεωρεί ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε: «Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά προβλήματα και το γεγονός ότι συμβαίνουν όλα ταυτόχρονα είναι κάπως ιδιαίτερο.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει πιο γρήγορα από ποτέ και αυτό δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανισότητες, η εργασία και το μέλλον της, η κλιματική αλλαγή και πάνω απ’ όλα η δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι σε κρίση και η στήριξη σε αυτή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στον βιομηχανικό κόσμο όπου κανένας δεν πίστευε ότι θα καταρρεύσει. Χρειαζόμαστε τη δημοκρατία περισσότερο από ποτέ επειδή μόνον η δημοκρατία και ο δημοκρατικός λόγος μπορεί να κτίσουν συναίνεση σε αυτά τα σημαντικά προβλήματα. Δεν τα βλέπω μόνο ως κίνδυνο αλλά και ως ευκαιρίες. Μπορούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη οικονομία αν χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη με σωστό τρόπο, μπορούμε να ελαττώσουμε τις ανισότητες αντί να τις ενισχύουμε και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας αντί να καταστρέψουμε».

Αναφορικά με τις ερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, ο κ. Ατζέμογλου σημείωσε: «Εγώ θα ψηφίσω την Κάμαλα Χάρις και ναι πιστεύω ότι ο Τραμπ αποτελεί κίνδυνο. Η Κάμαλα Χάρις είναι μια καλή υποψηφιότητα σε πολλά επίπεδα και πιστεύω ότι αξίζει την ψήφο μας».

πηγή protothema.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις