ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στην Πάτρα η Δρ. Αλέιδα Γκεβάρα- «Δεν είμαι μόνο η κόρη ενός αγωνιστή αλλά και η κόρη ενός εξαιρετικού ανθρώπου»

Κοινοποίηση
Tweet

Παραχώρησε συνέντευξη με τον Δήμαρχο Πατρέων στο Δημαρχείο

Στην Πάτρα βρίσκεται η  Δρ. Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη στο Δημαρχείο.

 

Η Δρ. Αλέιδα Γκεβάρα βρίσκεται στην χώρα μας έπειτα από πρόσκληση των εκδόσεων «NEW STAR» για την έκδοση των «Απάντων του Τσε Γκεβάρα» στα Ελληνικά, αλλά και για την 57η επέτειο από την δολοφονία του Αργεντινο-Κουβανού Επαναστάτη.

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων αναφέρει"

Η κόρη του εμβληματικού επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και Διευθύντρια του «Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα» της Αβάνας, Δρ Αλέιδα Γκεβάρα, βρίσκεται σήμερα στην Πάτρα με αφορμή την 57η επέτειο από την δολοφονία του Αργεντινο-Κουβανού Επαναστάτη και πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το Δημαρχείο και η συνάντησή της με τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη. Με τον Άραμις Φουέντες Ερνάντες, Πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα και τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη, εκδότη της Ελληνικής Έκδοσης των «Απάντων του Τσε Γκεβάρα», συνομίλησαν με τον Δήμαρχο, ο οποίος στο τέλος της συνάντησης τους πρόσφερε αναμνηστικά από την Πάτρα, ανάμεσα στα οποία, γκραβούρα που αποτυπώνει την ημέρα της απελευθέρωσης της Πάτρας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

 

Αμέσως μετά, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο, στην οποία αρχικά ο Δήμαρχος καλωσόρισε την Δρ. Αλέιδα Γκεβάρα στην Πάτρα, αναφέροντας τα εξής:

«Καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά και βαθιά συγκίνηση στην πόλη μας, την Δρ Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, κόρη του μεγάλου επαναστάτη Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, που μας κάνει την τιμή και βρίσκεται στην Πάτρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από τη δολοφονία του πατέρα της, αλλά και την έκδοση του συνόλου του έργου του στα ελληνικά.

Καλωσορίζουμε επίσης στην Πάτρα, τον Πρέσβη της Κούβας, Άραμις Φουέντε Ερνάντες, καθώς και ολόκληρη την κουβανική αντιπροσωπεία. Με την ευκαιρία αυτή, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον κουβανικό λαό, στην πάλη του ενάντια στον απαράδεκτο αποκλεισμό της χώρας του από τις ΗΠΑ. Καταγγέλλουμε, επίσης, την ένταξη της Κούβας στη απαράδεκτη λίστα με τα κράτη που είναι δήθεν «χορηγοί της τρομοκρατίας».

Θεωρούμε ότι η σημερινή επίσκεψη, θα είναι ένα ακόμα «όπλο» στα χέρια του πατραϊκού λαού, και της νεολαίας μας, μια αφορμή για να θυμηθούν την ιστορία, να μάθουν τα πραγματικά γεγονότα, να αποκτήσουν εργαλεία σκέψης και ανάλυσης της σημερινής πραγματικότητας, κίνητρο να παλέψουν για το μέλλον τους.

Ο πατραϊκός λαός και η νεολαία του, βγάζουν τα συμπεράσματά τους.

Η μνήμη του επαναστάτη κομμουνιστή Τσε Γκεβάρα, που παραμένει άσβεστη, παρότι πέρασαν 57 χρόνια από τη δολοφονία του, μας διδάσκει πολλά, παρά τις προσπάθειες του συστήματος να μετατρέψει την εικόνα του σε μια ακίνδυνη ποπ εικονογραφία. Οι ιμπεριαλιστές μπορεί να κατάφεραν να τον δολοφονήσουν, αλλά δεν κατάφεραν να σβήσουν την πρωτοπόρα δράση του, τη μεγάλη συνεισφορά του στην επανάσταση.

 

Γι’ αυτό και σήμερα, το όνομά του και η εικόνα του, τα γραπτά του, ξεσηκώνουν τα συναισθήματά μας, μας κάνουν να νιώθουμε άβολα με την αδικία γύρω μας, με τη φτώχεια, την εκμετάλλευση.  Πυρπολούν την καρδιά και την ψυχή όλων μας, ενάντια στην αδικία, την φτώχεια και την εκμετάλλευση. Μας θυμίζουν ότι όσο και αν το σύστημα φαίνεται καμιά φορά παντοδύναμο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Ότι κάθε μέρα έχουμε χρέος να στεκόμαστε κοντά στον αδικημένο.

 

Ο ελληνικός λαός, ο πατραϊκός λαός, αυτό το κάνει ανέκαθεν πράξη. Έτσι και σήμερα, παρόλο που οι κυβερνώντες παίρνουν άλλες αποφάσεις, στέκεται δίπλα στον λαό της Παλαιστίνης, παλεύει για την έξοδο της Ελλάδας από το «σφαγείο», για να μην γίνεται το έδαφός μας ορμητήριο πολέμων. Υπερασπίζεται την ιστορία του, κόντρα στις προσπάθειες να εμφανιστεί αλλιώς. Έχουμε κι εμείς στην Ελλάδα ήρωες και επαναστάτες και όλοι, διαφυλάττουμε τη μνήμη και την παρακαταθήκη των αγωνιστών όλου του κόσμου, ανάμεσά τους και του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα. Μαζί θα αλλάξουμε τον κόσμο.

Σας ευχαριστούμε που είστε σήμερα εδώ μαζί μας».

 

Στη συνέχεια η Αλέιδα Γκεβάρα, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μίλησε για τον πατέρα της, αγωνιστή και άνθρωπο Τσε Γκεβάρα, αλλά και για την μητέρα της και την σχέση των γονιών της.

Αναφερόμενη στο πώς διαχειρίζεται το γεγονός ότι είναι η κόρη ενός ανθρώπου – είδωλο, είπε: «Δεν είμαι μόνο η κόρη ενός αγωνιστή αλλά και η κόρη ενός εξαιρετικού ανθρώπου, όπως ήταν η μάνα μας, που μας έμαθε ότι εξαιτίας του ονόματος του πατέρα μας, θα λάβουμε πολλά που θα τα καλοδεχτούμε, αλλά δεν θα βασιστούμε σ’ αυτά. Μας προέτρεψε να πατήσουμε γερά τα πόδια μας στη γη. Είμαστε Κουβανοί, και κάνουμε ό,τι κάνει και ο υπόλοιπος λαός μας. Χρησιμοποιούμε το όνομα μας για να φτάσουμε σε πολύ περισσότερο κόσμο, με σκοπό να βοηθήσουμε και να υψώσουμε την φωνή μας ενάντια στις αδικίες».

Αναφέρθηκε όμως και στην Παλαιστίνη, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Το σημαντικότερο για μένα είναι τα παιδιά. Αν θα μπορούσα να κάνω κάτι για τα παιδιά της Παλαιστίνης που σφαγιάζονται θα ήμουν πολύ ικανοποιημένη. Όταν η πλειοψηφία του λαού λέει όχι στον πόλεμο και οι κυβερνήσεις κάνουν το αντίθετο, το πρώτο που πρέπει να κάνει ο λαός είναι να ενωθεί, να αντισταθεί και να δείξει την δύναμή του».

Η κόρη του Τσε Γκεβάρα μίλησε όμως και για τους γονείς της, ως ένα απλό ζευγάρι, αναφερόμενη στο βιβλίο «Αναμνήσεις», που θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Ελλάδα και αναφέρεται σ’ αυτήν ακριβώς την σχέση. «Ήταν –είπε- ένα ζευγάρι με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, όπως όλοι άνθρωποι, ασχέτως αν ο πατέρας ήταν ο Τσε Γκεβάρα».

 

Το λόγο πήρε στη συνέχεια, ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, εκδότης του βιβλίου «Τσε παρών», που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, της Ελληνικής Έκδοσης των «Απάντων του Τσε Γκεβάρα», που αναμένεται –όπως είπε- να κυκλοφορήσουν το 2025, μετά τις «Αναμνήσεις», που θα κυκλοφορήσουν τον Φεβρουάριο του 2025. «Αναλάβαμε – είπε- την ευθύνη, να εκδώσουμε στην Ελλάδα, όλα τα κείμενα του Τσε, αυτά που έχουν εκδοθεί και αυτά που θα εκδοθούν. Το ταξίδι μας στην Ελλάδα με το «Λεύκωμα», ξεκίνησε πριν δύο μέρες και πρώτος σταθμός εκτός Αθήνας, είναι η Πάτρα, για να τιμήσουμε την διοίκηση και τον λαό της Πάτρας. Η Πάτρα αγωνίζεται, κάνει αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι».

 

Ο Πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Άραμις Φουέντες Ερνάντες τέλος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πατρέων και τους συνεργάτες του για την θερμή υποδοχή και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στην Ελλάδα πάντα υπάρχει ενδιαφέρον για τη ζωή και το έργο του φανταστικού αυτού ανθρώπου. Ο Τσε Γκεβάρα έπαιξε σημαντικό ρόλο για την νίκη της επανάστασης του Κουβανικού λαού. Το «Λεύκωμα», είναι ένας θησαυρός για όλο τον κουβανικό λαό, αλλά στην Κούβα δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Πρώτα εκδόθηκε στην Ελλάδα και αυτό λόγω της αγάπης και της υποστήριξης του Βελισσάριου Κοσσυβάκη.

Οι στιγμές που ζει σήμερα η ανθρωπότητα, είναι επικίνδυνες και διακυβεύεται ακόμα και η ίδια της η ύπαρξη. Η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και η όλο και πιο σφοδρή επίθεση στον Λίβανο, αποδεικνύουν –κατέληξε- ότι οι σκέψεις και οι ιδέες του Τσε, ισχύουν και σήμερα».

 

Αμέσως μετά την συνέντευξη, η Δρ. Αλέιδα Γκεβάρα και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας, τον Δήμαρχο και μέλη της Δημοτικής Αρχής, επισκέφθηκαν το ιστορικό καταφύγιο κάτω από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων, καθώς και το μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη στην Πλατεία Παντοκράτορα για να καταθέσει λουλούδια, αποτείνοντας φόρο τιμής στον Αγωνιστή.

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις