ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Πάνω από 175.000 οι οφειλέτες του Δήμου Πατρέων- Οι 60 δόσεις και η περίπτωση της Πάτρας

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
konstantina_andriopoulou@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Η «παγίδα» της Εφορίας

Πάνω από 175.000 έχουν φτάσει οι οφειλέτες, πολίτες και επιχειρήσεις, προς το Δήμο Πατρέων, εκ των οποίων, η πλειοψηφία είναι μικροοφειλέτες και μικροεπαγγελματίες.

Στο «παιχνίδι» της αποπληρωμής των οφειλών, σε Δήμους και Περιφέρειες, μπήκε πριν μερικές ημέρες, ο νέος νόμος, που δίνει τη δυνατότητα να εξοφλούνται οι οφειλές μέχρι και σε 60 δόσεις.

Σύμφωνα, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Διονύση Πλέσσα, η ρύθμιση εκ πρώτης είναι θετική, και αρκετοί είναι ήδη αυτοί που σπεύδουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ωστόσο ο Δήμος Πατρέων, έχει τις ενστάσεις του σε κάποια σημεία της: «Ο νόμος λέει, ότι οι οφειλέτες μπορούν εξοφλούν σε μέχρι 60 δόσεις, από 24 που ήταν η πάγια ρύθμιση μέχρι σήμερα. Η αλλαγή του αριθμού των δόσεων είναι θετική, όμως εμείς με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουμε πει για τους μικροοφειλέτες  και τους μικροεπαγγελματίες που είναι  ο κύριος όγκος των οφειλετών του Δήμου Πατρέων, να υπάρχει μια ρύθμιση ευνοϊκότερη, μέσα  στην οποία να μην υπάρχουν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Έρχονται στον Δήμο για να κάνουν τις ρυθμίσεις τους αλλά με όλα αυτά τα συν, των προσαυξήσεων και των δόσεων, το κεφάλαιο της οφειλής αυξάνεται πολύ και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Αυτό, όμως, δεν πέρασε στο νομοσχέδιο παρά μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά,  τα νοικοκυριά που έχουν από 7.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα έως  21.000 ευρώ ανάλογα με τα παιδιά κλπ» τονίζει. Και συμπληρώνει: «Εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε πρόστιμα, για παράδειγμα από τον άνθρωπο που είναι στην λαϊκή ή από τον παραγωγό ή από τον έμπορο δηλαδή από αυτούς που ανήκουν στην κατηγορία των μικροοφειλετών ή μικροεπαγγελματιών. Τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις να τα πάρει η κυβέρνηση από τους μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν τον κύριο όγκο των 3,6 εκ. που έχει φτάσει το χρέος των οφειλών στους Δήμους».   

Η «παγίδα» της Εφορίας

«Πλέον με το νέο νόμο, οι οφειλέτες πρέπει να προσέξουν πολύ διότι, αν κάποιος βγει από την ρύθμιση αυτή των δόσεων δηλαδή δεν πληρώσει δυο, τρείς μήνες κ.ο.κ. τότε ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του κάθε Δήμου, οφείλει να στείλει στην Εφορία την συνολική οφειλή μαζί με τις προσαυξήσεις και τους τόκους και από κει και πέρα αναλαμβάνει η εφορία με αναγκαστικά μέτρα κατάσχεσης επί κινητών και ακίνητων περουσιακών στοιχείων του οφειλέτη  για να τα εισπράξει. Επίσης θα  παρακρατά το 5% και από αυτά που εισπράττει να τα δίνει στους Δήμους. Εμείς, δεν θέλουμε τους πλειστηριασμούς της περιουσίας των μικροοφειλετών. Θέλουμε να τους δοθεί η δυνατότητα να αποπληρώσουν το χρέος τους».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις