ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Λίγη ντροπή κ. Ερντογάν! Από ποιόν απελευθερώσατε την Αγία Σοφία; Από τον εαυτό σας;

Πέτρος Γρουμπός
Κοινοποίηση
Tweet

Του Πέτρου Π. Γρουμπού, Ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών

Εμμένει στις προκλητικές δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μαθητές ιερατικών σχολών ανέφερε ότι η Τουρκία “απελευθέρωσε” την Αγία Σοφία. Μήπως πρέπει να μάθει καλύτερα την Ιστορία και τους διεθνείς κανόνες της παγκόσμιας ειρηνικής συμβίωσης των κρατών; Καταρχάς απελευθερώνεις κάτι που εσύ το έκτισες, το είχες για αιώνες και κάποτε «κάποιοι βάρβαροι» σου το πήραν-κατέλαβαν ή και έκλεψαν. Να δούμε λοιπόν την ιστορία της Αγίας Σοφίας όπως είναι καταγεγραμμένη από την ΟΥΝΕΣΚΟ και δεν χωράει καμία αμφισβήτηση.

Το 324 μ.Χ. ο Μέγας Κωνσταντίνος ξεκινά το χτίσιμο της Αγίας του Θεού Σοφίας  ενώ το 360 μ.Χ. ο Κωνσταντίνος Β' ολοκληρώνει το χτίσιμο του ναού και κάνει τα εγκαίνια του μαζί με το ναό της Αγίας Ειρήνης και αποτελούσε τον κύριο καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας και έδρα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης μέχρι που εγκαινιάσθηκε η Αγία Σοφία το 360 μ.Χ.. Το 404-405 μ.Χ. ο Θεοδόσιος Β΄ προχωρά σε σημαντικές βελτιώσεις στην κατασκευή του ναού και τον αναδεικνύει σε θρησκευτικό κέντρο προσκύνησης για όλους τους χριστιανούς της εποχής εκείνης.  Το 532 μ.Χ. υπήρξε ολοκληρωτική καταστροφή του πρώτου ναού στη Στάση του Νίκα. Αμέσως μετά το τέλος της Στάσης του Νίκα, που άφησε πίσω της πολλά ερείπια, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α’, δρομολόγησε την ανέγερση της Αγίας Σοφίας. Ως αρχιτέκτονες του ναού όρισε δύο από τους κορυφαίους Μικρασιάτες γεωμέτρες της εποχής, τον Ανθέμιο από τις Τράλλεις και τον Ισίδωρο από τη Μίλητο. Ο αυτοκράτορας ήθελε ο ναός να αντικατοπτρίζει το μεγαλείο της πόλης στην οποία ήταν χτισμένος. Ο ναός αφιερώθηκε στην Σοφία του Θεού, όμως έχει περισσότερο ταυτιστεί με την Παναγία. Λέγεται πως για την κατασκευή του χρειάστηκαν 320 κεντηνάρια χρυσού, τα οποία υπολογίζονται να είχαν κόστος γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ! Επίσης, δούλευαν ακατάπαυστα 10.000 τεχνίτες, επί 6 χρόνια. Την εποχή του Ιουστινιανού, η Αγία Σοφία είχε χίλιους (1000) κληρικούς. Ο ναός αποτέλεσε σε όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και υπήρξε ο σημαντικότερος ναός της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Το 558 μ.Χ. κατάρρευση του τρούλου του ναού, ο οποίος ήταν αρκετά χαμηλός. Ανακατασκευή του μέσα πέντε (5) χρόνια από τον Ισίδωρο Β΄. Το 989 μ.Χ. υπήρξε και δεύτερη κατάρρευση του τρούλου που ανακατασκευάσθει από τον Αρμένιο Tradt. Με τη 4η σταυροφορία των Δυτικών για να ελευθερώσουν τους Άγιους από τους προγόνους σου κατακτητές, το 1204 κατελήφθη η Κωνσταντινούπολη και η Αγία Σοφία μετετράπη από τους Δυτικούς σε Ρωμαιοκαθολικό ναό.  Πρέπει να γνωρίζετε όμως όπως μας διδάσκει η Ιστορία, η οποία δεν κάνει ποτέ λάθος,  ο κατακτητής δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα ότι έχει κατακτήσει με τη βία και δεν ήταν δικό του δημιούργημα. Έτσι έγινε και με την Κωνσταντινούπολη και τη Αγία Σοφία.  Ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας, Ελληνικής καταγωγής, το 1261μ.Χ. ανέκτησε την Κωνσταντινούπολη και  επανάφερε την ορθόδοξη λατρεία στην Αγία Σοφία. Δηλαδή η Αγία Σοφία δεν ήταν ορθόδοξη για μόνο 57 χρόνια. Παρέμεινε ορθόδοξη εκκλησία μέχρι το 1453 μ.Χ. που μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς. Δηλαδή η Αγία Σοφία ήταν σε Ελληνικά χέρια για περίπου 1100 χρόνια. Από το 1453 μέχρι το 1920 ήταν στα χέρια των Οθωμανών, ακριβώς 467 χρόνια. Με τις συνθήκες των Παρισίου και Σεβρών το 1920 η Αγία Σοφία δεν ανήκει σε κανένα και μόνο με τη συνθήκη της Λωζάνης τον Ιούλιο του 2023 επανήλθε στο νέο συσταθέν κράτος της Τουρκίας.   Το 1935 η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε Μουσείο από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Στις 6 Δεκεμβρίου του 1985, η UNESCO, ανακήρυξε την Αγία Σοφία ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όμως πρόσφατα, την απόφαση αυτή της UNESCO επέλεξε να αψηφήσει το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας, δίνοντας την δυνατότητα μετατροπής του μεγάλου αυτού συμβόλου της ορθόδοξης πίστης, σε λατρευτικό χώρο του Ισλαμισμού. Με την σύμφωνη γνώμη του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στις 10 Ιουλίου του 2020 η Αγία Σοφία, που μέχρι τότε λειτουργούσε αμιγώς ως μουσείο, έγινε και επισήμως τζαμί.

Κατά της μετατροπής είχαν ταχθεί πολιτικές αρχές στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία καθώς και οι θρησκευτικές αρχές σε πλήθος χριστιανικών χωρών σε Κεντρική Αμερική, Αγγλία, Καναδά, Αυστραλία,  Υποσαχάρια Αφρική, Καραϊβική και Νότια Αμερική αλλά και η UNESCO. Μάλιστα, η τελευταία ανακοίνωσε ότι στην επόμενη συνεδρίασή της θα επανεξεταστεί ο χαρακτήρας του μνημείου. Την έντονη αντίθεση και ανησυχία τους για τη μετατροπή, τόσο πριν όσο και μετά την ανακοίνωσή της, εξέφρασαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Αλλά κ. Ερντογάν τους αγνοήσατε επιδεικτικά όλους!

Θα πρέπει να τονισθεί εδώ ότι η Αγία Σοφία πρόσφατα έχει υποστεί πολλές καταστροφές. Σοβαρές ανησυχίες εκφράζουν και Τούρκοι επιστήμονες για την ασφάλεια της Αγίας Σοφιάς. Το σχετικό  δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet αναφέρει χαρακτηριστικά ότι Τούρκοι ερευνητές ανακάλυψαν μικρές ρωγμές στην Αγιά Σοφιά. Επισημαίνουν μάλιστα ότι αν δεν γίνουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης, οι ρωγμές ενδέχεται να επεκταθούν, με αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του κτιρίου μακροπρόθεσμα.

Με όλη αυτή την Ιστορία, από ποιους απελευθερώσατε την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης κ. Ερντογάν; Από τον εαυτόν σας; Την Αγία Σοφία θα απελευθερώσουν από σας, μόνο Ορθόδοξοι Λαοί. Και θα είναι είτε οι Ρώσοι ή οι Έλληνες. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Και αυτό θα γίνει οπωσδήποτε ακόμη και όταν εσείς κ. Ερντογάν δεν θα είσθε στην εξουσία. Η Ιστορία είναι αμείλικτη και τιμωρεί τους αλαζόνες και υβριστές της.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις