ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Αλλάζει το "ημερολόγιο" της εφορίας: Πότε πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και φόρο εισοδήματος

Κοινοποίηση
Tweet

Ο βαρύς Δεκέμβρης με τις τρεις υποχρεώσεις

Εκτός από τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών "κλειδώνει" και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φόρων ώστε τα εκατομμύρια των νοικοκυριών να γνωρίζουν με ακρίβεια… ημέρας πότε θα πρέπει να πληρώσουν και τι.

Οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται σταδιακά -αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα καταβολής του ΕΝΦΙΑ, τροποποίηση του προστίμου για την εκπρόθεσμη υποβολή του τέλους κυκλοφορίας ΙΧ και τώρα "κλείδωμα" του χρονοδιαγράμματος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οδηγούν (και αυτό για πρώτη φορά) στην συγκρότηση ενός ετήσιου ημερολογίου πληρωμής των τριών βασικών φόρων το οποίο θα ξεκινήσει να ισχύει από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με προοπτική να μην αλλάξει ξανά στο μέλλον.

Η πρώτη αλλαγή με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι έχει να κάνει με την προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Ο στόχος είναι να μην υπάρξει φέτος παράταση. Η πληρωμή για να μην υπάρξει επιβάρυνση, θα πρέπει να γίνει μέχρι 31/12. Από εκεί και πέρα, θα ενεργοποιηθεί το "κλιμακωτό πρόστιμο" που μεγαλώνει ανάλογα με την καθυστέρηση.

H προσαύξηση για πληρωμή μέσα στον Ιανουάριο είναι 25%, για καταβολή μέσα στον Φεβρουάριο 50% και από εκεί και πέρα θα ισχύει το γνωστό 100%. Δηλαδή πληρωμή τελών κυκλοφορίας από τον Μάρτιο και μετά συνεπάγεται και καταβολή των τελών κυκλοφορίας εις διπλούν. Όπως είναι αυτονόητο, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει παράταση για την προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας δεν θα υπάρχει και το δίμηνο "δώρο" που ίσχυε μέχρι τώρα για όσους οδηγούς έθεταν τα οχήματά τους σε ακινησία. Η ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων θα πρέπει και αυτή να γίνεται μέχρι το τέλος του χρόνου και από εκεί και πέρα, θα υπάρχει μόνο το παράθυρο των "τελών κυκλοφορίας με τον μήνα" το οποίο όμως ανοίγει προς το Πάσχα.

Για τον ΕΝΦΙΑ, από το 2025 προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι 12 δόσεις. Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν αρχές Μαρτίου το αργότερο και οι ιδιοκτήτες θα γνωρίζουν ότι θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα σταθερά για… πάντα. Και αυτό διότι τον Φεβρουάριο του 2025 θα τελειώσει ο ΕΝΦΙΑ του 2024 και αμέσως θα ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2025. Η μόνη ουσιαστική αλλαγή που υπάρχει είναι ο διπλασιασμός της έκπτωσης φόρου για όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους (από 10% σε 20%).

Στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, δεν έχουμε αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής. Θα ισχύουν κανονικά οι 8 μηνιαίες δόσεις: από τέλος Ιουλίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Αυτό που αλλάζει είναι ότι δεν θα υπάρχει παράταση πέραν της 15ης Ιουλίου που στην πράξη σημαίνει ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο να πρέπει να πληρωθούν δύο δόσεις φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος Αυγούστου. Από εκεί και πέρα, θεσπίζεται ένα κίνητρο, αυτοί που έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά, αντί να αφήνουν την τελευταία στιγμή την υποβολή, να σπεύδουν από τους πρώτους με κίνητρο την υψηλότερη έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου. Το ποσοστό από 3% οριζόντιο, γίνεται κλιμακωτό και αυτοί που θα σπεύδουν να επιβραβεύονται με έκπτωση 4%.

Συμπερασματικά: ο νέος… καζαμίας των φόρων έχει τριπλή υποχρέωση για τον Δεκέμβριο (τέλη, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος).

thetoc.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις