ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Παρουσιάζεται στις 6-11 το νέο βιβλίο του π. Πρύτανη Σταμάτη Αλαχιώτη, "Διαφωνώ"

Κοινοποίηση
Tweet

Η εκδήλωση παρουσίασης που διοργανώνεται από το Discover και τις εκδόσεις Επίκεντρο θα γίνει στο ξενοδοχείο Βυζαντινό στη Ρ. Φεραίου 106

Εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του πρώην Πρύτανη και π. προ­έ­δρου του Παι­δα­γω­γι­κού Ιν­στι­τού­του, κυρίου Στα­μά­τη Αλα­χι­ώτη, με τίτ­λο "Διαφωνώ" διοργανώνουν οι εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο και το βι­βλι­ο­πω­λείο Discover την Τετάρτη 6-11-2024 στις 19.00 στο Ξε­νο­δο­χείο Βυ­ζα­ντι­νό (Ρή­γα Φε­ραίου 106, Πά­τρα).

Θα μι­λή­σουν οι:

Ευαν­θία Στι­βα­νά­κη, κα­θη­γή­τρια Τμή­μα­τος Θε­α­τρι­κών Σπου­δών του Ε.Κ.Π.Α., σκη­νο­θέ­της και συγ­γρα­φέ­ας,
Δη­μή­τρης Πα­πα­ζα­χα­ρίου, κα­θη­γη­τής του Τμή­μα­τος Φι­λο­λο­γί­ας του Πα­νε­πι­στη­μίου Πα­τρών,
Φώ­της Δη­μη­τρό­που­λος, φι­λό­λο­γος, συγ­γρα­φέ­ας.
Πα­ρέμ­βα­ση – χαι­ρε­τι­σμό θα απευ­θύ­νει ο π. νο­μάρ­χης Αχα­ΐ­ας, Στά­θης Σε­ρέ­της.
Απο­σπά­σμα­τα θα δι­α­βά­σει η Νάν­συ Χρι­στο­πού­λου, χη­μι­κός, ηθο­ποι­ός.
Την εκ­δή­λω­ση θα συ­ντο­νί­σει ο δη­μο­σι­ο­γρά­φος – φυ­σι­κός, Κων­στα­ντί­νος Φλα­μής.
Αντι­φώ­νη­ση από τον συγ­γρα­φέα, Στα­μά­τη Αλα­χι­ώ­τη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

"Οι γνω­στι­κοί τον θαύ­μα­ζαν, οι ξι­πα­σμέ­νοι τσα­να­κο­γλεί­φτες τον χλεύ­α­ζαν.

Ο άν­θρω­πος του βι­βλίου, μο­να­χι­κός, στο­χα­στής και πραγ­μα­τι­στής συ­νά­μα, βί­ω­σε την το­ξι­κή ατμό­σφαι­ρα του χου­ντι­κού συ­στή­μα­τος του Ελ­λάς Ελ­λή­νων Φυ­λα­κι­σμέ­νων, αγω­νί­στη­κε ενά­ντια στα λα­σπε­ρά έν­στι­κτα όσων χα­μή­λω­ναν τον άν­θρω­πο, ονει­ρεύ­τη­κε ένα ανώ­τε­ρο κό­σμο.

Η ζή­ση του ήταν σκέ­ψεις, ιδέ­ες, όνει­ρα, λι­γο­στό υπη­ρε­τι­κό σώ­μα. Ήθε­λε να νο­γά και να μι­λά λεύ­τε­ρα, δύ­σκο­λα τον φί­μω­ναν. Και δεν τον ένοι­α­ζε που κου­βα­λού­σε πα­ρα­μά­σχα­λα ανι­δι­ο­τε­λείς ιδέ­ες, αιμορ­ρα­γού­σα δη­μο­κρα­τία, απρο­σκύ­νη­το ηρω­ι­σμό, όλα υπέρ­βα­ρα τον βά­ραι­νε πι­ό­τε­ρο η ανα­ξι­ο­πρέ­πεια κά­ποι­ων κι ήθε­λε να τους την έκα­νε, λέει, να σκύ­ψει το κε­φά­λι ντρο­πι­α­σμέ­νη.

Μα, σε και­ρούς που έζε­χνε η στε­νο­κε­φα­λιά πολ­λών εξου­σι­α­στών, ο φό­βος κι η απελ­πι­σία των εξου­σι­α­ζό­με­νων και το βό­λε­μα των οσφυ­ο­κα­μπτών; Τι έκα­νε…;

ΔΙ­Α­ΦΩ­ΝΟΥ­ΣΕ στε­ντό­ρεια με τη βό­λε­ψη της γι­να­τε­μέ­νης απαν­θρω­πι­άς, του ερ­πυ­σμού της υπο­κρι­σί­ας και του πα­ρα­λο­γι­σμού, της ηλι­θι­ό­τη­τας. Αυτό έκα­νε...! Μην ήταν πει­ραγ­μέ­νος, όμως; Ένας αχα­μνός αντι­ή­ρω­ας με τα τό­σα κω­μι­κο­τρα­γι­κά που αντά­μω­σε στο ατα­λά­ντευ­το δι­ά­βα των στα­θε­ρών αξι­ών του;

Κι αν ήταν αυτός ο κα­νο­νι­κός άν­θρω­πος; Δεν ήξε­ρε, κι ίσως να το μά­θαι­νε κά­πο­τε, σκέ­φτε­ται μέ­χρι σή­με­ρα, γέ­ρος πια, δι­α­φω­νών και με τα γε­ρά­μα­τά του…!"

Ο Στα­μά­της Ν. Αλα­χι­ώ­της είναι Ομό­τι­μος κα­θη­γη­τής Γε­νε­τι­κής, π. Πρύ­τα­νης του Πα­νε­πι­στη­μίου Πα­τρών, και π. Πρό­ε­δρος του Παι­δα­γω­γι­κού Ιν­στι­τού­του. 

Πέ­ραν της ακα­δη­μα­ϊ­κής και ερευ­νη­τι­κής του δρα­στη­ρι­ό­τη­τας -πλη­θώ­ρα δη­μο­σι­εύ­σε­ων­ σε δι­ε­θνή πε­ρι­ο­δι­κά και συ­νέ­δρια με κρι­τές, δη­μο­σί­ευ­ση και με τον Jeff Hall, νο­μπε­λί­στα ια­τρι­κής 2017- έχει εκ­πο­νή­σει και 4 επι­στη­μο­νι­κά-φοι­τη­τι­κά συγ­γράμ­μα­τα (Εισα­γω­γή στη Γε­νε­τι­κή, Εισα­γω­γή στην Εξέ­λι­ξη από τις Εκ­δό­σεις Λι­βά­νη, Βι­ο­παι­δα­γω­γι­κή Δι­α­θε­μα­τι­κό­τη­τα Αξι­ο­λό­γη­ση από τις Εκ­δό­σεις Πε­δίο και Ανα­φο­ρά στη Βι­ο­η­θι­κή από τις Εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο).

Αρ­θρο­γρα­φού­σε εβδο­μα­δι­αία και στο Βή­μα της Κυ­ρι­α­κής για 25 χρό­νια, ενώ έχει εκ­δώ­σει και δύο βι­βλία για το ευρύ κοι­νό (Από τους ωκε­α­νούς στ’ αστέ­ρια – Το οδοι­πο­ρι­κό της ζω­ής, Εκ­δό­σεις Κω­στα­ρά­κη και Η πρό­κλη­ση των γο­νι­δί­ων, Εκ­δό­σεις Κα­στα­νι­ώ­τη). 

Τα τε­λευ­ταία χρό­νια ασχο­λεί­ται και με τη λο­γο­τε­χνία. Έχει εκ­δώ­σει: «Το φυ­λα­κι­σμέ­νο χα­μό­γε­λο», και «Με λέ­νε Κων­στα­ντή-Αγά» από τις Εκ­δό­σεις Λι­βά­νη κα­θώς και το βι­βλίο: «…και οι θεοί λα­θεύ­ουν…!», από τις Εκ­δό­σεις Ελ­λη­νι­κά Γράμ­μα­τα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture