ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μάθε από πού προέρχεται και τι σημαίνει η φράση «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα»

ΦΩΤΟ pixabay

Κοινοποίηση
Tweet

Μάθε πώς βγήκε η φράση

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι σαν μικρές κάψουλες χρόνου, που περιέχουν μέσα τους συμπυκνωμένη τη σοφία και την εμπειρία πολλών γενεών.

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά σημαντικές αξίες, ηθικές αρχές και πρακτικές συμβουλές για τη ζωή.

 Είναι διαχρονικές, καθώς αν και δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, διατηρούν τη σημασία τους ακόμη και σήμερα, καθώς οι ανθρώπινες εμπειρίες και τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια.

Ουσιαστικά είναι η πολιτισμική ταυτότητα ενός λαού και αποτελούν πλούτο γνώσης και εμπειρίας. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να αναπτύξουμε κριτική σκέψη, ενώ η εύστοχη χρήση τους σε μια συζήτηση μπορεί να δώσει χιούμορ, ζωντάνια και έμφαση στα λεγόμενά μας.

Μάθε πώς βγήκε η φράση «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα»
Πολλές φορές ακούμε τη φράση «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Την χρησιμοποιούμε σε ένα μέρος επικρατεί χαμός ή πανικός από τον πάρα πολύ κόσμο.

Η φράση ξεκινάει και γίνεται γνωστή από ένα τραγούδι, που γράφτηκε για το θρήνο της Πόλης: «Τ’ απάνω βήμα πάρθηκεν το κάτω ποκοιμάται το μεσακό εστράγγισε, παιδιά, πάρθην η Πόλη. Πήραν την Πόλη πήραν την, πήραν και την Ασία, πήραν και την Άγια Σοφιά, το μέγα μοναστήρι με τετρακόσια σήμαντρα με εξήντα καλογέρους. Κλαμμός, θραμμός, που γένηκε εκείνην την ημέρα έχασε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα».

 Όταν μια πόλη έπεφτε στα χέρια των εχθρών, ύστερα από μεγάλη πολιορκία, οι στρατιώτες που έμπαιναν μέσα νικητές λαφυραγωγούσαν (έπαιρναν σαν λάφυρα) αντικείμενα, αλλά και παιδιά και γυναίκες, που τους πουλούσαν και το κέρδος τους ήταν πολύ μεγάλο.

Αλλού μαζεύανε τους άντρες, αλλού τις γυναίκες κι αλλού τα παιδιά, που, κλαίγοντας, φωνάζανε τους γονείς τους.

Συνοψίζοντας, οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης και σοφίας. Είναι ο καθρέφτης του λαϊκού μας πνεύματος, αποτυπώνοντας την κοσμοθεωρία, τις αξίες και την καθημερινότητα των προγόνων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.

Πηγή: FOXreport.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις