ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο θάνατος Σινουάρ μπορεί να σημάνει το τέλος του πολέμου, αν το Ισραήλ «αρπάξει» την ευκαιρία

Κοινοποίηση
Tweet

Θεωρείται ότι ο νεκρός Παλαιστίνιος ηγέτης ήταν από τα κυριότερα εμπόδια για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα ήταν μια σημαντική επιτυχία για το Ισραήλ μετά το ανθρωποκυνηγητό που είχε εξαπολύσει εδώ και ένα έτος για τον άνδρα που πιστεύεται ότι ήταν ο εγκέφαλος της πιο θανατηφόρας τρομοκρατικής επίθεσης στην ιστορία της χώρας.

Και θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά το τέλος του καταστροφικού πολέμου στη Γάζα, λένε αναλυτές στο CNN, αν το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του μπορέσουν να αδράξουν την ευκαιρία.

 Ο Χάρελ Τσόρεφ, ερευνητής του κέντρου Μοσέ Νταγιάν του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, σχολίασε στον ιστότοπο του CNN ότι η δολοφονία του Σινουάρ θα μπορούσε να είναι ένα θανατηφόρο πλήγμα για τη Χαμάς λόγω του τρόπου με τον οποίο διηύθυνε την οργάνωση. «Πριν από τον πόλεμο, η εξουσία στη Χαμάς ήταν αποκεντρωμένη, με τον Σινουάρ να είναι μόνο ένας από τους πολλούς ηγέτες. Αυτό άλλαξε τον περασμένο χρόνο. Μετά τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη, ο Σινουάρ έγινε ο μοναδικός λήπτης των αποφάσεων και γινόταν όλο και πιο δυνατός καθώς το Ισραήλ σκότωνε όλο και πιο σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο στρατιωτικός αρχηγός της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ» εξηγεί ο Τσόρεφ.

Μετά από ένα χρόνο ανελέητου σφυροκοπήματος από το Ισραήλ, το οποίο άφησε εκτεταμένες περιοχές της Γάζας ερειπωμένες με τεράστιο τίμημα για τους αμάχους, η Χαμάς βρίσκεται πολύ αποδυναμωμένη και η δολοφονία του Σινουάρ δημιουργεί ένα μεγάλο κενό εξουσίας, το οποίο το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του αναμφίβολα θα επιδιώξουν να κεφαλαιοποιήσουν.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν ο Σινουάρ είχε αφήσει οδηγίες για το τι θα έπρεπε να συμβεί σε περίπτωση θανάτου του. Αρκετά ονόματα έχουν ακουστεί ως πιθανοί διάδοχοι, όπως ο αδερφός του Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ, – που θεωρείται επίσης σκληροπυρηνικός -, και ο Χαλίλ Αλ Χάγια, επικεφαλής διαπραγματευτής της Χαμάς κατά τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο.

Οι πολιτικοί υπολογισμοί του Νετανιάχου
Ο Νετανιάχου επιμένει ότι στόχος του είναι η πλήρης εξάλειψη της Χαμάς, παρόλο που πολλοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό.

Η Χαμάς μπορεί να είναι πολύ αποδυναμωμένη, αλλά εξακολουθεί να είναι σε θέση να εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός επανήλθε πρόσφατα στη βόρεια Γάζα, λέγοντας ότι η Χαμάς επανεμφανίζεται στην περιοχή.

«Η συνέχεια εξαρτάται από τους πολιτικούς υπολογισμούς του Νετανιάχου και του συνασπισμού του», επισημαίνει η Σίρα Έφρον, διευθύντρια πολιτικών ερευνών του ιδρύματος Νταϊάν & Γκίλφορντ Γκλέιζερ, σε σχόλιο της στο αμερικανικό κανάλι.  

Χωρίς τον Σινουάρ στην κορυφή της ιεραρχίας της Χαμάς, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος και για μια συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός, καθώς θεωρείται ότι ο νεκρός Παλαιστίνιος ηγέτης ήταν από τα κυριότερα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας.

Μεγάλο μέρος της εβραϊκής κοινής γνώμης πιστεύει ότι οι όμηροι πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα και πολλές οικογένειες ομήρων προτρέπουν τώρα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να πιέσει για μια συμφωνία. «Αν ο Νετανιάχου δεν εκμεταλλευτεί τη δυναμική και δεν παρουσιάσει τώρα μια νέα ισραηλινή πρωτοβουλία, ακόμη και με τίμημα τον τερματισμό του πολέμου, σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τον γιό μου και τους άλλους ομήρους, με στόχο την παράταση του πολέμου και τη διασφάλιση της συνέχειας της διακυβέρνησής του», δήλωσε ο Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, ο γιος του οποίου βρίσκεται ακόμη όμηρος στη Γάζα.

Η δολοφονία του Σινουάρ ενδεχομένως να έφερε τη Χαμάς στην πιο αδύναμη στιγμή της, η καταστροφή όμως της ένοπλης οργάνωσης δεν εγγυάται από μόνη της ένα ειρηνικό μέλλον.

Μετά από ένα χρόνο σφοδρών βομβαρδισμών και θανατηφόρων χερσαίων επιχειρήσεων, το Ισραήλ έχει μετατρέψει τη Γάζα σε έρημο, με χιλιάδες παιδιά να έχουν μείνει ορφανά, ακρωτηριασμένα ή τραυματισμένα – αν δεν έχουν σκοτωθεί.

Το Ισραήλ θα πρέπει τώρα να δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον, διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο για άλλη μια φορά με μια γενιά επιρρεπή στη ριζοσπαστικοποίηση.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις