ART

/

Ο κύβος με τις μάσκες στην Trafalgar καταγγέλει τα εγκλήματα κατά των τρανς

Κοινοποίηση
Tweet

Το έργο ανήκει στην πρώην ιατροδικαστή και νυν εικαστικό Τερέσα Μαργκόλες από το Μεξικό

Δημόσια σύγχρονη τέχνη, απροκάλυπτα καταγγελτική, κόντρα στο κοινωνικό μίσος.

Aπό την περασμένη Τετάρτη εκτίθεται στην ονομαστή, κεντρική πλατεία Trafalgar του Λονδίνου η εικαστική εγκατάσταση «Mil Veces un Instante (Χίλιες φορές σε μια στιγμή)» της Μεξικανής καλλιτέχνιδας Τερέσα Μαργκόλες. Η δημιουργός τοποθέτησε στην την Τέταρτη Πλίνθο, γύψινα εκμαγεία των προσώπων εκατοντάδων διεμφυλικών, που αναμένεται να φθαρούν από τον άνεμο και τη βροχή τους επόμενους 18 μήνες.

Σε αυτό το «βάθρο» σχηματίζεται ένας κύβος 3,3 τόνων. Καλύπτεται με μάσκες προσώπου 726 τρανς, μη δυαδικών και μη συμμορφούμενων με το φύλο ατόμων.

Η Μαργκόλες, η οποία έχει πτυχίο ιατροδικαστή και κάποτε εργάστηκε σε νεκροτομείο, χρησιμοποίησε αίμα και υλικό από σκηνές εγκλήματος ταινιών.

Το νέο γλυπτό της θυμίζει τσομπάντλι, ένα ράφι ή ξύλινη σχάρας ή φράκτη. Είναι στοιχείο σε μεσοαμερικανικούς πολιτισμούς για την έκθεση των κρανίων των αιχμαλώτων εχθρών και των θυμάτων θυσίας.

Με το έργο της τιμάει μια αδικοχαμένη της φίλη, την τρανσέξουαλ Κάρλα, η οποία σκοτώθηκε στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες του Μεξικού το 2015. Το έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο.

Η εγκατάσταση σηματοδοτεί τα 25 χρόνια του πρωτοποριακού προγράμματος ανάθεσης δημόσιας τέχνης στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Σιγά σιγά το έργο θα αλλοιώνεται, με τις λεπτομέρειες των προσώπων να ξεθωριάζουν καθώς ο γύψος είναι εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης.

 Ειδήσεις Τώρα

«Μεγαθήριο» της κοσμοκρατορίας Armani στην Madison Avenue, opening show γεμάτο stars

Sparkle & Shine: Τα gloss νέας εποχής είναι υπέρλαμπρα και «τα κάνουν όλα»

Το θέατρο «Απόλλων» είναι πλέον το πιο βρώμικο σημείο της Πάτρας- «Δεν έχουμε υπαλλήλους» απαντά η Δημοτική Αρχή

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Best View