ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιαχία Σινουάρ: Καρέ – καρέ η διήμερη επιχείρηση από τα «Ιπτάμενα Λιοντάρια» των IDF

Κοινοποίηση
Tweet

Η παρατηρητικότητα ενός στρατιώτη σε μια συνηθισμένη επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας οδήγησε στην εξόντωση του υπ’ αριθμόν 1 εχθρού του Ισραήλ

Η παρατηρητικότητα ενός στρατιώτη σε μια συνηθισμένη επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας οδήγησε στην εξόντωση του υπ’ αριθμόν 1 εχθρού του Ισραήλ, του ανθρώπου που ενορχήστρωσε και εκτέλεσε την σφαγή της 7ης Οκτωβρίου 2023, του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας στρατιώτης του 450 Τάγματος Πεζικού, τους αποκαλούμενους και Ιπτάμενα Λιοντάρια της Ταξιαρχίας Μπισλαμάχ, εντόπισε στις 10 το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 2024, ύποπτες κινήσεις ατόμων σε κοντινό κτίριο, με αποτέλεσμα να επικοινωνήσει με τον διοικητή του, ο οποίος με την σειρά του έδωσε εντολή να ανοίξουν πυρ. Βρίσκονταν σε αποστολή στην περιοχή Ταλ αλ Σουλτάν της Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο να καταστρέψουν σήραγγες και εχθρικές θέσεις. Τότε, τυχαία, ήρθαν αντιμέτωποι με τον «υπ’ αριθμόν 1» στόχο τους, τον ηγέτη της Χαμάς,  Γιαχία Σινουάρ.

Είχε φτάσει μεσημέρι, όταν οι δυνάμεις των IDF χρησιμοποίησαν ένα drone και αναγνώρισαν τρεις μαχητές να απομακρύνονται από το κτίριο, που είχε ήδη στοχοθετηθεί. Τα μέλη της Χαμάς, μετακινούνταν από σπίτι σε σπίτι για να γλιτώσουν από τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Τότε, ο διοικητής του 450 Τάγματος Πεζικού μαζί με την ομάδα του άνοιξαν πυρ εναντίον τους κάνοντάς τους να τρέχουν από εδώ και από εκεί. Ένας, από αυτούς, ήταν ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος εγκλωβίστηκε μόνος του σε ένα  κτίριο.

Τότε, δόθηκε η εντολή και ένα ισραηλινό άρμα μάχης τύπου Merkava Mk.4 έριξε βολή στο συγκεκριμένο κτίριο που βρισκόταν ο ηγέτης της Χαμάς. Ακολούθησε, ανταλλαγή πυρών, και μάλιστα μια χειροβομβίδα έσκασε κοντά στην θέση των Ισραηλινών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Δρούζος στρατιώτης των IDF.

Ο Γιαχία Σινουάρ είχε ανέβει στον δεύτερο όροφο του κτιρίου. Οι IDF εκτόξευσαν έναν φορητό αντιαρματικό πύραυλο εδάφους – εδάφους τύπου Matador.

Το κτίριο σχεδόν διαλύθηκε και τότε οι Ισραηλινοί πέρασαν στην επόμενη φάση. Έστειλαν ένα mini-drone για να δουν τι γίνεται στο εσωτερικό του κτιρίου και τότε είδαν έναν τραυματισμένο μαχητή, γεμάτο σκόνη χωρίς να φαίνονται τα  χαρακτηριστικά του, να προσπαθεί με όσες δυνάμεις του είχαν απομείνει, να χτυπήσει το drone με ένα κομμάτι ξύλο.

Οι δυνάμεις των IDF άφησαν να περάσει αρκετή ώρα κι αυτό γιατί δεν ήταν σίγουροι αν ο χώρος ήταν παγιδευμένος με εκρηκτικά.

Επέστρεψαν στο σημείο τα ξημερώματα της Πέμπτης (17.10.2024) και αφού προχώρησαν σε εκκαθάριση της περιοχής για τυχόν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, εντόπισαν ένα πτώμα κάτω από τα ερείπια.

Η έκπληξή τους ήταν μεγάλη αφού όλοι γνώριζαν το πρόσωπο του Γιαχία Σινουάρ του ηγέτη της Χαμάς.

Τότε αποφάσισαν να μεταφέρουν το πτώμα, να συλλέξουν όλα τα στοιχεία και όσα αντικείμενα είχε η σορός του (ένα όπλο τύπου Καλάσνικοφ, ένα αλεξίσφαιρο μαζί με περίπου 9.900 ευρώ) και να επιστρέψουν πίσω στο Ισραήλ για να ξεκινήσει η μακρά διαδικασία ταυτοποίησης που ολοκληρώθηκε τελικά χθες το βράδυ (17/10/24), με την ταυτοποίηση με από DNA.

Σημειώνεται ότι η Ταξιαρχία Μπισλαμάχ είναι η μονάδα των IDF στην οποία εκπαιδεύονται οι Αξιωματικοί του ισραηλινού Στρατού, που προορίζονται για διοικητικές θέσεις. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ομάδας που εντόπισε και τελικά εξόντωσε τον Γιαχία Σινουάρ ήταν από τους πρώτους που είχε αναπτυχθεί στη Γάζα λίγες ώρες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, από την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί συνεργάτες του, όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Τέλος, ο τραυματίας Δρούζος στρατιώτης των IDF νοσηλεύεται μέχρι και σήμερα (18.10.2024) στην εντατική και θεωρείται ως «ήρωας του Ισραήλ», ενώ η κατάσταση του είναι σταθερή. 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι ο Σινουάρ χρησιμοποιούσε τους 101 Ισραηλινούς και ξένους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα σαν «ανθρώπινη ασπίδα» για να προστατευθεί από τις επιθέσεις. Όμως στο σημείο όπου τελικά παγιδεύτηκε και σκοτώθηκε την Τετάρτη δεν βρέθηκαν να υπάρχουν κοντά του όμηροι, αν και ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δείγματα του DNA του εντοπίστηκαν σε τούνελ μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά όπου στα τέλη Αυγούστου είχαν εκτελεστεί έξι Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς.

Με πληροφορίες από Onalert.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις