Πάνω από 10 εκατ. ευρώ είναι τα κέρδη ετησίως από τα λιωμένα μέταλλα
Αντλίες, μοτέρ, καταλύτες, σχάρες υπονόμων, καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ και του ΟΣΕ, ράγες σιδηροδρόμου, μπαταρίες κ.ά. Σε οκταψήφια εκτιμώνται τα νούμερα από τα κέρδη του παράνομου εμπορίου μετάλλων στη χώρα μας, το οποίο… αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στους κλέφτες, όσο και τα παράνομα σκραπατζίδικα και τις εταιρείες με τα χυτήρια.
Τα κέρδη ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ ετησιώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ενώ τα λιωμένα μέταλλα συνήθως πωλούνται στο εξωτερικό, αφού επιδοτείται η εξαγωγή τους.
Τα ποσά είναι δυσθεώρητα, ενώ η δουλειά των αστυνομικών για τον εντοπισμό των κλεμμένων στα σκραπατζίδικα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και σε τυχαίους ελέγχους. Ο χαλκός και οι καταλύτες οχημάτων αποτελούν το «άγιο δισκοπότηρο» των κλεφτών, αφού ο χαλκός αγοράζεται στη «μαύρη αγορά» για τουλάχιστον 4 ευρώ / κιλό και οι καταλύτες φθάνουν τα 200 ευρώ.
Το σίδερο κοστίζει τουλάχιστον 100 ευρώ / τόνο, ο ορείχαλκος περίπου 2 ευρώ / κιλό, ενώ αλουμίνιο και μολύβι αγοράζονται έναντι 1 ευρώ / κιλό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Απογευματινής».
Από τις κλοπές καλωδίων, σιδηροδρομικών ραγών και μετασχηματιστών, εκτός από το τεράστιο κόστος αποκατάστασης των ζημιών, ταλαιπωρούνται και οι πολίτες. Οι αγρότες δεν έχουν ρεύμα να ποτίσουν τα χωράφια τους, υπάρχουν διακοπές δρομολογίων στον ΟΣΕ, καθώς και σειρά άλλων προβλημάτων που δημιουργούν δυσχέρεια στην καθημερινότητα του κόσμου.
Τα τελευταία χρόνια, ανθεί η «βιομηχανία» κλοπής καταλυτών. Προφανώς είναι ακριβός, καθώς ένας καινούργιος εκκινεί από τα 500 ευρώ και ξεπερνά τα 900 ευρώ, ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγοραστή. Η τιμή του μεταχειρισμένου, για να τον πουλήσει ένας κλέφτης σε έμπορο, είναι περίπου 200 ευρώ / κομμάτι. Στη συνέχεια, ο έμπορος θα τον μεταπωλήσει αντί 400 ευρώ ή και παραπάνω, ανάλογα με το αυτοκίνητο για το οποίο προορίζεται.
Οι αστυνομικοί γνωρίζουν πως υπάρχουν κατά παραγγελία κλοπές καταλυτών από παράνομα συνεργεία οχημάτων, με ομάδες Ρομά, Αλβανών και Βούλγαρων να αναλαμβάνουν τη «δουλειά». Πρώτα εντοπίζουν το όχημα, το σηκώνουν με δύο γρύλουε και ταυτόχρονα, δύο άτομα κόβουν τον σωλήνα μπροστά και πίσω από τον καταλύτη. Υπόθεση μόλις 1 – 1,5 λεπτού για τους… έμπειρους κλέφτες.
Όμως, ο καταλύτης πολλές φορές δεν πωλείται σε συνεργεία, αλλά σε άτομα που διαχωρίζουν μέταλλα, καθώς στο εσωτερικό υπάρχει ασήμι, παλλάδιο και άλλα πολύτιμα μέταλλα. Μόλις 100 καταλύτες αρκούν για να εισαχθεί μισό κιλό ασημιού, το οποίο σήμερα πωλείται τουλάχιστον 500 ευρώ / κιλό.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr