ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φλέγονται τα μέτωπα του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Κοινοποίηση
Tweet

Νέες επιθέσεις στη Βηρυτό, δεκάδες νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Μια μέρα μετά την επίθεση με drone στην εξοχικής κατοικίας του Μπένιαμιν Νετανιάχου στην Καισάρεια, στο βορειοκεντρικό Ισράηλ, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός επανέρχεται με νέα δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τη χαρακτηρίζει έργο της Χεζμπολάχ και πρακτόρων του Ιράν απειλώντας για βαρύ τίμημα.

Όπως αναφέρει: «Η απόπειρα του πληρεξούσιου του Ιράν της Χεζμπολάχ, να δολοφονήσει εμένα και τη σύζυγό μου σήμερα ήταν ένα σοβαρό λάθος… Δηλώνω στο Ιράν και τους συμμάχους του στον άξονα του κακού: Όποιος προσπαθήσει να βλάψει τους πολίτες του Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η Πολεμική Αεροπορία του επιτέθηκε σήμερα στο επιτελείο των υπηρεσιών πληροφοριών της Χεζμπολάχ και σε ένα υπόγειο εργαστήριο παραγωγής όπλων στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, επλήγησαν οι συνοικίες Χαρέτ Χρέικ και Χαντάτ Μπεϊρούτ, προπύργια του φιλοϊρανικού ισλαμιστικού λιβανικού κινήματος που βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με το Ισράηλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι «εξάλειψε» τρεις αξιωματούχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Το ANI μετέδωσε πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιήσε στη διάρκεια της νύχτας πλήγματα σε δεκάδες χωριά και πόλεις του νότιου Λιβάνου, στοχοθετώντας κυρίως την πόλη Ναμπατίγια για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα.

«Μαχητικά αεροπλάνα έπληξαν επτά φορές την πόλη της Ναμπατίγια», μετέδωσε το πρακτορείο, ενώ προσέθεσε ότι τα ισραηλινά αεροπλάνα «πραγματοποίησαν πλήγματα» σε περισσότερες από 50 πόλεις και χωριά και έκανε λόγο για θύματα.

Από την πλευρά της η ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για έργο της Τεχεράνης που εκτελέστηκε από την Χεζμπολάχ αναφέροντας πως: «Έχουμε ήδη απαντήσει στο ισραηλινό καθεστώς και η εν λόγω επίθεση πραγματοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο».

Την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν, το CNN αποκαλύπτει ότι η Ουάσιγκτον διερευνά τη διαρροή στο Τέλεγκραμ διαβαθμισμένων εγγράφων του αμερικανικού Πενταγώνου με ημερομηνία 15 και 16 Οκτωβρίου. Αφορούν στα ισραηλινά σχέδια για την εν λόγω απάντηση στο Ιράν και αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί κάτι που το Ισραήλ αρνείται να επιβεβαιώσει δημόσια, την κατοχή πυρηνικών.

Η δημοσιογράφος του CNN Νατάσα Μπέρτραντ, αναφέρει πως: «Ένα από τα έγγραφα που προέρχεται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αναφέρει τη μεταφορά πυρομαχικών από το Ισραήλ με σκοπό την προετοιμασία για ένα πιθανό χτύπημα στο Ιράν. Ένα άλλο έγγραφο, που προέρχεται από τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, αναλύει την προετοιμασία της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και στις ασκήσεις για ένα χτύπημα».

Όλα αυτά στον απόηχο της εξόντωσης του ηγέτη της  Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα δύο νέα βίντεο: το πρώτο καταγράφει το πλήγμα από το ισραηλινό άρμα στην κατοικία, όπου είχε βρει καταφύγιο λίγο πριν εξοντωθεί.

Στο δεύτερο φαίνεται ο ίδιος, λίγες ώρες πριν η Χαμάς εξαπολύσει τις επιθέσεις την 7η Οκτωβρίου να περπατά μαζί με μέλη της οικογένειάς του μέσα σε τούνελ μεταφέροντας πράγματα.

Η εξόντωση του Σινουάρ αποτελεί κομβικό σημείο για την επιστροφή των ομήρων, σύμφωνα με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, οι οποίοι ζητούν η σορός του ηγέτη της Χαμάς, την οποία κρατά το Ισραήλ, να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Oι υπουργοί Άμυνας των G7
Τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την επιστροφή των ομήρων και περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια ζητούν και οι Υπουργοί Άμυνας των G7.

Ο Υπoυργός Άμυνας των Η.Π.Α. Λόιντ Όστιν επισημαίνει πως: «Λέω το ίδιο πράγμα που έχω πει για τη Γάζα και συνεχίζω να λέω: ο αριθμός των θυμάτων, οι απώλειες των αμάχων είναι πολύ μεγάλες. Αυτό που παρατηρήσαμε πρόσφατα είναι μια απότομη μείωση της ποσότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας, που εισέρχεται (στη Γάζα). Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άμαχοι στη Γάζα παίρνουν όσα χρειάζονται, για να επιβιώσουν. Θα θέλαμε να δούμε το Ισραήλ να μειώνει ορισμένα από τα χτυπήματα του, ειδικά μέσα και γύρω από τη Βηρυτό».

Και παρά τις διεθνείς εκκλήσεις, ισραηλινή επιδρομή στη Μπέιτ Λαχίγια στα βόρεια της Λωρίδας τη Γάζας αφήνει πίσω της δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Ενώ στο βόρειο μέτωπο, το Ισραήλ βομβάρδισε αρχηγείο και εγκαταστάσεις όπλων της Χεζμπολάχ στα νότια προάστεια της Βηρυτού, με τη φιλο-ιρανική οργάνωση να εξαπολύει μπαράζ ρουκετών στο κεντρικό και βόρειο Ισραήλ.

ertnews.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις