ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ισραήλ: Με drone-«υβρίδιο» η επίθεση από τον Λίβανο στο σπίτι του Νετανιάχου - Πώς «τρύπησε» η Χεζμπολάχ την αεράμυνα και την κατασκοπεία του Ισραήλ

Κοινοποίηση
Tweet

Ποια σενάρια εξετάζουν οι IDF

Με δύο διαφορετικές επιθέσεις ο Λίβανος στέλνει το μήνυμα στο Ισραήλ σε πολλαπλά μάλιστα μέτωπα.

Η χθεσινή επίθεση με drones στο σπίτι του πρωθυπουργού της χώρας Μπένιαμιν Νετανιάχου δεν προκάλεσε χάος και θύματα, ωστόσο μία εβδομάδα νωρίτερα, 4 στρατιώτες του Ισραήλ έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από επίθεση που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τη χθεσινή.

«Η χθεσινή επίθεση δεν έχει γίνει με ίδιο τύπο μη επανδρωμένου αεροσκάφους, αλλά με μικρότερο και πιο σύγχρονο» αναφέρουν πηγές από τον στρατό του Ισραήλ χωρίς να δίνουν ακόμη τον τύπο του, στοιχείο που γεννά ερωτηματικά για το εάν έχουν γνώση ότι ο Λίβανος διαθέτει τέτοιο οπλικό σύστημα στις αποθήκες του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα drones που επιχείρησαν να χτυπήσουν το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν διαθέτουν ισχυρές κεφαλές, αλλά έχουν δύο άλλα χαρακτηριστικά, που τα μετατρέπουν σε σημαντική απειλή: «πολύ χαμηλό ύψος πτήσης και μεγαλύτερη ταχύτητα».

Ακόμη ένα στοιχείο που γεννά προβληματισμό εντός του στρατιωτικού επιτελείου του Ισραήλ δεν είναι η μη ενεργοποίηση των σειρήνων αεράμυνας, αλλά το γεγονός πως τα drones με τα οποία επιτίθεται τις τελευταίες ημέρες η Χεζμπολάχ μοιάζουν να έχουν στοιχεία από διαφορετικά UAVs.

Αυτό οδηγεί τους ειδικούς του IDF στο σενάριο πως ίσως σήμερα η Βηρυτός διαθέτει το δυναμικό να δημιουργήσει δικό της drone από εξαρτήματα παλαιότερων τύπων, ένα «υβρίδιο» δηλαδή, το οποίο χωρίς να κοστίζει τίποτα, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, καθώς συνδυάζει τα πλεονεκτήματα αρκετών παλαιότερων τύπων. Εάν αυτό συμβαίνει, το Ισραήλ θα πρέπει να εντάξει στο επιχειρησιακό του σχέδιο άμεσα την ανεύρεση όχι μόνο του σημείου στο οποίο η Χεζμπολάχ συναρμολογεί το νέο της οπλοστάσιο, αλλά και τους ανθρώπους που έχουν τη γνώση και τις υποδομές για να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο.

Σημαντικά είναι, όπως φαίνεται, τα κενά και στο κομμάτι του «αόρατου» πολέμου αυτού της κατασκοπείας, καθώς η Χεζμπολάχ είχε ξεκάθαρη γνώση, συντεταγμένες και στόχευση, προκειμένου να προγραμματίσει τα μη επανδρωμένα της αεροσκάφη για το σπίτι της οικογένειας Νετανιάχου. Εδώ δεν συζητάμε για μία στρατιωτική βάση, μεγάλη σε έκταση με συγκεκριμένες υποδομές για την οποία έχει την δυνατότητα και η Χεζμπολάχ να έχει τις πηγές της, αλλά για το σπίτι του πρωθυπουργού του Ισραήλ σε μία περιοχή αμιγώς οικιστική.

Η Χεζμπολάχ τον τελευταίο χρόνο έχει δώσει τρεις φορές στη δημοσιότητα βίντεο με κατασκοπευτικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χαρτογραφούν ολόκληρες περιοχές του Ισραήλ από τον Βορρά μέχρι τον Νότο. Το Ισραήλ φαίνεται πως δεν έχει λάβει πολύ σοβαρά τη συγκεκριμένη απειλή από την σιιτική οργάνωση και έχει ήδη πληρώσει σημαντικό τίμημα.

Τα κενά της ισραηλινής αεράμυνας θα πρέπει να θεωρούνται επίσης σήμερα δεδομένα ειδικά στον τομέα ανάσχεσης drones, αλλά αυτό είναι κάτι που έχει κατανοήσει απόλυτα το Ισραήλ. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο λίγες ημέρες μετά την επίθεση στην στρατιωτική βάση με τους 4 νεκρούς, ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ έδωσε το «παρών» σε επίδειξη συστημάτων ανάσχεσης-αναχαίτισης drones στα νότια της χώρας.

Σήμερα, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει δώσει το «πράσινο φως», προκειμένου τόσο οι τοπικές εταιρείες (στην πλειοψηφία τους startups) όσο και οι ξένες να δώσουν προσφορές και λύσεις που θα αναπτυχθούν άμεσα μάλιστα -χωρίς τη διαδικασία ελέγχου και ασκήσεων- σε συγκεκριμένα σημεία στον Βορρά.

protothema.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις