ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Επιμελητήριο Αχαΐας: Δεν θα είναι επικεφαλής της παράταξής του στις εκλογές ο νυν πρόεδρος Πλάτωνας Μαρλαφέκας

Κοινοποίηση
Tweet

Πρώτη προτεραιότητά του η θέση του Προέδρου Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας

Την απόφασή του να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, Πλάτωνας Μαρλαφέκας.

Με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί πως η η παράταξή του που έχει τα ηνία του Επιμελητηρίου "αποφάσισε σύσσωμη να στηρίξει στις εκλογές του Επιμελητηρίου Αχαΐας την παράταξη που δημιουργεί ο επιτυχημένος και αυτοδημιούργητος Αχαιός επιχειρηματίας Αντώνης Ποταμίτης", ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος της παράταξης με σταυρό.

Εξήγησε δε, "πως αυτό το διάστημα, παράλληλα με το έργο στο Επιμελητήριο Αχαΐας Αχαΐας, από τη θέση του Προέδρου του ΕΦΕΠΑΕ – του Φορέα που διαχειρίζεται όλα τα επιχειρηματικά ΕΣΠΑ  της χώρας μας - όπου έχω εκλεγεί από το σύνολο των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της χώρας, καλούμαι μαζί με τους συνεργάτες μου σε όλη την Ελλάδα να ανταποκριθώ σε έναν κρίσιμο εθνικό στόχο. Και αυτός είναι το ΕΣΠΑ 2014-2020 που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, στις προβλεπόμενες προθεσμίες, με τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας", ιεραρχώντας έτσι τις προτεραιότητές του.

Αναλυτικά η δήλωση του Πλάτωνα Μαρλαφέκα:

"Οι επικείμενες Επιμελητηριακές εκλογές, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και  κρίσιμα διλήμματα για το μέλλον της θεσμικής εκπροσώπησης των επαγγελματιών και επιχειρηματιών της περιοχής μας.  

Σε αυτά τα 12 χρόνια θητείας στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας, σταθήκαμε με ευθύνη και απτά αποτελέσματα στο πλευρό των επιχειρηματιών. Επιτελέσαμε σημαντικό έργο μέσα σε δύσκολες συνθήκες για το επιχειρείν στα πιο δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αντιμετωπίσαμε δραστικά τις επιπτώσεις της περιόδου του Covid, κρατώντας όρθιες τις επιχειρήσεις και στηρίζοντας κυρίως τη μικρομεσαία επιχείρηση.  

Εξασφαλίσαμε τους πόρους για την πλήρη ανακατασκευή του ιστορικού κτιρίου του Επιμελητηρίου. Στο κέντρο της Πάτρας το 2026 το Επιμελητήριο θα γιορτάσει τα 190 χρόνια ζωής του σε ένα κτίριο στολίδι και η περιοχή θα διαθέτει το πιο σύγχρονο συνεδριακό κέντρο στην έδρα του Επιμελητηρίου μας!

Παράλληλα, αναβαθμίσαμε τον θεσμικό αλλά και κοινωνικό ρόλο του Επιμελητηρίου Αχαΐας στον μέγιστο δυνατό βαθμό, με πρωτοβουλίες και συνέργειες που αναδεικνύουν το Επιμελητήριό μας σε ένα από τα πιο εξωστρεφή και δραστήρια Επιμελητήρια της χώρας.  

Η επιμελητηριακή μας παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Επιμελητηριακή Πρωτοβουλία» έχει μέχρι σήμερα μια διαρκή πορεία προσφοράς με ένα έργο που αποτελεί κεφάλαιο  για το Επιμελητήριο Αχαΐας όσο και για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της περιοχής.  

Αισθάνομαι και προσωπικά ιδιαίτερη τιμή για όλα όσα κάναμε αυτά τα χρόνια και θεωρώ ότι δικαίωσα και δικαιώσαμε όλοι μαζί τις προσδοκίες των επιχειρηματιών της Αχαΐας που μας στήριξαν.  

Αυτό το διάστημα, παράλληλα με το έργο στο Επιμελητήριο Αχαΐας, από τη θέση του Προέδρου του ΕΦΕΠΑΕ – του Φορέα που διαχειρίζεται όλα τα επιχειρηματικά ΕΣΠΑ  της χώρας μας - όπου έχω εκλεγεί από το σύνολο των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της χώρας, καλούμαι μαζί με τους συνεργάτες μου σε όλη την Ελλάδα να ανταποκριθώ σε έναν κρίσιμο εθνικό στόχο. Και αυτός είναι το ΕΣΠΑ 2014-2020 που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, στις προβλεπόμενες προθεσμίες, με τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.  

Η ευθύνη αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν συνυπολογίσουμε ότι από το 2021 που έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής στον ΕΦΕΠΑΕ, καταφέραμε για πρώτη φορά η απορροφητικότητα των επιχειρηματικών προγραμμάτων να ξεπεράσει το 100% των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρημάτων, ενώ ο μέσος όρος της Προηγούμενες προγραμματικές περιόδους ήταν μόλις στο 40%. Επίσης, φτάσαμε να εντάξουμε σε προγράμματα ΕΣΠΑ, 1 στις 3 επιχειρήσεις, ενώ στα προηγούμενα ΕΣΠΑ αυτό το ισοζύγιο ήταν, 1 επιχείρηση στις 35! Μάλιστα, το 17,79% από αυτές ήταν μικρές και το 76,4% πολύ μικρές επιχειρήσεις!  

Να ξεκαθαρίσω ότι αυτό έγινε χωρίς κανένα προσωπικό ή επαγγελματικό όφελος, αφού δεν επιτρεπόταν να ενταχθούν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα ΕΣΠΑ οι επιχειρήσεις που συμμετέχω εγώ και οι Α’ βαθμού συγγενείς μου.  

Αυτά τα θετικά αποτελέσματα πρέπει να υπερασπιστώ ως Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ, για να κλείσει ομαλά αυτή η επιτυχημένη προγραμματική περίοδος.  

Αυτός ο στόχος, δεν μου επιτρέπει να βρίσκομαι παράλληλα συνεχώς στην Αχαΐα και να αφιερωθώ απερίσπαστα και όσο χρειάζεται ως επικεφαλής της επιμελητηριακής μας παράταξης στην εκλογική διαδικασία που θα εξελιχθεί την ίδια ακριβώς περίοδο με την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πρακτικά αδύνατο.  

Η παράταξή μας όμως δεν είναι υπόθεση προσωπική, αλλά συλλογική. Έχει τα στελέχη, την εμπειρία και τη γνώση. Και, κυρίως, έχει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα να παράγει αποτελέσματα, σε μια πορεία που οφείλουμε όλοι να τη στηρίξουμε ώστε να συνεχιστεί. Με παράλληλο στόχο να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη εξέλιξη και με ανανέωση και ενεργοποίηση νέων προσώπων και στελεχών.  

Σε αυτή την προσπάθεια, που σκοπό έχει να μεγιστοποιήσει και να αναπτύξει ακόμη περισσότερο το εποικοδόμημα που πλέον βασίζεται στις στέρεες βάσεις που όλοι μαζί χτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, η παράταξή μας αποφάσισε σύσσωμη να στηρίξει στις εκλογές του Επιμελητηρίου Αχαΐας την παράταξη που δημιουργεί ο επιτυχημένος και αυτοδημιούργητος Αχαιός επιχειρηματίας Αντώνης Ποταμίτης. Είναι χαρά και τιμή για την παράταξή μας η συνεργασία με τον κ. Ποταμίτη. Είμαι βέβαιος ότι ο ίδιος με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα βάλει και τη δική του σφραγίδα στην περαιτέρω αναβάθμιση του Επιμελητηρίου.  

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω όλες και όλους τους επιχειρηματίες και τους συνεργάτες που όλα αυτά τα χρόνια με εμπιστεύτηκαν, αλλά και τους εκπροσώπους όλων των Φορέων της Αχαΐας με τους οποίους είχαμε μια πραγματικά άψογη και αποδοτική συνεργασία.  

Σε ό,τι με αφορά, στη ζωή και τη διαδρομή μου μέχρι σήμερα στα κοινά ποτέ δεν με καθόριζαν οι ρόλοι αλλά τι μπορώ και πρέπει κάθε φορά να προσφέρω. Γι’ αυτόν άλλωστε το λόγο έχω πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια αρνηθεί προτάσεις για πολιτικές θέσεις και αξιώματα.  

Είμαι βέβαιος ότι αυτή η νέα προσπάθεια θα είναι η εγγύηση ότι η πορεία του Επιμελητηρίου τα επόμενα χρόνια θα είναι μόνο ανοδική.  

Πλάτωνας Μαρλαφέκας  

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας  

Πρόεδρος ΕΦΕΠΑΕ  

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις