ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΠΑΣΟΚ: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές προσώπων- Αποδέχτηκε την πρόταση Ανδρουλάκη ο Γερουλάνος

Κοινοποίηση
Tweet

Την πρώτη συνεδρίαση με τη νέα ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα κάνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στη Χαριλάου Τρικούπη ο Νίκος Ανδρουλάκης

Την πρώτη συνεδρίαση με τη νέα ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα κάνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στη Χαριλάου Τρικούπη ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος νωρίς σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Χάρη Δούκα.

Εκτός από τον Δήμαρχο Αθηναίων στο νέο «στρατηγείο», το Πολιτικό Κέντρο, θα συμμετάσχει ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία αναλαμβάνει ταυτόχρονα και επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού- τη νο2 θέση και ευθύνη επί της ουσίας του κόμματος προς τις εθνικές εκλογές. Στο Πολιτικό Κέντρο, που θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, θα συμμετάσχουν ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας, η Όλγα Μαρκογιαννάκη και άλλα δύο ή τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τις νεότερες γενιές. Διακριτό ρόλο θα αποκτήσουν ο Λευτέρης Καρχιμάκης δίνοντας έμφαση στον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος, αναλαβάνοντας συντονιστής της ομάδας προγράμματος και ο Κώστας Τσουκαλάς, ο οποίος αναμένεται να έχει και ρόλο εκπροσώπου Τύπου με αναπληρώτρια την Όλγα Μαρκογιαννάκη. Τα δύο στελέχη έδωσαν την μάχη της ευρωβουλής, όπως και η Μυρτώ Σαμαρά που επίσης θα είναι από τα νέα στελέχη στα κεντρικά όργανα της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε αναλυτική συζήτηση για την «επόμενη μέρα» την περασμένη Παρασκευή, ενώ με τον Παύλο Γερουλάνο συνομίλησε χθες μέσω skype και του πρότεινε (εκτός από τη συμμετοχή του στο Πολιτικό Κέντρο) και τη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του προέδρου στη Βουλή. Ο κ. Γερουλάνος απάντησε θετικά στην πρόταση του προέδρου, εκφράζοντας την επιθυμία του ωστόσο να παραμείνει Τομεάρχης Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλαμβάνει ο βουλευτής Κέρκυρας και δικηγόρος, Δημήτρης Μπιάγκης ο οποίος ήταν η Τρίτη φορά που εκλέχτηκε το 2023. Στη θέση του αναπληρωτή Γραμματέα θα βρεθεί, εκτός απροόπτου ο βουλευτής Ιωαννίνων, Γιάννης Τσίμαρης. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος σε κάθε «σενάριο» που συζητήθηκε παραμένει ο Δημήτρης Μάντζος και ενδέχεται να αναλάβει – και- καθήκοντα εκπροσώπησης του προέδρου στη βουλή ο Παύλος Χρηστίδης (θα εξαρτηθεί από την απάντηση Γερουλάνου). Στη «σκιώδη κυβέρνηση» ρόλο «υπουργού» θα έχουν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και οι δύο ακόμη συνυποψήφιοι του κ. Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου, o Παναγιώτης Δουδωνής (ο οποίος μπορεί να δώσει και τη μάχη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου). Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε αρχικά εισηγήσεις να οριστούν στη Γραμματεία της κοινοβουλευτικής ομάδας οι έμπειροι βουλευτές, Πάρης Κουκουλόπουλος και Μιλένα Αποστολάκη- τελικώς θα αξιοποιηθούν σε αναβαθμισμένο ρόλο «σκιώδους υπουργού», όπως και άλλοι συνάδελφοί τους με σχετικά γνώση του τομέα ευθύνης τους. Η Ευαγγελία Λιακούλη που είχε υποβάλει την παραίτησή της από τη θέση της Γραμματέως της ΚΟ, αμέσως μετά από τις ευρωεκλογές και ενώ είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή ηγεσίας στο κόμμα, θα διατηρήσει ενδεχομένως το «χαρτοφυλάκιο» του υπουργείου Εσωτερικών.

Σε κάθε περίπτωση και βάσει του προγραμματισμού, σήμερα, θα ανακοινωθεί το σύνολο των αλλαγών στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα. «Προχωρούμε στην επόμενη μέρα με όρους ενότητας, σύνθεσης και διεύρυνσης», επιμένουν οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας που υπογραμμίζει ότι «μία από τις εντολές της βάσης ήταν να συμπεριληφθούν οι άξιοι συνυποψήφιοι του κ. Ανδρουλάκη σε θέσεις ευθύνης και να αποτελέσουν μαχητές πρώτης γραμμής την επόμενη μέρα». Ο κ. Γλαβίνας προσθέτει επίσης με νόημα ότι «υπάρχουν και άλλα πολύ ικανά στελέχη, τα οποία απέδειξαν ότι μπορούν, κατά μία έννοια, να αποτελέσουν αύριο το κυβερνητικό επιτελείο». Πρόκειται για το κάδρο που επιδιώκει να συνθέσει ο κ. Ανδρουλάκης προχωρώντας τόσο στις αλλαγές στην κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και στη συγκρότηση των νέων ομάδων κρούσης στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σε καθημερινή βάση θα συνεδριάζει στη Χαριλάου Τρικούπη ο «πρωινός καφές» όπου ο κ. Ανδρουλάκης προορίζει αναμφίβολα πρόσωπα (κυρίως) από τη νέα γενιά τα οποία εμπιστεύεται. Η Στεφανία Μουρελάτου παραμένει και με ενισχυμένο ρόλο στη θέση της Διευθύντριας Επικοινωνίας, όπου ορίστηκε αμέσως μετά από την εκλογή στην ηγεσία του κ. Ανδρουλάκη το 2021. Ο Βαγγέλης Τσόγκας, ο οποίος είχε την μπαγκέτα» της στρατηγικής στόχευσης και της επικοινωνιακής καμπάνιας κατά την προεκλογική μάχη θα συνεχίσει να είναι δίπλα στον κ. Ανδρουλάκη. Στις καθημερινές συνεδριάσεις θα είναι όπως όλα δείχνουν οι δύο βουλευτές Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής, ο εκπρόσωπος Τύπου καθώς και άλλα στελέχη με πολιτικές και οργανωτικές ευθύνες.

Στόχος του κ. Ανδρουλάκη- όπως δεσμεύτηκε διεκδικώντας την επανεκλογή του- είναι οι συχνές συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής, των δύο κομματικών οργάνων, των οποίων τα μέλη εκλέχτηκαν με αφετηρία το προηγούμενο Συνέδριο του κόμματος. Θα γίνουν την άνοιξη δύο νέα Συνέδρια- από το οργανωτικό θα εκλεγούν τα νέα όργανα, η Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο. Μέχρι τότε παραμένει ως φαίνεται Γραμματέας του κόμματος, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος.

-Πρώτη μονομαχία με Μητσοτάκη την Τετάρτη στη βουλή

Η προ ημερησίας για την Πολιτική Προστασία και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών φέρνει την πρώτη συνάντηση του κ. Ανδρουλάκη, μετά από την επανεκλογή του με τον κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός τηλεφωνώντας στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Κυριακή για να τον συγχαρεί αναφέρθηκε στη σημασία ανταλλαγής απόψεων εκ του σύνεγγυς. «Είναι θεμιτό να συνομιλούν θεσμικά οι αρχηγοί των κομμάτων», τονίζουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη επισημαίνοντας επί του παρόντος ότι «προτεραιότητα έχουν οι αλλαγές και η αναδιάταξη δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ».

 

πηγή .protothema.gr/

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις