ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φρίκη στην Τουρκία: Πώς πέθαναν 21 βρέφη εξαιτίας της "μαφίας νεογέννητων"

Κοινοποίηση
Tweet

Φόβοι για περισσότερα θύματα

Φρίκη στην Τουρκία από τη μαφία των "νεογέννητων", ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο τουλάχιστον 21 βρεφών.

Στο σκάνδαλο εμπλέκονται δεκάδες νοσοκομεία και σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το κύκλωμα φέρεται να εκμεταλλευόταν νεογέννητα βρέφη από κρατικά νοσοκομεία, μεταφέροντάς τα σε ιδιωτικές κλινικές για νοσηλεία επί εβδομάδες με σκοπό το κέρδος.

Η μαφία είχε ως στόχο τα μωρά να υποβάλλονται σε ακριβότερες θεραπείες στις ΜΕΘ και έτσι εκείνοι να αποσπούν μεγαλύτερα ποσά από το κράτος. Πολλά από τα βρέφη πέθαναν, καθώς η μακρόχρονη παραμονή τους στη ΜΕΘ τα έκανε επιρρεπή σε λοιμώξεις.

Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε όταν μέλη της μαφίας απείλησαν τοπικό εισαγγελέα να μην ασχοληθεί με την υπόθεση, ο οποίος όμως δεν πτοήθηκε από τον εκφοβισμό.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 21 θάνατοι βρεφών, αριθμός που ενδέχεται να μεγαλώσει, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, όπως , μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του Σκάι, Μανώλης Κωστίδης.

Οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν φόβοι για τον θάνατο εκατοντάδων μωρών από τη λειτουργία της σπείρας.

Κρατούσαν τα μωρά για πολλές εβδομάδες για να πληρώνονται από το κράτος.

Η συμμορία, παρουσίαζε ψεύτικες ιατρικές γνωματεύσεις ή υπέβαλε τα βρέφη σε ακατάλληλες θεραπείες με στόχο να εξασφαλίσει μεγαλύτερες αποζημιώσεις από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Τουρκίας.

Οι θάνατοι των βρεφών προήλθαν από παρατεταμένη παραμονή σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών ή από λοιμώξεις. Τα μέλη της συμμορίας, η οποία περιλαμβάνει νοσηλευτές και γιατρούς, μοιράζονταν στη συνέχεια τα κέρδη που προέκυπταν.

Από την πλευρά τους οι εισαγγελείς επιδιώκουν να πετύχουν ποινές έως και πάνω από 500 χρόνια φυλάκισης για τους φερόμενους ως αρχηγούς της συμμορίας, οι οποίοι μετέφεραν τα βρέφη σε επιλεγμένα νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης, αντί σε εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να έχουν την κατάλληλη βοήθεια.

Στο κατηγορητήριο που συνέταξε η εισαγγελία ζητήθηκε για τους υπόπτους συνολική ποινή φυλάκισης 177 ετών και 6 μηνών έως 589 ετών και 9 μηνών με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της απάτης, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της παραποίησης επίσημων εγγράφων όπως γράφει δημοσίευμα της Εvrensel.

21 νεκρά μωρά και εννέα ιδιωτικά νοσοκομεία έκλεισαν με εντολή του υπουργού Υγείας
 Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας Κεμάλ Μεμίσογλου στο CNN Türk, ανακοίνωσε ότι σε 11 νοσοκομεία ανακλήθηκαν οι άδειες λειτουργίας τους και δεν λειτουργούν πλέον ως εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

"Η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατεί. Δεν θα δεχθούμε ασθενείς και θα μεταφέρουμε τους υπάρχοντες ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία, ενώ θα σταματήσουν τις νοσοκομειακές τους λειτουργίες.

Φυσικά, θα στηρίξουμε όσους εργάζονται εκεί και έχουν πραγματικά καλές προθέσεις, όσο μπορούμε ως κράτος".

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός επιβεβαίωσε ότι 47 άτομα βρίσκονται επί του παρόντος υπό έρευνα, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα με την οποία το υπουργείο αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό.

Επαναλαμβάνοντας την αφοσίωση της κυβέρνησης στη διασφάλιση της υγείας όλων των πολιτών, ο κ. Μεμίσογλου κάλεσε το κοινό να εμπιστεύεται τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και επιβεβαίωσε ότι η Τουρκική Δημοκρατία βρίσκεται σε καλή θέση όσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας. Τόνισε την ανάγκη να εξαλειφθούν τυχόν "σάπια μήλα" από το σύστημα, δηλώνοντας: "Τα σάπια μήλα δεν μπορούν να παραμείνουν στο σύστημά μας".

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες γυναικών που έχασαν τα μωρά τους.

"Εγώ ήμουν έτοιμη να δώσω τα πάντα. Ας μην μας έκλεβαν το χαμόγελο μας. Πήραν την ψυχή ενός μωρού που δεν έβλαπτε κανέναν. Έφυγε η ψυχή μου. Μου πήραν μια ζωή. Αυτό δεν μπορεί να επουλωθεί. Μετά έμαθα πως εσκεμμένα το είχαν συνδεδεμένο με το μηχάνημα, αρκεί να λειτουργεί η καρδιά του και να έρχονται τα χρήματα και να γεμίζει το ταμείο τους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα κλάματα εκείνων των μωρών".


"Η κόρη μου πέρασε τρεις νύχτες στην εντατική" είπε άλλη στην εφημερίδα Milliyet μητέρα που έχασε το μωρό της. "Ο γιατρός μου είπε "αυτό το μέρος είναι για μωρά ενός μηνός. Αν το μωρό σας μείνει εδώ, θα πεθάνει. Βρείτε άλλο νοσοκομείο". Δεν μπορέσαμε να βρούμε κανένα" ανέφερε.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις