ΥΓΕΙΑ

/

Μπρόκολο vs κουνουπίδι: Ποιο είναι πιο υγιεινό - Η διατροφική αξία και τα οφέλη

Πηγή φωτογραφίας: freepik

Κοινοποίηση
Tweet

Περιέχουν βιταμίνες C και K, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά

Το κουνουπίδι και το μπρόκολο είναι και τα δύο σταυρανθή λαχανικά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Περιέχουν βιταμίνες C και K, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Το μπρόκολο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ το κουνουπίδι είναι χαμηλό σε θερμίδες και υδατάνθρακες, γεγονός το οποίο το καθιστά ιδανικό για τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα.

Τα οφέλη για την υγεία από τα σταυρανθή λαχανικά
Σε γενικές γραμμές, τα σταυρανθή λαχανικά θεωρούνται μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Είναι αποδεδειγμένα πλούσια σε βιταμίνες C, E και K, καθώς και σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

 Αυτά τα λαχανικά περιέχουν επίσης μοναδικές ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου βοηθώντας τις διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος.

Κόκκινα vs πράσινα μήλα: Οι διαφορές, η διατροφική αξία και τα οφέλη – Ποιo είδος είναι πιο υγιεινό
 
Τα σταυρανθή λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμα για την υγεία. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούνται μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα και αποτελεί πλούσια πηγή:

  • βιταμίνης C, γνωστή για τις ιδιότητές της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος
  • βιταμίνης Κ, απαραίτητη για την υγεία των οστών

Επιπλέον, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην προώθηση της πεπτικής υγείας.

 
Είναι επίσης πλούσιο σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σουλφοραφάνη, το οποίο θεωρείται ότι συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.

Σύμφωνα με ειδικούς, το μπρόκολο προσφέρει επίσης προστασία από ορισμένους καρκίνους, υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και συμβάλλει στην γενική ευεξία.

Οφέλη του μπρόκολου για την υγεία 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μπρόκολο υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού, χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C.
Θεωρείται ότι προάγει την υγεία των οστών, λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Κ και ασβέστιο.
Συνδέεται με μειωμένους κινδύνους χρόνιων ασθενειών λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του.
Πώς να καταλάβετε αν το μπρόκολο έχει χαλάσει

Μπρόκολο: Διατροφική αξία

100 γρ ωμό μπρόκολο περιέχει:

Θερμίδες: 35
Πρωτεΐνες: 2,5 γρ
Υδατάνθρακες: 6.3 γρ
Σάκχαρα: 1.4 γρ
Λίπος: 0,3 γρ
Φυτικές ίνες: 2,4 γρ
Βιταμίνη C: 99% της RDI
Βιταμίνη Α: 3% της RDI
Βιταμίνη Κ: 127% της RDI
Βιταμίνη Β9 (Φολικό): 16% της RDI
Κάλιο: 7% της RDI
Νάτριο: 33 mg
Φώσφορος: 5% της RDI
Σελήνιο: 3% της RDI
Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το μπρόκολο

Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι είναι γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα και αποτελεί μια καλή πηγή:

  • βιταμίνης C, που συμβάλλει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και
  • βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με το USDA, το κουνουπίδι περιέχει χολίνη, μια ένωση που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον ύπνο, τη μνήμη, τη μάθηση και την κίνηση των μυών.

Παρέχει επίσης μικρότερες ποσότητες άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, του φωσφόρου, του μαγγανίου, του μαγνησίου και του καλίου.

Περιέχει επίσης γλυκοσινολικές ενώσεις, με πιθανές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της υγείας της καρδιάς και της μείωσης του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου.

Οφέλη του κουνουπιδιού για την υγεία 
Θεωρείται ότι βοηθά στη διαχείριση του βάρους λόγω των χαμηλών θερμίδων και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες.
Υποστηρίζει την πέψη με φυτικές ίνες και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο αντί για δημητριακά και όσπρια σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.

Κουνουπίδι: Διατροφική αξία

100 γρ ωμό κουνουπίδι περιέχει:

Θερμίδες: 25
Πρωτεΐνες: 2 γρ
Υδατάνθρακες: 5 γρ
Σάκχαρα: 2 γρ
Λίπος: 0,25 γρ
Φυτικές ίνες: 2 γρ
Νάτριο: 30mg
Βιταμίνη C: 57% της RDI
Βιταμίνη Κ: 14% της RDI
Βιταμίνη Β9 (Φολικό): 15% της RDI
Βιταμίνη Β6: 12% της RDI
Βιταμίνη Β5: 14% της RDI
Ασβέστιο και σίδηρος: 2% της RD
Κάλιο: 7% της RDI
Μαγνήσιο 4% της RDI
Χολίνη: 9% της RDI
Σελήνιο: 3% της RDI
Κουνουπίδι έναντι μπρόκολου: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα εξαρτώνται από τις διατροφικές ανάγκες ενός ατόμου. Αν ψάχνετε για βιταμίνες και φυτικές ίνες, το μπρόκολο αποτελεί μια υγιεινή επιλογή και εάν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και περιορισμένων θερμίδων, το κουνουπίδι θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλο.

Αυτές είναι γενικές διατροφικές αξίες και πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό ή διατροφολόγο πριν κάνετε οποιεσδήποτε διατροφικές αλλαγές.

ΠΗΓΗ enikos.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being