ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Πρόστιμο 40.000 ευρώ στη Ν.Δ.

Κοινοποίηση
Tweet

Για ελλιπή μέτρα

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς της για την υπόθεση της διαρροής e-mail αποδήμων στην πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου επέβαλλε διάφορα πρόστιμα από 10.000 έως 30.000 ευρώ.

Ειδικότερα, η Αρχή έκρινε ότι στη διαρροή δεν εμπλέκεται η ΝΔ, αλλά ωστόσο επέβαλλε συνολικό πρόστιμο 40.000 ευρώ καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (30.000 ευρω) κι επειδή από δικό της υπάλληλο, τον πρώην γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο, διέρρευσε η σχετική λίστα (10.000 ευρω).

Ακόμα απάλλαξε από κάθε ευθύνη τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη (που παραιτήθηκε μόλις αποκαλύφθηκε η υπόθεση) , κρίνοντας ότι άλλο πρόσωπο έκανε τη διαρροή από το υπουργείο, το οποίο όμως δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί.

 Ειδικότερα, σύμφωνα με την πλειοψηφία των μελών της Αρχής (5-2) το αρχείο στον πρώην γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο το έστειλε ο Μένιος Κορομηλάς, τότε Οργανωτικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της Ν.Δ. κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος υποστηρίζοντας ότι σε εκείνον το είχε στείλει ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου. Παρ όλα αυτά, πλην του Μ.Κορομηλά αυτό δεν προκύπτει από κανένα άλλο στοιχείο, απαλλάχτηκε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Η Αρχή κατέληξε ότι ο Μ.Κορομηλάς έστειλε το αρχείο στον Ν. Θεοδωρόπουλο ως ιδιώτης και όχι ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, επιβάλλοντας του πρόστιμο 10.000 ευρώ. Δεν δέχτηκε με άλλα λόγια ότι ενήργησε ως Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Κορομηλάς το έστειλε στον Ν. Θεοδωρόπουλο, ο τελευταίος το χρησιμοποίησε για στατιστικούς λόγους σχετικά με τις εκλογές του Μαίου του 2023.

Η πλειοψηφία των μελών της Αρχής έκρινε ότι η επεξεργασία των στατιστικών ήταν για λογαριασμό του κόμματος, ότι δηλαδή, ο Θεοδωρόπουλος ενήργησε ως υπάλληλος της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, επέβαλε πρόστιμο στη Νέα Δημοκρατία ύψους 10.000 ευρώ και γιατί ο υπάλληλός της επεξεργάστηκε το αρχείο.

Ο Ν. Θεοδωρόπουλος όμως το κράτησε έξι μήνες, αν και έπρεπε να το είχε διαγράψει αμέσως, και το έστειλε στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ως ιδιώτης. Δηλαδή το πρόστιμο που του επιβλήθηκε, είναι για ενέργειά του ως ιδιώτη και απαλλάσσεται η Νέα Δημοκρατία για την οποία η Αρχή δέχεται ότι χρησιμοποίησε τα στοιχεία για στατιστικούς λόγους και δεν έκανε αυτή την διαρροή.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις