ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Εγκαινιάστηκε η έκθεση "Σκιές", ένα εικαστικό αφιέρωμα στον John Cassavetes, σε επιμέλεια Γιάννη Ψυχοπαίδη

Κοινοποίηση
Tweet

Η έκθεση πραγματοποιείται από το 37ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση

To βράδυ της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τα εγκαίνια της έκθεσης "ΣΚΙΕΣ", ενός εικαστικού αφιερώματος που πραγματοποιεί το 37ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, στον αξέχαστο Ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη John Cassavetes, σε επιμέλεια του εικαστικού Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του φεστιβάλ, Νίνου Φένεκ Μικελίδη, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε την Ελληνοαμερικανική Ένωση και τον Πρόεδρο του Hellenic American University, κ. Λεωνίδα Κόσκο, για τη συνεργασία τους στη διοργάνωση της έκθεσης, μίλησε για τον Τζον Κασσαβέτη και την πρώτη του σκηνοθεσία, την εμβληματική ταινία "Σκιές", που έδωσαν και τον τίτλο της έκθεσης. «Όταν o Κασσαβέτης αποφάσισε να στραφεί στη σκηνοθεσία, ζήτησε από τους ακροατές ενός ραδιοφωνικού προγράμματος στο οποίο έπαιρνε μέρος ως ήδη πετυχημένος ηθοποιός, να συνδράμουν με ένα δολάριο ο καθένας στην ταινία που σχεδίαζε να σκηνοθετήσει, με αποτέλεσμα να μαζέψει 7.000 περίπου δολάρια με τα οποία ξεκίνησε το γύρισμα - στη συνέχεια εξασφάλισε βεβαίως και άλλα χρήματα. Με προετοιμασία και γύρισμα που κράτησαν ενάμιση χρόνο, με φιλμ των 16 mm, με ένα πρόχειρο σενάριο και με την κάμερα στο χέρι, και με τους ηθοποιούς του - νέους και άγνωστους - να αυτοσχεδιάζουν, οι "Σκιές" ήταν μια ταινία ανεξάρτητη, σχεδόν ερασιτεχνική, ενάντια στην παράδοση, που ανάτρεπε τους μέχρι τότε κανόνες, ακολουθώντας εκείνες των άλλων ανεξάρτητων ντοκιμαντεριστών της εποχής (Μόρις Ένγκελ, Λάιονελ Ρογκόζιν, Σίρλεϊ Κλαρκ).

Μια ταινία που, μαζί με εκείνες που θα σκηνοθετήσει στη συνέχεια - "Σύζυγοι", "Πρόσωπα", "Μια γυναίκα εξομολογείται", "The Killing of a Chinese Bookie" - τον καθιέρωσαν ως έναν από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου».

Ο κ. Μικελίδης που είναι & γνωστός και καταξιωμένος κριτικός ταινιών, αναφέρθηκε επίσης στις 11 συνολικά ταινίες του Κασσαβέτη που θα προβληθούν στο κανονικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ που ξεκινά στις 21 Νοεμβρίου, καθώς και στις διάφορες άλλες εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν στο χώρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, την ειδική προβολή των "Σκιών" στις 8 Νοεμβρίου, την προβολή ταινιών μικρού μήκους από σπουδαστές των Κινηματογραφικών Σχολών και την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα της FIPRESCI, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου, στις 23 Νοεμβρίου, που διοργανώνει το 37ο Πανόραμα, με ξένους κριτικούς από 10 χώρες της Ευρώπης, να συνομιλούν με Έλληνες κριτικούς, παραγωγούς και διανομείς, για τα προβλήματα των εθνικών κινηματογραφιών.

Αναφορά έγινε ακόμη και στο πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα της προφεστιβαλικής εβδομάδας του Ευρωπαϊκού Πανοράματος που αρχίζει την Πέμπτη 24-10 στον Κινηματογράφο Τριανόν, με αφιέρωμα στον σπουδαίο Αμερικανό σκηνοθέτη Τζον Φορντ με τον τίτλο "Το άλλο πρόσωπο της Αμερικής μέσα από τα γουέστερν του Τζον Φορντ", την "Τριλογία της κρίσης" του Βασίλη Μαζωμένου, μια σειρά αντικομφορμιστικών ντοκιμαντέρ με τον τίτλο "Το άλλο ντοκιμαντέρ" και ένα μεγάλο αφιέρωμα στις κλασικές ταινίες τρόμου, με τον τίτλο, "Τα Τέρατα Που Αγαπήσαμε - Οι εφιάλτες της παιδικής μας ηλικίας", με την προφεστιβαλική εβδομάδα να κλείνει στις 30 Οκτωβρίου, παραμονή του Halloween, με την προβολή της κλασικής ταινίας τρόμου "Η Κατάρα του Λυκάνθρωπου" και το πάρτι που θ’ ακολουθήσει στο χώρο του Τριανόν στην οδό Κοδριγκτώνος & Πατησίων στην Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι η έκθεση "ΣΚΙΕΣ" αποτελείται από έργα τεσσάρων (4) νέων εικαστικών, των Αλέξανδρου Βέργη, Κατερίνας Χριστοπούλου, Βασίλη Παφίλη και Βιργινίας Αξιώτη, εμπνευσμένα από τον φιλμικό κόσμο του σπουδαίου σκηνοθέτη ελληνικής καταγωγής.

Η έκθεση παρουσιάζεται στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου 2024.

Ο εικαστικός Γιάννης Ψυχοπαίδης διατηρεί στενούς δεσμούς με την πόλη της Πάτρας καθώς διαθέτει σπίτι στο Ρίο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης στην Αθήνα διακρίναμε και άλλους Πατρινούς όπως τον πολιτικό μηχανικό και συγγραφέα Βασίλη Χριστόπουλο, την καθηγήτρια γαλλικών και συγγραφέα Ιωάννα Αραμπατζή, κ.α.

Οι photo έχουν credit: Τάσος Σπετσιέρης & εστάλησαν από τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πανοράματος.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Πρόεδρος του Hellenic American University, Λεωνίδας Κόσκος και ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής του Πανοράματος, Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

Ο εικαστικός Γιάννης Ψυχοπαίδης και ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

Ο Τζον Κασσαβέτης.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture