Οι πολίτες, που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Metron Analysis εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας
Ηα κρίβεια έχει εδραιωθεί ως η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας με αντικείμενο τις «Προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας και την ακρίβεια».
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης, «η ακρίβεια γίνεται αντιληπτή όχι πλέον ως “εισαγόμενο” πρόβλημα αλλά ως ζήτημα δομικού χαρακτήρα που επιτείνει το αίσθημα της υλικής και ψυχολογικής επισφάλειας σε μια εποχή επάλληλων κρίσεων».
Οπως σημειώθηκε, στον όρο Ακρίβεια «συνοψίζονται πολλαπλές πτυχές της οικονομικής ζωής που σχετίζονται με την αύξηση του κόστους ζωής σε βασικά αγαθά, ενέργεια, στέγαση, αλλά και σε υγεία, παιδεία, αναψυχή.
Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η έννοια της ακρίβειας «ενέχει και μια έντονη διάσταση χρόνου από τις δαπάνες της καθημερινότητας έως τις τακτικές δαπάνες σε μηνιαία βάση σε συνάρτηση με την οικονομική άνεση ή δυσκολία ενός ατόμου ή ενός νοικοκυριού καθώς περνάει ο μήνας. Ακόμη, επιδρά στην αίσθηση του ορίζοντα προσδοκιών των πολιτών, αλλά και στις επιλογές πολιτικής που θα προέκριναν».
Οι ερωτηθέντες στην πλειονότητά τους δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας, ενώ 3 στους 4 (75%) θεωρούν ότι πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση.
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι ερωτηθέντες, ανάμεσα στις δαπάνες της καθημερινότητας, οι πλέον επιβαρυντικές είναι και οι πιο ανελαστικές -σούπερ μάρκετ (54%), μετακινήσεις (42%), ιατρικά έξοδα (39%), ενώ λιγότερο όσες αφορούν διασκέδαση και αναψυχή.
Διαπιστώνεται ακόμα ότι, όσον αφορά τις τακτικές/μηνιαίες δαπάνες, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σαφώς η πιο επιβαρυντική δαπάνη (48%). Μαζί με την τηλεφωνία και το νερό, είναι οι τακτικές δαπάνες που αφορούν οριζόντια σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψιν μόνο όσους αφορά η κάθε δαπάνη, ο λογαριασμός του ρεύματος παραμένει η σημαντικότερη επιβάρυνση, ενώ ακολουθούν οι ιδιωτικές δαπάνες εκπαίδευσης και στέγασης (ενοίκιο, στεγαστικό δάνειο)
Επίσης, οι ερωτηθέντες αναφέρουν ότι στο άμεσο μέλλον, η προοπτική είναι κατά βάση ο περιορισμός δαπανών, όπως ένδυση/υπόδηση (57%), σούπερ μάρκετ (54%), θέρμανση/ψύξη (53%), διασκέδαση (50%), διακοπές (47%) ή η διατήρησή τους έστω στα ίδια επίπεδα (μετακινήσεις, υγεία, παιδεία, στέγαση)
Εξίσουν ενδιαφέρουσα είναι η επικρατούσα θέση μεταξύ των ερωτηθέντων, ότι περιμένουν πρωτίστως παρέμβαση από την κυβέρνηση για τη συγκράτηση του πληθωρισμού (62%) και δευτερευόντως την Ευρωπαϊκή Ενωση (43%) ή την αγορά (επιχειρήσεις).
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr