ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μ. Ανατολή: Διπλωματικός μαραθώνιος- Πιέζουν για εκεχειρία στη Γάζα οι ΗΠΑ

Κοινοποίηση
Tweet

Μπαράζ διπλωματικών επαφών

Μπαράζ διπλωματικών επαφών είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης πυρός.

Την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης και επίτευξης εκεχειρίας ώστε, να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, και να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Γάζα, επανέλαβε ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά την συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ένα ενδεχόμενο «πλαίσιο διακυβέρνησης» για τη Γάζα «την επομένη του πολέμου», συζήτησε ο Βενιαμίν Νετανιάχου με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ. Αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες η εξέλιξη θεωρείται σημαντικό βήμα καθώς, εδώ και μήνες, η Ουάσινγκτον προειδοποιεί το Ισραήλ η απουσία ενός τέτοιου σχεδιασμού θα το εγκλωβίσει στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου θεωρούσε άσκοπη μια τέτοια προετοιμασία ενόσω η Χαμάς παρέμενε στην εξουσία, δείχνει όμως τώρα να έχει υποχωρήσει σε αυτή του τη θέση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ ο Νετανιάχου τόνισε «την ανάγκη οι δύο χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια» στην απειλή του Ιράν και ευχαρίστησε τον Άντονι Μπλίνκεν για την υποστήριξη των ΗΠΑ «στον αγώνα κατά του άξονα του κακού και της τρομοκρατίας του Ιράν», όπως αναφέρεται.

Ο Μπλίνκεν, πάντα με βάση την επίσημη ανακοίνωση, δήλωσε σοκαρισμένος για την «ιρανική απόπειρα μέσω της Χεζμπολάχ να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ» με επίθεση drone στο σπίτι του Νετανιάχου στην Καισάρεια το Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και πρωτοφανή επίθεση. Από πλευράς του ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Μπλίνκεν για τη στάση του και είπε ότι το χτύπημα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ανακοίνωση εξέδωσε απόψε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση, ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε την ανάγκη το Ισραήλ να λάβει πρόσθετα μέτρα για να αυξήσει τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να διασφαλίσει ότι αυτή η βοήθεια θα φτάνει σε ολόκληρη τη Γάζα.

Ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο στη Βηρυτό – Τουλάχιστον 18 νεκροί, ανάμεσά τους 4 παιδιά
Στο μεταξύ το Ισραήλ σφυροκοπά θέσεις της Χεζμπολάχ ακόμα και κοντά σε νοσοκομείο της Βηρυτού, διαμηνύοντας πως ξέρει πού κρύβει τα χρήματα και τον χρυσό της. Ένα πολυώροφο κτίριο κατέρρευσε στα νότια προάστια της Βηρυτού μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, περίπου 45 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άμαχοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν Τζαμπάλια και Μπέιτ Λαχία στη Γάζα καθώς σφίγγει ο κλοιός του ισραηλινού στρατού.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους 4 παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση έξω από το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο του Λιβάνου στη Βηρυτό τη Δευτέρα, ανέφερε το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου σε ενημέρωση την Τρίτη.

Επιπλέον 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πυραυλική επίθεση έξω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι, ανέφερε το Yπουργείο την Τρίτη. Από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο σκοτώθηκαν συνολικά 63 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 234 τη Δευτέρα, ανέφερε το λιβανέζικο υπουργείο σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις