ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Βασίλης Αϊβαλής: Πώς ο Δήμος Πατρέων, μπορεί να αυξήσει τα απογοητευτικά ποσοστά απορροφητικότητας κονδυλίων από το ΠΕΠ

Κοινοποίηση
Tweet

Η ανακοίνωση

Προτάσεις για την αντιμετώπιση  του προβλήματος της  χαμηλής απορροφητικότητας κονδυλίων από τον Δήμο Πατρέων, κατέθεσε στη σημερινή συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πατρέων ο επικεφαλής της παράταξης, «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι»  Βασίλης Αϊβαλής.

Ο κ. Αιβαλής υπέβαλε ερώτηση για τα έργα που είχαν ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020,  αλλά δεν απορροφήθηκαν, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να εξηγήσει για ποιο λόγο ο Δήμος Πατρέων αποτυγχάνει να απορροφήσει τα χρήματα που ήδη έχει συμβασιοποιήσει σε έργα, σε αντίθεση με άλλες πόλεις στην Δυτική Ελλάδα που παρουσιάζουν πολύ πιο υψηλή απορροφητικότητα για ομοειδή έργα.

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι», προκειμένου να αντιστραφούν τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα των δεικτών απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την πλευρά του Δήμου, είναι: 

1.     Αύξηση της πίεσης από τις υπηρεσίες και την δημοτική αρχή, όπου αυτό είναι εφικτό,  προς τους αναδόχους ως προς την κατασκευή των έργων έτσι ώστε να συμβαδίζουν και να είναι συνεπείς με τα συμβασιοποιημένα χρονοδιαγράμματα. 

2.     Περιορισμός των συνεχών παρατάσεων κατασκευής των έργων και όπου αυτές επιβάλλονται, να είναι ιδιαίτερα μικρής χρονικής διάρκειας.

3.     Δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη έργων όπου να αποτυπώνονται όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη, με περιορισμένη πληροφορία και προς το κοινό, όπου θα παρουσιάζεται η πρόοδος του κάθε έργου (δηλ. χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, πρόοδος ωρίμανσης/κατασκευής, πιθανές εκταμιεύσεις, εκκρεμότητες εγκρίσεων από αντίστοιχες υπηρεσίες κλπ) ώστε:

a.     Να υπάρχει καλύτερη εποπτεία από την διοίκηση

b.     Να υπάρχει πίεση προς τους αρμόδιους φορείς να λαμβάνουν τις απαραίτητες εγκρίσεις και να μην κωλυσιεργούν τα έργα

4.     Ο ανωτέρω ψηφιακός χάρτης θα πρέπει να εμπλουτίζεται από έναν μηχανισμό/λογισμικό αξιολόγησης της πορείας των έργων έτσι ώστε η διοίκηση να έχει σαφή εικόνα της εξέλιξης τόσο του σχεδιασμού όσο και της υλοποίησης του κάθε έργου με το σύνολο των πληροφοριών και δεδομένων που απαιτούνται, μειώνοντας τις επισφάλειες καθυστερήσεων και με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των απορροφήσεων των κονδυλίων.

«Όπως  έχω ξαναπεί, εδώ είμαστε όχι μόνο για να κρίνουμε και να ελέγχουμε τη δημοτική αρχή σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, αλλά να βοηθάμε ως παράταξη, -με τα όποια δεδομένα μας δίνετε ή μπορούμε να βρούμε-, κάνοντας προτάσεις τις οποίες ευελπιστούμε να ακούτε και να αποδέχεστε  για τη βελτίωση της κατάστασης στο Δήμο μας σε κάθε επίπεδο», τόνισε ο κ. Αϊβαλής.

Σημείωσε επίσης ότι η ΒΑΑ του Δήμου Πατρέων για την επόμενη προγραμματική περίοδο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» έχει διαθέσιμα 68.500.000€ και ο προϋπολογισμός των μεταφερόμενων έργων που δεν υλοποιήθηκαν στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 είναι 36.652.377€ δηλαδή το 53.5%. Όσον αφορά τα υπόλοιπα 31.847.623€ τα οποία αφορούν νέα έργα, τα 23.900.000€ ήτοι το 65,2% δεν είναι ώριμα για να ενταχθούν (δηλ. δεν διαθέτουν ολοκληρωμένες μελέτες και εγκρίσεις).

«Επίσης, τόνισε ο κ. Αϊβαλής, με βάση την απόφαση έγκρισης της ΒΑΑ του Δήμου Πατρέων, στο Παράρτημα Ι περιλαμβάνονται οι Πράξεις που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021 – 2027» συνολικού προϋπολογισμού 77.345.377,88 € και στο Παράρτημα ΙΙ περιλαμβάνονται οι Πράξεις που δύναται να χρηματοδοτηθούν σε δεύτερη φάση από το Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» 2021 – 2027 συνολικού προϋπολογισμού 22.660.000,00 €.

Είναι αυτονόητο γιατί οι δύο αυτοί προϋπολογισμοί μας προβληματίζουν σοβαρά σχετικά με την απορρόφηση αυτών των κονδυλίων.

Επομένως για τα έργα που ο Δήμος Πατρέων εισηγήθηκε και εντάχθηκαν ήδη στο Δυτική Ελλάδα 2021-2027 έχει έναν αγώνα δρόμου ο οποίος χρειάζεται εξαιρετικά επιτηδευμένους και γρήγορους χειρισμούς προκειμένου να μπορέσει και να επιτύχει τον στόχο τόσο της ωριμότητας των έργων αυτών όσο και την κατασκευή τους εντός της επιλέξιμης περιόδου, λαμβάνοντας υπόψη μας και τις ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες εξεύρεσης αναδόχων/κατασκευαστών που σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να ακολουθηθούν» κατέληξε ο κ. Αϊβαλής.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις