ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Υπόθεση αδελφών Μενέντεζ: Ο εισαγγελέας προτείνει την αποφυλάκισή τους

Ο Λάιλ και ο Ερικ Μενέντεζ στο δικαστήριο τον Απρίλιο του 1991 [AP Photo/Kevork Djansezian]

Κοινοποίηση
Tweet

Τα δεδομένα για την πιθανή αναστολή

Σε αίτημα επανεξέτασης των ποινών που έχουν επιβληθεί στους Λάιλ και Ερικ Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους το 1989 προχωρά ο εισαγγελέας του Λος Αντζελες, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος χθες, Πέμπτη.

Αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο της ενδεχόμενης αποφυλάκισης των αδελφών Μενέντεζ, των οποίων η υπόθεση είχε σοκάρει την παγκόσμια κοινή γνώμη τρεις δεκαετίες πριν επανέλθει στη δημοσιότητα εμφατικά μέσω της φετινής σειράς του Netflix

«Πιστεύω πως έχουν ξεπληρώσει το χρέος τους στην κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες Τζορτζ Γκασκόν, ο οποίος σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να καταθέσει επίσημα το αίτημα επανεξέτασης των ποινών το οποίο πιθανώς να οδηγήσει και στην αναστολή τους μέσω νέας δίκης. 

Σύμφωνα με τους New York Times, δεν είναι σαφές πότε το Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Αντζελες θα συνεδριάσει για να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Εάν, όμως, ο δικαστής συμφωνήσει με το σκεπτικό του Γκασκόν, τα αδέλφια Μενέντεζ θα πρέπει να εμφανιστούν ενώπιον αρμόδιας επιτροπής που διερευνά την αναστολή ποινών. Σε κάθε περίπτωση, η όλη διαδικασία πιθανώς να κρατήσει εβδομάδες, ενώ η αποφυλάκιση των αδελφών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Λάιλ και ο Ερικ Μενέντεζ είχαν υποστηρίξει πως ο πατέρας τους τούς κακοποιούσε σεξουαλικά και πως φοβόντουσαν για τις ζωές τους. Ο Γκασκόν σήμερα δηλώνει πως, έπειτα από επανεξέταση της υπόθεσης, πιστεύει αυτούς τους ισχυρισμούς. 

Σημειώνεται πως οι Μενέντεζ εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης, χωρίς αναστολή, σε φυλακές κοντά στο Σαν Ντιέγκο. 

Ο Γκασκόν αναμένεται να αιτηθεί την τροποποίηση της ποινής σε κάθειρξη 50 χρόνων με δυνατότητα αναστολής. Αν αυτή η εισήγηση γίνει δεκτή, τα αδέλφια Μενέντεζ θα δικαιούνται άμεσα αναστολή, καθώς διέπραξαν τα εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί πριν κλείσουν τα 26 τους χρόνια.  

Οι New York Times επισημαίνουν πως η πρόταση του εισαγγελέα έρχεται σε μια κομβική για τον ίδιο συγκυρία κατά την οποία διεκδικεί την επανεκλογή στο αξίωμα. Ερωτηθείς για το εάν η απόφασή του ήταν πολιτική, ο ίδιος απάντησε πως δεν «θα συζητήσει για το θέμα της επανεκλογής του». 

Η δίκη των αδελφών Μενέντεζ αποτέλεσε μία από τις πρώτες δίκες που καλύφθηκαν τηλεοπτικά. Ακολούθησε η επίσης πολύκροτη δίκη του Ο. Τζέι. Σίμπσον στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η πρώτη δίκη της υπόθεσης κατέληξε σε κακοδικία, καθώς οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε ομόφωνη απόφαση. Στη δεύτερη δίκη –αυτή τη φορά χωρίς τηλεοπτική κάλυψη– ο Ερικ και ο Λάιλ Μενέντεζ καταδικάστηκαν. 

Κατά το σκεπτικό του δικαστηρίου, τα αδέλφια ήταν αδίστακτοι δολοφόνοι που σκότωσαν τους γονείς τους για να ιδιοποιηθούν την περιουσία τους. Η υπεράσπισή τους υποστήριζε πως οι δράστες κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον πατέρα τους εν γνώσει της μητέρας τους. 

Με πληροφορίες από New York Times

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις