ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καραμανδάνειο: Μαγνητική τομογραφία σε παιδάκι 5 ετών από το Αφγανιστάν με εγκεφαλική παράλυση

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
konstantina_andriopoulou@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Το νέο μηχάνημα καλύπτει ένα τεράστιο κενό

Σε ένα  παιδάκι 5 ετών από το Αφγανιστάν, με εγκεφαλική παράλυση έγινε πριν λίγες ημέρες μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου στο τμήμα Μαγνητικού Συντονισμού του Ακτινολογικού Εργαστηρίου του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων, στο οποίο λειτουργεί για πρώτη φορά μαγνητικός τομογράφος.

Η επιτυχημένη αυτή διαδικασία αποτελεί ορόσημο για το Νοσοκομείο και σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών για τους μικρούς ασθενείς.

 

«Η Χ….  είναι ένα κοριτσάκι μόλις πέντε ετών από το Αφγανιστάν που φιλοξενείται σε δομή μεταναστών με την μητέρα της και ήλθε στο Καραμανδάνειο επειδή γεννήθηκε πρόωρα με  περιγγενητική ασφυξία με αποτέλεσμα να πάσχει από εγκεφαλική σπαστική παράλυση και να έχει αδυναμία να περπατήσει» λέει στο thebest.gr η διοικήτρια του νοσοκομείου Ασπασία Ρηγοπούλου.

« Χρειάστηκε λοιπόν να γίνει διαγνωστικός έλεγχος. Η X… υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου υπό γενική αναισθησία διότι ήταν αδύνατον να συνεργαστεί. Η εξέταση αυτή με αυτόν τον τρόπο ήταν εφικτή φυσικά  χάρη στην τεράστια εμπειρία και άρτια κατάρτιση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, του αναισθησιολογικού και ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου μας αλλά και στις άριστες προδιαγραφές της εγκατάστασης του μαγνητικού τομογράφου που περιλαμβάνει εξοπλισμένο χώρο ανάνηψης και εξοπλισμό ασφαλείας ο οποίος εμπλουτίζεται καθημερινά και πρόκειται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα με την προμήθεια  ειδικού αναισθησιολογικού εξοπλισμού, συμβατού με το περιβάλλον του μαγνήτη. Αυτή ήταν το πρώτο περιστατικό παιδιατρικού ασθενούς στο οποίο χορηγήθηκε αναισθησία για να γίνει μαγνητική τομογραφία και είμαι βέβαιη ότι θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα. Ευελπιστώ πως η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να είναι αρωγός όπως ήταν μέχρι σήμερα και πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε στα μελλοντικά μας σχέδια αναβάθμισης και άλλων τμημάτων του Καραμανδανείου. 

Αν αναλογιστεί κανείς ότι το Καραμανδάνειο ειναι το παλαιότερο εν λειτουργία νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης μας με ιστορία ογδόντα περίπου ετών, πραγματικά μπαίνουμε σε μια νέα εποχή» επισημαίνει η κ. Ρηγοπούλου.

 

Από τις αρχές Οκτωβρίου ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται οι πρώτες μαγνητικές τομογραφίες παιδιών που νοσηλεύονται στο Καραμανδάνειο. Το προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό είναι εξειδικευμένο  στα παιδιατρικά περιστατικά. 

Προ δύο ημερών υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες δυο παιδιά, ένα κοριτσάκι πέντε χρονών και ένα εννέα χρονών υπό γενική αναισθησία. Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες δεν μπορούν να συνεργαστούν, και να είναι ακίνητα καθόλη την διάρκεια της εξέτασης που μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα και για αυτό κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση γενικής αναισθησίας. Η δυνατότητα αυτή για τους παιδιατρικούς ασθενείς προσφερόταν μέχρι σήμερα μόνο στα δυο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας. Τώρα μπορούν οι εξετάσεις αυτές να πραγματοποιηθούν στο Καραμανδάνειο και έτσι να καλυφθεί ένα τεράστιο κενό που υπήρχε σε ολόκληρη την δυτική Ελλάδα.

«Η διαγνωστική αξία της μαγνητικής τομογραφίας είναι γνωστή στον ιατρικό κόσμο και οι ενδείξεις για την πραγματοποίηση αυτών των εξετάσεων είναι πολλές τόσο στην παθολογία την χειρουργική, την ορθοπεδική την νευρολογία και την νευροχειρουργική και το τραύμα αλλά και την ογκολογία. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι χάρη στην καινούργια αυτή υπηρεσία που προσφέρεται στο Καραμανδάνειο θα μπορούν εύκολα οι παραπέμποντάς ιατροί καταρχήν του νοσοκομείου μας και σε επόμενη φάση και  εξωτερικοί ιατροί να φτάνουν γρήγορα σε ορθή και τεκμηριωμένη διάγνωση και σωστή θεραπεία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ποσό σημαντική είναι η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου στο Δημόσιο Παιδιατρικό Νοσοκομείο για τα παιδιά της δυτικής Ελλάδας», λέει η κ. Ρηγοπούλου. 

Τα έργα αναβάθμισης και η ανακατασκευή των χειρουργείων

Σε σχέση με τα σχέδια αναβάθμισης του νοσοκομείου, η κ. Ρηγοπούλου είναι αισιόδοξη.

«Έχει ανακοινωθεί από τον προηγούμενο διοικητή της ΥΠΕ κ Καρβέλη, τον νέο διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ Θεοδωρόπουλο αλλά και τον ίδιο τον υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πολύ πρόσφατα μας επισκέφτηκε, πως το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η ανακατασκευή με σύγχρονες προδιαγραφές των χειρουργείων μας. Σχετικά με αυτό βρισκόμαστε ήδη πολύ κοντά στην έναρξη των εργασιών ανακατασκευής των χειρουργείων. Πρόκειται  για ένα σχέδιο που έχει ήδη σχεδιαστεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχει ανατεθεί σε ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία μετά από διαγωνισμό. Είμαι αισιόδοξη πως το έργο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του ερχομένου έτους και θα παραδοθεί για χρήση στους γιατρούς μας. Υπάρχουν πολλά ακόμη σχέδια αναβάθμισης του νοσοκομείου μας όπως επί παραδείγματι αυτό της ψηφιακής ολοκλήρωσης όπου όλες οι κλινικές δραστηριότητές στο νοσοκομείο θα καταγράφονται και θα επικοινωνούνται ψηφιακά, η κατασκευή του παρκινγκ του νοσοκομείου μας η ακόμα και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των τμημάτων. Θέλω να πω ότι αισθάνομαι πολύ τυχερή που ανέλαβα την διοίκηση αυτού του νοσοκομείου και συνεργάζομαι  με επαγγελματίες που είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι για το ιδιαίτερα ευαίσθητο έργο που επιτελούν. Δίνουμε αγάπη στα παιδιά αλλά παίρνουμε και πολλή αγάπη από τους γονείς και ευρύτερα από την κοινωνία που έχουν αγαπήσει το μικρό αλλά θαυματουργό -σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας- νοσοκομείο μας».

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις