ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία Ελλάδος: Ο τζόγος, τα νυχτερινά κέντρα και οι διαδρομές των χρημάτων

Κοινοποίηση
Tweet

Τεράστια χρηματικά ποσά εξαφανίστηκαν από τα ταμεία της εκκλησίας

Ένας από τους επιχειρηματίες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδος, είναι ήδη γνωστός στις αρχές.

Όπως αποκαλύπτεται ότι τεράστια χρηματικά ποσά εξαφανίστηκαν από τα ταμεία της εκκλησίας, κατευθυνόμενα ακόμα και σε πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών, αντί να χρησιμοποιηθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Αντί να αξιοποιηθούν οι δωρεές των πιστών για την κοινωνική αρωγή, φαίνεται ότι κατέληγαν σε λογαριασμούς επιχειρηματιών της νύχτας, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με δραστηριότητες της νύχτας. Η υπόθεση έχει ξεσηκώσει θύελλα στην Καθολική Εκκλησία, με πρωταγωνιστές δύο κληρικούς υψηλού κύρους που φέρονται να διοχέτευαν τεράστια ποσά σε «μαύρο χρήμα» για σχεδόν μια δεκαετία.

 Σύμφωνα με μαρτυρία στο κεντρικό δελτίο του ANT1, αυτός ο μηχανισμός φαίνεται να έχει βάθος, δείχνοντας ότι τα χρήματα διακινούνταν με ποικίλους τρόπους και πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για κάλυψη χρεών και ψυχαγωγικούς σκοπούς.

 «Μαθαίνοντας ότι αυτό γινόταν εδώ και 8 χρόνια σημαίνει ότι εμπλέκονται πάρα πολλοί. Δεν είναι ένας και δύο. Πρέπει να μοιράζονταν χρήματα για διάφορους σκοπούς. Και για «χάρες», να υπήρχε ανταλλαγή χρημάτων».

Πολλοί πιστοί απαιτούν τώρα πλήρη διαφάνεια, επιδιώκοντας να μάθουν εάν οι εισφορές τους κατέληξαν τελικά σε αμφίβολες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ο «ευλογημένος τζογαδόρος»
Ένας από τους πέντε επιχειρηματίες που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, είναι γνωστός για τη ροπή του προς τον τζόγο και τη μεγάλη επιδειξιμανία του, γεγονός που είχε προκαλέσει απορίες στους κύκλους του σχετικά με την προέλευση των χρημάτων του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο φάκελός του στην αστυνομία περιέχει υποθέσεις απάτης, εκβιασμού και απειλών. Ο 60χρονος επιχειρηματίας είχε πάθος με τον τζόγο, και κάποια από τα εμβάσματα των ιερέων κατευθύνονταν σε πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών για να καλυφθούν τα χρέη του.

 Η έρευνα για τις διαδρομές των χρημάτων, που έχει επεκταθεί σε βάθος οκταετίας, αποκάλυψε ότι μεγάλα ποσά, συνολικού ύψους περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ, αποσπάστηκαν από τα ταμεία της εκκλησίας.

Μόλις πριν λίγες ημέρες εντοπίστηκε ύποπτη συναλλαγή 50.000 ευρώ, τα οποία φέρονται να κατευθύνθηκαν στον λογαριασμό επιχειρηματία, ο οποίος τις ίδιες ημέρες φέρεται να αγόρασε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης στην Πάτρα.

Η Καθολική Εκκλησία τηρεί στάση σιωπής για την υπόθεση, αλλά το ποίμνιο είναι εξοργισμένο με τις αποκαλύψεις. Ερωτήματα προκύπτουν για τη διαχείριση των δωρεών, με τους πιστούς να αισθάνονται προδομένοι από τις αποκαλύψεις για τη διοχέτευση των χρημάτων σε ανεξέλεγκτους σκοπούς.

Ανάστατη η Σύρος
Το σκάνδαλο έχει αναστατώσει και τη Σύρο, το επίκεντρο της Καθολικής Κοινότητας στην Ελλάδα, και η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί, καθώς έχει ήδη ενημερωθεί και το Βατικανό για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ο φάκελος ερευνών, που αγγίζει το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει και την επισκοπή της Σύρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού ΑNT1, στους ιερούς ναούς της Καθολικής Εκκλησίας στη Σύρο έχει αναρτηθεί στις εισόδους η χθεσινή ανακοίνωση της επισκοπής Σύρου σχετικά με την υπόθεση του σκανδάλου υπεξαίρεσης χρημάτων. Η ανακοίνωση αυτή αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία είδους επίσημη ενημέρωση στην ηγεσία της Καθολικής εκκλησίας σχετικά με την υπόθεση αυτή.

Κατά τη σημερινή θεία λειτουργία που τελέστηκε νωρίτερα, οι πιστοί εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι, ρωτούσαν κυρίως σχετικά με την ταυτότητα των ιερέων, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή.

Σε συνομιλία και με επισκόπους μας ανέφεραν ότι ούτε οι ίδιοι έχουν κάποια ενημέρωση και μας εξέφρασαν και εκείνοι τον προβληματισμό τους για όλα αυτά τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες ότι η ηγεσία της Καθολικής εκκλησίας ό,τι γνωρίζετε το γνωρίζει μόνο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αναμένουν να ενημερωθούν θεσμικά από τις αρχές.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις