ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ρεύμα: Πέφτουν τα τιμολόγια τον Νοέμβριο- Παραμένουν υψηλότερα από την Άνοιξη

Κοινοποίηση
Tweet

Tα πράσινα τιμολόγια προ επιδότησης έχουν παραμείνει εν πολλοίς σταθερά για αρκετούς προμηθευτές τους τελευταίους μήνες

Καθώς πλησιάζουμε τα τέλη του μήνα και τις ανακοινώσεις για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για το Νοέμβριο, η Protergia έσπευσε πρώτη να μειώσει το δικό της.

Με σχετική ανακοίνωση, η Protergia του ομίλου Metlen έριξε το πράσινο τιμολόγιο από τα 15,9 στα 14,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κατεύθυνση στην οποία εκτιμάται ότι θα στραφούν και άλλοι προμηθευτές τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα πράσινα τιμολόγια προ επιδότησης έχουν παραμείνει εν πολλοίς σταθερά για αρκετούς προμηθευτές τους τελευταίους μήνες, ενώ της ΔΕΗ μειώθηκε ήδη ελαφρώς πρόσφατα.

Πλέον, η εικόνα στη χονδρική αγορά είναι τέτοια που ευνοεί την πτώση στην λιανική προς όφελος των καταναλωτών. Η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι αυτό το μήνα αρκετά κάτω από τα 100 ευρώ/MWh έναντι 112 ευρώ το Σεπτέμβριο.

Απομένει να δούμε πού θα κινηθούν όλα τα πράσινα τιμολόγια το Νοέμβριο όταν την 1η του μήνα ανακοινωθούν επισήμως στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ. Πάντως, η εικόνα που διαμορφώνεται δείχνει ότι τα προϊόντα είναι εποχιακά αρκετά παραπάνω από ότι ήταν την άνοιξη, όταν είχαν υποχωρήσει στα επίπεδα των 11 – 12 λεπτών/KWh.

Μια από τις αιτίες είναι η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου που επηρεάζει τους ηλεκτροπαραγωγούς και μετακυλίεται στους τελικούς καταναλωτές. Το συμβόλαιο TTF βρισκόταν τους προηγούμενους μήνες του έτους σε ένα εύρος από 30 – 40 ευρώ/MWh, ενώ πλέον έχει ξεπεράσει τα 42 ευρώ.

Ο λόγος για αυτή την ανατίμηση δεν είναι άλλος από τη γεωπολιτική απειλή που έχει εντείνει τις ανησυχίες στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης

πηγή newsit.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις