ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Διαγράφονται 330.000 "αιώνιοι" φοιτητές- Πόσοι είναι στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Κοινοποίηση
Tweet

Ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Πατρών Χρήστος Μπούρας επισηµαίνει ότι όσοι πραγµατικά θέλουν να πάρουν το πτυχίο τους µπορούν να επιλέξουν τη µερική φοίτηση που παρατείνει για συγκεκριµένο διάστηµα τον χρόνο σπουδών.

Μισοί µισοί σχεδόν είναι οι "αιώνιοι φοιτητές" σε σχέση µε τους ενεργούς.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία, περισσότεροι από 300.000 (330.000) «λιµνάζοντες» φοιτητές παραµένουν εγγεγραµµένοι στα µητρώα των πανεπιστηµίων προκαλώντας «συνωστισµό», χωρίς όµως οι περισσότεροι από αυτούς να παρουσιάζουν κάποια κινητικότητα που θα τους οδηγήσει στη συνέχιση των σπουδών τους και τη λήψη πτυχίου.

Κυριάκος Πιερρακάκης: Ο νόµος για τους αιώνιους φοιτητές θα εφαρµοστεί
Το υπουργείο Παιδείας έχει νοµοθετήσει από το 2022 τη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών, ωστόσο τα εκπαιδευτικά ιδρύµατα εµφανίζουν διστακτικότητα να προχωρήσουν στις διαγραφές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, δηλώνει ότι ο νόµος θα εφαρµοστεί. Το 2025 τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα (ΑΕΙ) της χώρας καλούνται να εκκινήσουν τις προβλεπόµενες διαδικασίες για την εκκαθάριση των µητρώων. Οι φοιτητές έχουν δικαίωµα, υπό προϋποθέσεις, να ζητήσουν µερική φοίτηση ή αναστολή (διακοπή) φοίτησης προκειµένου να µη διαγραφούν.

Τι προβλέπεται από τον νόμο
Σύµφωνα µε τα όσα έχουν ψηφιστεί: η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραµµα σπουδών πρώτου κύκλου µε ελά χιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδηµαϊκών εξαµήνων για την απονοµή του τίτλου σπουδών είναι ο χρόνος αυτό  προσαυξηµένος κατά τέσσερα (4) ακαδηµαϊ κά εξάµηνα. Σε πρόγραµµα σπουδώ ν του οποί ου ο ελά χιστος χρό νος υπερβαί νει τα οκτώ (8) ακαδηµαϊ κά εξά µηνα, η ανώ τατη διά ρκεια φοί τησης εί ναι ο ελάχιστος χρό νος σπουδώ ν προσαυξηµέ νος κατά έξι (6) ακαδηµαϊ κά εξάµηνα. Μετά τη συµπλήρωση της ανώτατης διά ρκειας φοί τησης, µε την επιφύ λαξη των επό µενων παραγρά φων, το ∆ιοικητικό Συµβολιο του Τµή µατος εκδίδει πράξη διαγραφής.

Με τον εσωτερικό κανονισµό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύµατος (ΑΕΙ) καθορίζονται οι διαδικαστικές λεπτοµέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοί τησης της παρ. 1 για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθµού εξ αίµατος ή συζύγου ή προσώπου µε το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύ µφωνο συµβίωσης.

Ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Πατρών Χρήστος Μπούρας µιλώντας στην «Απογευµατινή» λέει ότι οι αιώνιοι φοιτητές στο Πανεπιστήµιο Πατρών είναι περί τις 6.000. Επισηµαίνει ότι όσοι πραγµατικά θέλουν να πάρουν το πτυχίο τους µπορούν να επιλέξουν τη µερική φοίτηση που παρατείνει για συγκεκριµένο διάστηµα τον χρόνο σπουδών. Ο αριθµός των αιώνιων φοιτητών που θα διαγραφούν από τα ΑΕΙ ανέρχεται σε περισσότερους από 300.000, ενώ σε κάθε ίδρυµα, σύµφωνα µε τα στοιχεία, αναγράφεται και ο αριθµός όλων όσοι µετείχαν στις επαναληπτικές εξετάσεις.

Τα «σκήπτρα» φαίνεται ότι κρατά το Πανεπιστήµιο Αθηνών, στο οποίο εκτιµάται ότι περί τις 65.000 «αιώνιους» φοιτητές θα διαγραφούν, ενώ ο αριθµός αυτός ανέρχεται σε περίπου 17.000 όσον αφορά το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπολογίζεται ότι περί τις 4.000 φοιτητές θα χάσουν τη φοιτητική ιδιότητα και άλλοι 9.000 στο Πάντειο Πανεπιστήµιο. Σε ό,τι αφορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, αναµένεται να διαγραφούν περίπου 37.000, από τα µητρώα του Πανεπιστηµίου Πειραιά εκτιµάται ότι θα πρέπει να διαγραφούν περίπου 10.000 αιώνιοι φοιτητές, ενώ στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων περισσότεροι από 3.500 φοιτητές αναµένεται να χάσουν τη φοιτητική ιδιότητα.

Στο Πανεπιστήµιο Μακεδονίας εκτιµάται ότι 10.000 αιώνιοι φοιτητές θα διαγραφούν. Στο Πανεπιστήµιο Κρήτης υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 4.000 και αναµένεται να διαγραφούν βάσει του νόµου 4957/2022. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που αποστέλλουν τα πανεπιστήµια στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), στα µητρώα των ελληνικών πανεπιστηµίων είναι εγγεγραµµένοι περισσότεροι από 700.000 φοιτητές εκ των οποίων 330.000 έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης (ν+2 ή ν+3 χρόνια). Στα πανεπιστήµια στα µεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό των µη ενεργών φοιτητών είναι πολύ υψηλότερο, όπως στο ΕΚΠΑ που ανέρχεται σε 57% και στο ΑΠΘ 50%.

Ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος δηλώνει αποφασισµένος να προχωρήσει στην εφαρµογή του νόµου, είπε πως ο νόµος θα εφαρµοστεί, έχει ψηφιστεί από το 2022 και περιελάµβανε τη σχετική διάταξη, την οποία χαρακτήρισε «πλήρη». Όπως τόνισε «δεν υπάρχει κουλτούρα κάποιος να πηγαίνει και να διαγράφεται», ωστόσο «είναι ένα θέµα που πρέπει να λυθεί».

πηγή Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή/ parapolitika.gr/

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις