ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Λεπτές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή - Οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός και οι απειλές του Ιράν για απάντηση στο Ισραήλ

Κοινοποίηση
Tweet

Ο πόλεμος συνεχίζεται στα ενεργά μέτωπα της Μέσης Ανατολής

Ισραηλινοί, Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν προκάλεσαν σοβαρό πλήγμα την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Τεχεράνη, το οποίο και θα πάρει καιρό να ξεπεραστεί.

Την ίδια στιγμή, τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Ιράν και τη στάση που αναμένεται να κρατήσει μετά τα ισραηλινά αντίποινα με τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να υποστηρίζει πως, η επίθεση του Ισραήλ δε θα πρέπει, ούτε να υποβαθμιστεί, ούτε να υπερτιμηθεί και πως η ιρανική πολιτική ηγεσία θα πρέπει να «ζυγίσει» την απάντησή της. Ένα βήμα παραπέρα από τον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν προχωράει ο στρατός,  ανώτατοι αξιωματούχοι του οποίου διαμηνύουν ότι προτεραιότητα έχει ο τερματισμός πολέμου σε Γάζα και Λίβανο.

Πάντως, δορυφορικές φωτογραφίες που ήρθαν στο «φως» δείχνουν ότι το Ισραήλ χτύπησε μυστικές ιρανικές βάσεις που συνδέονται με το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα, καθώς και εγκαταστάσεις που η χώρα είχε και κατά το παρελθόν χρησιμοποιήσει για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι τρία αντιπυραυλικά συστήματα S300 καταστράφηκαν από τις επιδρομές ενώ η δυνατότητα του Ιράν να προμηθεύει με πυραύλους τους συμμάχους του, επλήγη σοβαρά.

 Από πλευράς του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επιχείρησης στο Ιράν υπογραμμίζοντας πως, «προκαλέσαμε σοβαρές καταστροφές στην ικανότητα του Ιράν να αμυνθεί και να παράγει πυραύλους που θα χρησιμοποιήσει εναντίον μας. Η επίθεση στο Ιράν ήταν ακριβής και ισχυρή και πέτυχε όλους τους στόχους της». Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα σημάνει το τέλος στη σύγκρουση των δύο χωρών. Την Ουάσινγκτον κατηγορεί η Τεχεράνη για εμπλοκή στην ισραηλινή επίθεση αφού, όπως υποστηρίζει τα ισραηλινά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο του Ιράκ, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο και τη διοίκηση του αμερικανικού στρατού. Τη Δευτέρα (28/10), το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως, για την επίθεση στο ιρανικό έδαφος, μετά από αίτημα του Ιράν.

 Την ίδια στιγμή, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, μάλλον έδωσε τον «τόνο» του πως πρόκειται από εδώ και στο εξής να κινηθεί επιχειρησιακά.Ο Γκάλαντ ενημέρωσε τον Όστιν του για τηναποτελεσματικότητα της ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν ενώ, οι δύο υπουργοί, αναφέρθηκαν στις «στρατηγικές ευκαιρίες» που προκύπτουν μέσα από το πεδίο επισημαίνοντας ότι, ειδικά σε ο,τι αφορά τους βραχίονες του Ιράν, σε Γάζα και Λίβανο, η Χαμάς δεν έχει πλέον στρατιωτική δομή και η Χεζμπολάχ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.

 Και στα δύο ενεργά μέτωπα, πάντως, ο πόλεμος συνεχίζεται. Ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών στο Νότιο Λίβανο ανεβαίνει, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, ακόμη τέσσερις έχασαν τη ζωή τους σε μάχες με τη Χεζμπολάχ που μετρά τις δικές της απώλειες, αφού έχασε τον διοικητή της και τον αντικαταστάτη του στην πόλη Μπιντ Τζμπέιλ. Οι αρχές ασφαλείας, την ίδια στιγμή, τίθενται σε ύψιστη επιφυλακή, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, πως 25 κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ αποτελούν νόμιμο στόχο λόγω παρουσίας στρατιωτών και βάσεων. Οι ισραηλινές δυνάμεις, στον αντίποδα, καλούν τους κατοίκους πολλών χωριών στο Νότιο Λίβανο να τα εγκαταλείψουν άμεσα, κινούμενοι βόρεια του ποταμού Αουαλί.

 Η αποδυνάμωση Χεζμπολάχ και Χαμάς δε σημαίνει ότι αποτρέπονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως αυτή που σημειώθηκε το πρωί κοντά στο Τελ Αβίβ με στόχο πολίτες. Φορτηγό που οδηγούσε ένοπλος έπεσε πάνω σε λεωφορείο, το οποίο βρισκόταν σε στάση γεμάτη κόσμο. Ένας άνθρωπος υπέκυψε στα τραύματά του και άλλοι 32 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. O δράστης, ένας Ισραηλινός Άραβας από το κεντρικό Ισραήλ, επιχείρησε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αφού χτύπησε το λεωφορείο, να επιτεθεί σε έναν αστυνομικό και εξουδετερώθηκε αμέσως. Με δεδομένο ότι ο δράστης ήταν Άραβας, Ισραηλινός υπήκοος, ακούγονται ξανά φωνές, ανάμεσά τους και βουλευτών του κυβερνώντος Λικούντ οι οποίοι ζητούν επιτακτικά να εφαρμοστεί πρόταση, η οποία προνοούσε την αφαίρεση της υπηκοότητας από τις οικογένειες των δραστών και την άμεση απέλασή τους. Αν και το Ισραήλ απέχει πολύ από μια τέτοια εξέλιξη οι φωνές αυτές προκαλούν μεγάλη ανησυχία καθώς είναι βέβαιο ότι δεν υπονοούν και την απέλαση ακραίων Εβραίων εποίκων, οι οποίοι αν και συντριπτικά λιγότεροι στον αριθμό όσων θα κάλυπτε ο νόμος για τρομοκρατικές επιθέσεις, εγκληματούν και εκείνοι με τα ίδια κίνητρα. Καθώς η Εθνική Ημέρα Θρήνου για τα Θύματα της 7ης Οκτωβρίου τελειώνει, όλα όσα συνέβησαν, συν οι μύδροι των συγγενών των ομήρων στην επίσημη τελετή, εναντίον του Νετανιάχου, ανέδειξαν τα πάντα πλην της μνήμης των θυμάτων εκείνη την τραγική μέρα.

Ανθρωπιστική κρίση χωρίς τέλος στη Γάζα

Στο μέτωπο της Γάζας, τα πλήγματα των ισραηλινών είναι συνεχή με τελευταίο αυτό στην Μπεΐτ Λαχίγια, όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, κυρίως γυναικόπαιδα. Από πλευράς του ισραηλινού στρατού έγινε λόγος για χτύπημα ακριβείας σε υποδομές της Χαμάς.

 Οι συνθήκες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας που σφυροκοπείται ακατάπαυστα από το Ισραήλείναι απάνθρωπες, όπως σημειώνει ο Ερυθρός Σταυρός καθώς, χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, ενώ δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή, νερό και βασικό ιατροφαρμακευτικό υλικό.

 Εν μέσω της τραγικής αυτής κατάστασης, είναι σε εξέλιξη στο Κατάρ συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο οι προσδοκίες είναι χαμηλές, καθώς η Χαμάς απέρριψε την πρόταση του Ισραήλ για απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την ασφαλή έξοδο ηγετικών στελεχών της από τη Γάζα. Η πρόταση της Αιγύπτου ήταν για διήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, και ανταλλαγή τεσσάρων ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους. Ο πρόεδρος της χώρας, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι παραχώρησε συνέντευξη με τον Αλγερινό ομόλογό του, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, κατά την οποία επισήμανε την ανάγκη να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες ξαναρχίσουν μέσα σε 10 ημέρες από την εφαρμογή αυτής της προσωρινής εκεχειρίας. Τελικός στόχος των συνομιλιών θα είναι η μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Εντείνεται η ανησυχία χιλιάδων αμάχων και εκτοπισμένων στον Λίβανο

Στον Λίβανο, τα ισραηλινά πλήγματα έχουν επεκταθεί πολύ βαθύτερα στη χώρα, με πιο πρόσφατο αυτό της Σιδώνας. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν οκτώ νεκροί, ανάμεσά τους και ένα μωράκι λίγων μηνών, και 25 τραυματίες. Οι κάτοικοι της πόλης, που φέρει ιδιαίτρο ενδιαφέρον, συνειδητοποιούν ότι πλέον δεν υπάρχουν ουδέτερες ζώνες, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία των χιλιάδων αμάχων και εκτοπισμένων στην περιοχή.

 Στα νότια προάστια της Βηρυτού, από την Ντάχιε μέχρι και τα νότια του Λιβάνου, τοσφυροκόπημα των ισραηλινών συνεχίστηκε, με 16 νεκρούς. Από την έναρξη τωνεχθροπραξιών του Ισραήλ, ο αριθμός των νεκρών συνολικά ξεπερνά τους 2.600.

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις