ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το πρόσωπο-κλειδί στις μπίζνες με νυχτερινά κέντρα- Η παρέμβαση του Βατικανού και η διαδρομή του μαύρου χρήματος

Κοινοποίηση
Tweet

Παράλληλα για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η αντίστοιχη Αρχή του Βατικανού αφού εν προκειμένω ο θιγόμενος είναι η Καθολική Εκκλησία, καθώς δικά της χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τις «επενδύσεις»

Στα χέρια του εισαγγελέα Σύρου βρίσκεται το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με «πρωταγωνιστές» δύο ιερείς, ένας από την Επισκοπή της Σύρου με υψηλό αξίωμα στην ιεραρχία της Καθολικής εκκλησίας της Ελλάδος και ένας «υφιστάμενός» του από την Κρήτη.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, αφού μελετήσει το πόρισμα στο οποίο αναλύονται οι κινήσεις των 3 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που φαίνεται να υπεξαιρέθηκαν από τους λογαριασμούς της Εκκλησίας και να κατατέθηκαν σε πέντε λογαριασμούς ισάριθμων επιχειρηματιών προκειμένου να «επενδυθούν» σε νυχτερινά κέντρα, θα καλέσει τους εμπλεκομένους να δώσουν τη δική τους εκδοχή. Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι αυτά της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Παράλληλα για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η αντίστοιχη Αρχή του Βατικανού αφού εν προκειμένω ο θιγόμενος είναι η Καθολική Εκκλησία, καθώς δικά της χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τις παραπάνω «επενδύσεις». Η παρέμβαση του Βατικανού αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ενδεχόμενη μήνυση, είτε κατά των ιερέων είτε κατά των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών, μπορεί να λύσει τα χέρια των Αρχών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί η τέλεση αδικήματος και μόνο η κατάθεση μηνύσεων από το Βατικανό θα μπορούσε να ενεργοποιήσει και τις ειδικές υπηρεσίες της Αστυνομίας, ώστε αυτές να διεξαγάγουν τις έρευνες που απαιτούνται. Επισήμως, πάντως, η Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος δηλώνει, μέσω ανακοίνωσής της, άγνοια για όσα έχουν αποκαλυφθεί σχετικά με τους δύο ιερείς της.

«Κόκκινος» συναγερμός
Η Αρχή για το ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος ξεκίνησε έρευνα κατόπιν εντολής του επικεφαλής της, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, όταν οι τράπεζες χτύπησαν «κόκκινο» συναγερμό λόγω πολλών «ύποπτων» εμβασμάτων από τους «ιερούς» λογαριασμούς προς τους ελεγχόμενους επιχειρηματίες. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η υπόθεση πάει οκτώ χρόνια πίσω και έτσι προχώρησαν σε ενδελεχή έλεγχο όλων των κινήσεων. Όπως διαπίστωσαν, εμβάσματα με διάφορα χρηματικά ποσά μεταφέρονταν όλα αυτά τα χρόνια και ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τους λογαριασμούς της Εκκλησίας, με τις εντολές να δίδονται, κυρίως, από τον ανώτερο τη τάξει ιερέα. Το τελευταίο ποσό, ύψους 50.000 ευρώ, μεταφέρθηκε λίγες ημέρες πριν η Αρχή παραδώσει στον εισαγγελέα το πόρισμά της.

Τα εμβάσματα, τις περισσότερες φορές πήγαιναν απευθείας στους επιχειρηματίες, κάποιες άλλες, ωστόσο, «περνούσαν» και από τους προσωπικούς λογαριασμούς του ανώτερου ιερέα πριν καταλήξουν σε αυτούς. Όπως λένε πηγές της Αρχής, ίσως αυτή η «στάση» να γινόταν σε μια προσπάθεια να «θολώσουν» τα ίχνη που αφήνουν πίσω τους οι συναλλαγές μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων.

Πλην της διαδρομής των χρημάτων, την Αρχή «προβλημάτισε» και ένας εκ των επιχειρηματιών, που φαίνεται να έχει «πλούσιο» ποινικό παρελθόν. Όπως προέκυψε, ο συγκεκριμένος είχε κεντρικό ρόλο στην παρούσα υπόθεση, καθώς σε αυτόν κατέληγαν τα περισσότερα εμβάσματα.

Επιπλέον, λιγότερο από έναν μήνα πριν από την αποκάλυψη της υπόθεσης, δηλαδή γύρω στα τέλη του Σεπτεμβρίου, οι Αρχές είδαν πως ο ίδιος άνθρωπος προχώρησε σε αγορά ενός ακόμη καταστήματος εστίασης στην περιοχή του Ρίου. Όσον αφορά το παρελθόν του, εκτός από κατηγορίες για απάτη και πλαστογραφία που του είχαν αποδοθεί, το 2013 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή για εκβίαση σε βάρος ανώτερου ιεράρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που πια δεν βρίσκεται στη ζωή.

Μια υπόθεση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προσομοιάζει με την τωρινή, καθώς και τότε αποσπούσε διάφορα ποσά από ιερέα, ο οποίος όμως στο τέλος τον κατήγγειλε. Πού πήγαιναν τώρα αυτά τα χρήματα; Βάσει της έρευνας, «επενδύονταν» σε καταστήματα εστίασης, κυρίως κέντρα διασκέδασης. Μεγάλα ποσά, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι από την Πάτρα που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή, πήγαιναν από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία και στον τζόγο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έπαιζε μεγάλα χρηματικά ποσά σε τυχερά παιχνίδια και μάλιστα ότι τα δελτία αποπληρώνονταν σε πρακτορεία της αχαϊκής πρωτεύουσας με εμβάσματα που προέρχονταν από την Καθολική Εκκλησία.

Πρόσωπο-κλειδί
Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ενδέχεται τελικά να αποδειχθεί ως το πρόσωπο-κλειδί στο σκάνδαλο υπεξαίρεσης χρημάτων από τους καθολικούς ιερείς. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και οι άλλοι τέσσερις επιχειρηματίες που φέρονται να εισέπρατταν τα ποσά από τους ιερείς φαίνεται πως συνδέονται άμεσα μαζί του.

Έχοντας αποκτήσει όνομα στη νυχτερινή ζωή της Πάτρας, ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε στην περιοχή πριν από περίπου μία δεκαετία ανοίγοντας κατάστημα εστίασης και ψυχαγωγίας σε έναν από τους κεντρικούς πεζόδρομους της αχαϊκής πρωτεύουσας. Μέσα σε λίγα χρόνια έγινε πασίγνωστος, καθώς συμμετείχε στα εταιρικά σχήματα στα πιο γνωστά κέντρα διασκέδασης της Πάτρας με ζωντανή μουσική. Πολύ γρήγορα πέρασαν εξ ολοκλήρου στα χέρια του.

Ο επιχειρηματίας στον οποίο φέρεται πως κατέληγαν τα περισσότερα από τα «ιερά» εμβάσματα επεκτάθηκε και στην περιοχή του Ρίου.

Ο ίδιος φαίνεται να συνδέεται και με πολλές άλλες καφετέριες και μπαρ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν η πηγή των χρημάτων που διαχειρίζονται τρεις συγκεκριμένες κυρίες στην Πάτρα, οι οποίες κατά το παρελθόν είχαν στενή φιλική σχέση με τον εν λόγω επιχειρηματία.

Εκτός από τα κέντρα διασκέδασης στην Πάτρα, στο μικροσκόπιο των ελέγχων αναμένεται να μπουν και συναλλαγές που έγιναν για την αγορά ή μίσθωση άλλων χώρων εστίασης στη Μεσσηνία και στην Κορινθία. Ωστόσο, κοινό μυστικό είναι στην Πάτρα το πάθος του επιχειρηματία για τον τζόγο, νόμιμο και παράνομο. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως ένα από τα τελευταία εμβάσματα που έφυγαν από τα «ιερά» ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας και κατατέθηκαν σε δικό του τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιήθηκε για να πληρωθούν χρέη από τον τζόγο σε συγκεκριμένο πρακτορείο. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως των 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τους πέντε Πατρινούς επιχειρηματίες που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας είναι αποφασισμένοι, όταν κληθούν να καταθέσουν, να παρουσιάσουν στοιχεία μέσω των οποίων φαίνεται πως οι ίδιοι απλώς είχαν δώσει τους λογαριασμούς τους προκειμένου να μπαίνουν τα χρήματα από τους δύο υψηλόβαθμους ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ στη συνέχεια υποστηρίζουν πως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων το έδιναν σε συγκεκριμένο πρόσωπο, που επίσης βρίσκεται στο «κάδρο» των ερευνών.

Πηγη: Εφημερίδα Realnews

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις