Το παστίτσιο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά φαγητά που συνδυάζει ζυμαρικά με κιμά και μπεσαμέλ
Το παστίτσιο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά φαγητά που συνδυάζει ζυμαρικά με κιμά και μπεσαμέλ.
Η συγγραφέας και μαγείρισσα από το Βόρειο Λονδίνο, Georgina Hayden μοιράστηκε μια ιδιαίτερη συνταγή του κλασικού πιάτου, για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο παστίτσιο.
Υλικά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη, συν μια πρέζα
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
250 γρ. παραδοσιακά ζυμαρικά για παστιτσιο, bucatini ή πέννες (χωρίς γλουτένη, αν χρειάζεται)
1 λίτρο ζωμός βοείου κρέατος
300ml κρέμα γάλακτος
2 κρόκοι αυγών
100 γρ. γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή πεκορίνο, τριμμένο
αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι
Για τη σαλάτα:
½ κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι και πιπέρι
2 baby μαρούλια, κομμένα σε λεπτές φέτες
½ αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Οδηγίες
Προετοιμασία του κιμά: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τον κιμά, σπάζοντάς τον με μια ξύλινη κουτάλα. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και σοτάρουμε για 5-8 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και ο κιμάς να αρχίσει να ροδίζει.
Προσθήκη λαχανικών: Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με τη ρίγανη και την κανέλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τα πάντα μαζί (προσθέστε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο αν φαίνεται στεγνό).
Προσθήκη ζυμαρικών και ζωμού: Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και μετά προσθέτουμε το παστίτσιο στο τηγάνι. Αν χρησιμοποιείτε παραδοσιακά ζυμαρικά για παστίτσιο ή bucatini, μπορεί να χρειαστεί να σπάσετε μερικά κομμάτια στη μέση για να χωρέσουν όλα. Περιχύνουμε με τον ζωμό βοδινού, αλατοπιπερώνουμε και αφήστε να βράσει. Σκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας μία ή δύο φορές.
Προετοιμασία της μπεσαμελ: Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος και τους κρόκους αυγών σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μισό τυρί με μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι και πιπέρι.
Τέλος μαγειρέματος και σερβίρισμα: Όταν το παστίτσιο είναι έτοιμο, ανάβουμε το γκριλ σε δυνατή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε απαλά το παστίτσιο και τη σάλτσα στο τηγάνι. Ρίχνουμε το μείγμα κρέμας γάλακτος από πάνω και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί, καθώς και μια επιπλέον πρέζα ξηρή ρίγανη. Τοποθετούμε το τηγάνι κάτω από το γκριλ, όχι πολύ κοντά στις ράβδους, και ψήνουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει από πάνω. Προσέχετε, καθώς ο χρόνος που χρειάζεται θα εξαρτηθεί από την ισχύ του γκριλ σας. Αφαιρούμε από το γκριλ και αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 5-10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Προετοιμασία της σαλάτας: Τοποθετούμε το κόκκινο κρεμμύδι, το ξύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με τα κόκκινα κρεμμύδια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Σερβίρισμα: Κόβουμε ή βγάζουμε με κουτάλα το παστίτσιο σε ένα πιάτο και σερβίρουμε τη σαλάτα δίπλα.
ΠΗΓΗ enikos.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr