ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αμερικανικές εκλογές 2024: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας - Drones, ελεύθεροι σκοπευτές και κουμπιά πανικού

REUTERS/Marco Bello

Κοινοποίηση
Tweet

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας παίρνουν οι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον μία ημέρα πριν τις αμερικανικές εκλογές, υπό το φόβο ενός νέου «Καπιτώλιου» και βίαιων ταραχών.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ πιστό στη ρητορική που ξεσήκωσε τον όχλο στο Καπιτώλιο και σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο να μην αποδεχθεί μία πιθανή ήττα στις αμερικανικές εκλογές, ο κίνδυνος βίαιων ταραχών, προβάλλει πάνω από μία ιστορική προεδρική αναμέτρηση που αναμένεται να πάρει διαστάσεις θρίλερ.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα τα μέτρα είναι ιδιαίτερα αυστηρά ενώ έχουν ληφθεί και έκτακτα μέτρα με σκοπό να καθησυχάσουν τους Αμερικανούς ότι η ψηφοφορία είναι ασφαλής και να προστατεύσουν τους ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Αυτά περιλαμβάνουν ελεύθερους σκοπευτές σε ταράτσες, κουμπιά πανικού για τους εργαζόμενους στις εκλογές και drones, σύμφωνα με τους New York Times.

Οι υπηρεσίες επιβολής νόμου κρατούν σε ετοιμότητα τις πρώτες βοήθειες και επιπλέον περιπολίες βρίσκονται στους δρόμους.

Τουλάχιστον δύο πολιτείες, η Νεβάδα και η Ουάσινγκτον, έχουν θέσει σε επιφυλακή την Εθνοφρουρά υπό τον φόβο βίαιων επεισοδίων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αριζόνα, δήλωσε ότι φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο σε περίπτωση επίθεσης.

«Υπάρχει σαφής κίνδυνος, αλλά υπάρχει επίσης και ουσιαστική επαγρύπνηση και προστασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Damon Hewitt, εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής Δικηγόρων για τα Πολιτικά Δικαιώματα.

Οι αναλυτές λένε ότι η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τους διαδηλωτές υπέρ του Τραμπ που εμφανίστηκαν το 2020 με την άρνηση του Τραμπ να αποδεχθεί την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν.

Η προώθηση θεωριών συνωμοσίας που σχετίζονται με την ψηφοφορία έβγαλε χιλιάδες οπαδούς του Τραμπ στους δρόμους υπό το σύνθημα «Σταματήστε την κλοπή», που κορυφώθηκαν με την έφοδο στις 6 Ιανουαρίου, 2021, στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ παραπέμφθηκε αργότερα σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό δικαστήριο για τον ρόλο του στην προσπάθεια ανατροπής των εκλογών και δήλωσε αθώος.

Ο Τραμπ δεν έχει δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα στις φετινές προεδρικές εκλογές και έχει υποστηρίξει χωρίς αποδείξεις ότι οι Δημοκρατικοί θα εξαπατήσουν για να βγάλουν την αντίπαλό του Καμάλα Χάρις. Η Χάρις έχει δηλώσει ότι πιστεύει στις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

 

Μεγάλο μέρος της προετοιμασίας για την ασφάλεια επικεντρώνεται στην περίοδο μετά τις εκλογές, όταν η καταμέτρηση θα συνεχιστεί σε ορισμένες πολιτείες, ιδίως στην Αριζόνα και την Πενσιλβάνια. Η πιθανή αβεβαιότητα του αποτελέσματος σε συνδυασμό με τον κατακλυσμό παραπληροφόρησης που αναμένεται στα social media κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών θα μπορούσε να υποδαυλίσει την αναταραχή και να οδηγήσει σε απόπειρες διατάραξης της διαδικασίας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Κορυφαίο παράδειγμα προετοιμασίας για το χειρότερο σενάριο αποτελεί η κομητεία Μαρικόπα, όπου κατοικούν οι περισσότεροι ψηφοφόροι της Αριζόνα.

Το κτίριο καταγραφής ψήφων στο κέντρο του Φοίνιξ προστατεύεται σαν φρούριο και οι υπάλληλοι παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τα social media για αναφορές προβλημάτων.

Η επιτήρηση με drones θα βοηθήσει τις Αρχές επιβολής νόμου να παρακολουθούν τις πιθανές απειλές.

Η Κομητεία Μαρικόπα στην πολιτεία της Αριζόνα ήταν κεντρικό σημείο των προσπαθειών του Τραμπ και των οπαδών του μετά τις εκλογές του 2020 να προσπαθήσουν να σταματήσουν την καταμέτρηση των ψήφων, με εκατοντάδες οπαδούς του Τραμπ να διαμαρτύρονται έξω από το κέντρο καταμέτρησης της κομητείας, καθώς οι ψήφοι εξακολουθούσαν να καταμετρούνται. Οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν.

Ο σερίφης της κομητείας Μαρικόπα Ρας Σκίνερ έχει αναστείλει τις άδειες και έχει επιστρατεύσει 200 υπαλλήλλους που θα βρίσκονται εκεί όλο το 24ωρο, παρακολουθώντας τα εκλογικά κέντρα και τις κάλπες. Το γραφείο σχεδιάζει να τοποθετήσει ελεύθερους σκοπευτές σε ταράτσες αν χρειαστεί.

Η εικόνα είναι παρόμοια και σε άλλες πολιτείες. Εκατοντάδες εκλογικά γραφεία είναι πλέον ενισχυμένα με αλεξίσφαιρα τζάμια, ατσάλινες πόρτες και κάμερες.

Ορισμένες κομητείες έχουν μοιράσει κουμπιά πανικού σε κορδόνια που πρέπει να φοράει ο επικεφαλής εκλογικός υπάλληλος σε κάθε εκλογικό κέντρο. Άλλοι έχουν προμηθευτεί στολές κατά της μόλυνσης και Narcan – ένα αντίδοτο για την υπερβολική δόση οπιοειδών – για την περίπτωση που ύποπτη σκόνη φτάσει μέσω ταχυδρομείου, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια.

Οι κάλπες πυρπολήθηκαν το πρωί της Δευτέρας, 28 Οκτωβρίου 2024, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και στο Όρεγκον οδηγώντας στην καταστροφή πολλών εκατοντάδων ψηφοδελτίων, περιστατικό που ένας αξιωματούχος περιέγραψε ως «άμεση επίθεση κατά της δημοκρατίας».

Οι Αρχές διέσωσαν τα περισσότερα από τα κατεστραμμένα ψηφοδέλτια ή επικοινώνησαν επιτυχώς με τους ψηφοφόρους για να τους επιτρέψουν να ψηφίσουν εκ νέου.

Ένας υπάλληλος ψηφοφορίας δέχτηκε γροθιά στο πρόσωπο στο Σαν Αντόνιο, αφού έδωσε οδηγίες σε έναν ψηφοφόρο να αφαιρέσει ένα καπέλο MAGA, όπως απαιτεί ο νόμος που απαγορεύει τα πολιτικά συνθήματα μέσα στα εκλογικά κέντρα.

Οι ομοσπονδιακές αρχές λένε ότι οι ξένοι αντίπαλοι εκμεταλλεύονται επίσης τις εντάσεις.

Η Ρωσία βρίσκεται πίσω από πολλά fake βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στα social media, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών ή CISA.

Όσο περισσότερο παρατείνεται η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων χωρίς σαφή νικητή, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος οι ριζοσπαστικοποιημένοι και επομένως βίαιοι υποστηρικτές του Τραμπ να αντιδράσουν με αναταραχές ή βία.

Για το 2020, τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα δεν πρόβαλαν τη νίκη του Μπάιντεν παρά μόνο το Σάββατο, πέντε ημέρες μετά τις εκλογές και πολύ καιρό αφότου ο Τραμπ είχε δηλώσει ψευδώς ότι είχε κερδίσει.

Ενώ οι οργανωμένες φατρίες όπως η ακροδεξιά Proud Boys και οι αντικυβερνητικές παραστρατιωτικές ομάδες που συμμετείχαν στην επίθεση στο Καπιτώλιο εξακολουθούν να αποτελούν απειλή, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος αυτοδικίας από τους υποστηρικτές του Τραμπ που πιστεύουν στην ιδέα ενός απελπιστικά στημένου συστήματος που απαιτεί μια λαϊκή εξέγερση «πατριωτών» για να διαλυθεί, σύμφωνα με αναλυτές. 

Σε αυτές τις εκλογές, οι αξιωματούχοι είναι περισσότερο προετοιμασμένοι απέναντι στην απειλή που συνιστούν τα ακροδεξιά και άλλα εξτρεμιστικά κινήματα. Έχουν πει ότι προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία που να προστατεύει τους ψηφοφόρους καθώς ψηφίζουν, αλλά να μην τους τρομάζει από τις κάλπες.

Άλλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Καρολίνας, επινόησαν ειδικά μαθήματα κατάρτισης στους αστυνομικούς, ώστε να ανταποκρίνονται με ευαισθησία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε εκλογικά κέντρα.

Άλλοι πάλι ανησυχούν για διαταραχές όπως το swatting των εκλογικών κέντρων, δηλαδή μια φάρσα που γίνεται με κλήση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και έχει ως στόχο να προκαλέσει την αντίδραση των αρχών επιβολής του νόμου.

Ορισμένα εκλογικά γραφεία έχουν δώσει στην τοπική αστυνομία ή στους σερίφηδες αριθμούς τηλεφώνου για κάθε εκλογικό κέντρο, ώστε να μπορούν να καλέσουν πριν στείλουν αστυνομικούς και ενδεχομένως να ανατρέψουν την ψηφοφορία.

Ακόμη και αν η ημέρα των εκλογών κυλήσει ομαλά, υπάρχουν κι άλλες δύσκολες ημερομηνίες, κυρίως η 17η Δεκεμβρίου, όταν οι εκλέκτορες του νικητή υποψηφίου σε κάθε πολιτεία θα συγκεντρωθούν στις πρωτεύουσες των πολιτειών για να ψηφίσουν για Πρόεδρο των ΗΠΑ. Το 2020, η εκστρατεία του Τραμπ συγκέντρωσε εκλέκτορες σε ορισμένες πολιτείες που είχε χάσει για να ισχυριστεί ψευδώς ότι κέρδισε.

Στη Τζόρτζια, η οποία ήταν μεταξύ αυτών των πολιτειών και αποτελεί φέτος μια πολιτεία που κλυδωνίζεται, έχει υψωθεί φράχτης ασφαλείας γύρω από το Καπιτώλιο. Στην Αριζόνα, αναβαθμίστηκαν οι κλειδαριές σε ορισμένες πόρτες των εγκαταστάσεων και εγκαταστάθηκαν ενισχυμένα συστήματα καμερών.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι αντλούν δύναμη από την ισχυρή συμμετοχή στην ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου, καθώς και στην πρόωρη ψηφοφορία δια ζώσης.

Ήδη μέχρι το Σάββατο (02.04.2024) είχαν ψηφίσει πάνω από 70 εκατ. πολίτες κάτι που δείχνει ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν εγκαταλείψει τις εκλογές.

«Η προσέλευση φέτος είναι μια απόδειξη του γεγονότος ότι οι άνθρωποι δεν φοβούνται αυτό που πρόκειται να βιώσουν», δήλωσε η Κάρεν Μπρίνσον Μπελ, η οποία ηγείται της εκλογικής επιτροπής της Πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας. «Έχουν εμπιστοσύνη στη διαδικασία μας».

πηγή newsit.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις