Επερωτάται ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, ποιες ενέργειες έχει κάνει η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος ώστε να διεκδικήσει την άμεση καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια γεωπόνων & την αποζημίωση των παραγωγών
Tην άμεση καταγραφή των ζημιών στην παραγωγή από την παρατεταμένη ανομβρία και την αποζημίωση των πληγέντων, ζητά με επερώτησή του προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος, ο περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Ηλείας της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα» του Σπύρου Σκιαδαρέση, Διονύσης Καπλάνης.
Όπως αναφέρει «η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον απτή πραγματικότητα. Οι επιπτώσεις της πλήττουν μεταξύ άλλων τις αγροτικές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο βασικός άξονας της διατροφικής μας αλυσίδας, γεγονός που εγείρει ιδιαίτερες ανησυχίες. Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές και απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων περισσότερο από ποτέ.
Ο παρατεταμένος καύσωνας με υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και η συνεχιζόμενη ανομβρία των τελευταίων ετών έχουν συντελέσει στην καταστροφή του ελαιόκαρπου, - βασικό στοιχείο διατροφής - υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου, με άμεσο αποτέλεσμα να πληγεί οικονομικά ο τομέας αυτός.
Ο αγροτικός κόσμος εκφράζει την έντονη ανησυχία του και χρειάζεται άμεσα βοήθεια και στήριξη. Ωστόσο, η απουσία συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών, η αδράνεια και η ολιγωρία στην εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και η απουσία δραστικού εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού αντιμετώπισης των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, οδηγούν σε εγκατάλειψη των αγροτικών εκτάσεων, με απότοκο τις τεράστιες οικονομικές απώλειες και τη συνακόλουθη ερήμωση της περιφέρειας.
Η Νότια Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κρήτη, όπου το ποσοστό της ελαιοκαλλιέργειας είναι πολύ υψηλό και αποτελεί μονοκαλλιέργεια σε αρκετές περιοχές όπως στην Ηλεία, πλήττονται βαρύτατα, με ανυπολόγιστες ζημιές στην τοπική και εθνική οικονομία.
Επερωτάται ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, ποιες ενέργειες έχει κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ώστε να διεκδικήσει τα παρακάτω μέτρα:
1. Άμεση καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια γεωπόνων.
2. Να αποζημιωθούν πλήρως και εγκαίρως οι παραγωγοί.
3. Να αναθεωρηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να προσαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή.
4. Να εκπονηθεί εθνικό στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής Αλλαγής».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr