ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Καλλίπολις»: Υλοποίηση Ημερίδας για την εφηβεία και τις εξαρτήσεις

Κοινοποίηση
Tweet

Υλοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου η ημερίδα με τίτλο "Ο ρόλος των ενηλίκων στη βιοψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων".

Με  μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων από Γυμνάσια & Λύκεια της Αχαΐας, υλοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου η ημερίδα με τίτλο "Ο ρόλος των ενηλίκων στη βιοψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων".

Η εν λόγω ανοιχτή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Δικτύου Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας "Επιλέγω (=) Ελευθερία - Ζω χωρίς Εξαρτήσεις!", το οποίο αποσκοπεί στην πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των εφήβων και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας δια της Υπευθύνου Αγωγής Υγείας και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις» που λειτουργεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ.

Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις δυο εισηγήσεις, ενώ στο τέλος ακολούθησε συζήτηση για τα θέματα που αναδείχθηκαν. Στην έναρξη της εκδήλωσης η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας «Καλλίπολις» κα Άννα Μαστοράκου επεσήμανε την ανάγκη στήριξης των εφήβων που με κάθε τρόπο εκφράζουν τη δυσφορία και την πίεση που βίωσαν λόγω του εγκλεισμού της πανδημίας, αλλά και των οικογενειών και του σχολείου που καλούνται να υποστηρίξουν τα παιδιά σε δύσκολους καιρούς και να τους δώσουν τα απαραίτητα εφόδια για να πορευτούν στη ζωή τους. Από την μεριά της η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κα Ευγενία Πιερρή αναγνώρισε τη σημαντικότητα της σύμπραξης δυνάμεων στη σύγχρονη πραγματικότητα, στην οποία οι σχολικές κοινότητες καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις σε διάφορα επίπεδα αλλά και την ανάγκη να παρέχεται κάθε δυνατή στήριξη στον ρόλο που καλείται να επιτελέσει ο εκπαιδευτικός σήμερα. 

Η πρώτη ομιλήτρια κα Μαριγούλα Μαργαρίτη, τ. Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου & Ζώων του Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, στην εισήγηση της με τίτλο: «Εγκέφαλος: Ο δικός μας ενορχηστρωτής» ανέπτυξε θέματα που αφορούν στη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου, με έμφαση στην πλαστικότητα, τη μνήμη, τη μάθηση, το stress, τα συναισθήματα, την ανταμοιβή/ευτυχία και τον εθισμό, αλλά και στο πώς η γονική φροντίδα συνδέεται με τον εγκέφαλο και επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών. Παράλληλα, η δεύτερη ομιλήτρια κα Άννα Λαμπίδη, Κοινωνική Ψυχολόγος, ΜSc, Πιστοποιημένη Ψυχοθεραπεύτρια ECP, Επιστημονική συνεργάτις του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ) και του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ), στην εισήγησή της με τίτλο: «Γονείς & καθηγητές: Εκπαιδευτές στο ταξίδι της ζωής του εφήβου στη σύγχρονη ρευστή πραγματικότητα», εστίασε στις προκλήσεις που αναδύονται στη σύγχρονη κοινωνία και στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί  μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική στήριξη στους εφήβους, συμβάλλοντας θετικά στη διαχείριση των προκλήσεων και στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. 

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στην Διεύθυνση του 1ου Γενικού Λυκείου Πάτρας που με χαρά δέχθηκε να φιλοξενηθεί η ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις