ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ: Η διάσπαση, οι καταγγελίες για τις ανεξαρτητοποιήσεις και το κίνημα Κασσελάκη – Πώς αλλάζουν οι συσχετισμοί στη Βουλή

Κοινοποίηση
Tweet

Η επισημοποίηση του «διαζυγίου» του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και η παρουσίαση του νέου πολιτικού του εγχειρήματος κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις

 

Η αυλαία του έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε το απόγευμα του Σαββάτου, με το κόμμα από εδώ και στο εξής να καλείται, ενόψει και των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου, να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την οργανωτική του ανασυγκρότηση, τον επαναπροσδιορισμό του πολιτικού του στίγματος, μα προπαντός για την αποκατάσταση των σχέσεών του με την κομματική και εκλογική του βάση, που – όπως επισημάνθηκε σε πολλές παρεμβάσεις συνέδρων – διερράγησαν το προηγούμενο διάστημα.

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλλει σχέδιο αποστασίας για να φύγει από την Αξιωματική Αντιπολίτευση – Σκληρή επίθεση σε Κασσελάκη

Κασσελάκης για νέο κόμμα: Οι κόσμος θα αποφασίσει για τα πάντα – Τι είπε για το όνομα

Άρης Σπηλιωτόπουλος: Το νέο κίνημα Κασσελάκη δεν θα έχει «αριστερόμετρα»

Καθόλου τυχαία, σε αυτή την κατεύθυνση, το Συνέδριο αποφάσισε την ανασύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος και εξουσιοδότησε την Κεντρική Επιτροπή να προχωρήσει άμεσα στην ανασυγκρότηση των Νομαρχιακών Επιτροπών και κατ’ επέκταση και των Ομάδων Μελών, που αποτελούν το κύτταρο του πολιτικού φορέα. Αντίστοιχα, κατατέθηκαν προτάσεις και σκέψεις για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να ανοιχτεί ξανά στα εργατικά συνδικάτα, στη νεολαία, στους αυτοαπασχολούμενους, στους αγρότες, ευρύτερα στην κοινωνία.

Από την πλευρά τους οι 4 υποψήφιοι πρόεδροι (Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλας Φαραντούρης, Απόστολος Γκλέτσος), αλλά και το σώμα του Συνεδρίου επιχείρησαν να εκπέμψουν μήνυμα ενότητας και ετοιμότητας να σηκώσουν τα μανίκια και να παλέψουν να θεραπεύσουν το τραυματισμένο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Έντονες αντιδράσεις για την παρουσίαση του νέου κινήματος του Στέφανου Κασσελάκη
Οι σκηνές ακραίας έντασης και πόλωσης της πρώτης μέρας και οι αλληλοκατηγορίες για «VIP και πλέμπα» κλιμακώθηκαν περαιτέρω το Σάββατο δίνοντας τη θέση τους σε σκληρές εκατέρωθεν αντεγκλήσεις με αφορμή την παρουσίαση του νέου πολιτικού εγχειρήματος του Στέφανου Κασσελάκη.

«Η συνέχεια του δημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ», «ο άνθρωπος στο επίκεντρο της πολιτικής», «γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε το πολιτικό σκηνικό» ήταν ορισμένες από τις φράσεις – κλειδιά που χρησιμοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης στην παρουσίαση της νέας πολιτικής του πρωτοβουλίας, υπογραμμίζοντας στους παρευρισκόμενους ότι «εσείς θα αποφασίσετε το όνομα του, αφού εσείς είστε οι ιδιοκτήτες και ο πρόεδρος ο υπηρέτης σας».

Εξαπολύοντας μύδρους κατά των πρώην συντρόφων του έκανε λόγο για ένα κίνημα «των μελών και όχι των κρατικοδίαιτων στελεχών» και πρόσθεσε: «Xθες είχαμε ένα δίλημμα, νομιμοποιούμε αυτή τη διαδικασία και με τη σιωπή μας την κάνουμε νόμιμη, σωστή ή να μιλήσουμε; Όντως η σιωπή δεν είναι ανοχή, είναι συνενοχή. Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής, δεν είναι τρόπος για να ζεις. Τους ευχόμαστε καλή τύχη. Aς πράξουν ό,τι θέλουν, ο καθένας θα κριθεί. Εμείς σε αντιδημοκρατικό κόμμα δεν μένουμε»

Η επισημοποίηση του «διαζυγίου» του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και η παρουσίαση του νέου πολιτικού του εγχειρήματος το μεσημέρι του Σαββάτου κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Εντύπωση, δε, προκαλεί το γεγονός ότι κομμάτι των συνέδρων στις τοποθετήσεις τους απέφευγαν ακόμη και να αναφέρουν ονομαστικά τον πρώην πρόεδρο, χρησιμοποιώντας αντί του ονόματος την λέξη «ακατονόμαστος».

«Άκουσα μέλος της ΚΟ πηγαίνοντας στον Ταύρο να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε. Σας γελάσανε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, η Αριστερά είναι εδώ», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, καταλογίζοντας στην πλευρά Κασσελάκη ότι στη συνέχεια «θυματοποιήθηκε » με «τραμπικό» τρόπο. «Το σχέδιο αυτό ετοιμάστηκε έξω από το ΣΥΡΙΖΑ το υποστηρίζει η διαπλοκή» είπε, διαμηνύοντας στους βουλευτές που αποχώρησαν ότι δε θα πάνε στο «κόμμα Κασσελάκη αλλά θα παρέχουν υπηρεσίες στον Ανδρουλάκη και στη διαπλοκή».

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε την ομιλία Κασσελάκη ο Παύλος Πολάκης. «Εύχομαι καλή τύχη στον κ. Κασσελάκη. Η προσπάθεια του να μεταλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ δεν απέδωσε. Η προσπάθειά του να σπιλώσει ανθρώπους δεν απέδωσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη αγκαλιά και στο δημοκρατικό προσκλητήριο για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη , έχουν θέση όλοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όσοι απεργάζονται σχέδιο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ θα απογοητευτούν. Όσοι έχουν κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες, να τους υπενθυμίσουμε ότι η ιστορία δεν συγχωρεί αυτούς που υπονομεύουν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και τα κόμματά τους», διεμήνυσε ο Νικόλας Φαραντούρης.

Για εξευτελισμό έκανε λόγο ο Απόστολος Γκλέτσος. «Ο Κασσελάκης έφτασε στο τελευταίο σκαλοπάτι του εξευτελισμού του. Το στίγμα θα μείνει και σε μας, γιατί τον πήραμε και τον κάναμε αρχηγό μας, αλλά θα προσπαθήσουμε γρήγορα να το πετάξουμε από πάνω μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι καταγγελίες για τις ανεξαρτητοποιήσεις, την αποστασία και το σχέδιο διαπλοκής
Εκείνο, όμως, που σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν οι αιχμηρές καταγγελίες για τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής οι Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Πέτρος Παππάς και Ραλλία Χρηστίδου ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους. Στους παραπάνω προστέθηκε το πρωί του Σαββάτου και η Κυριακή Μάλαμα, ενώ προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο Πέτρος Παππάς με επιστολή του γνωστοποίησε την ανεξαρτητοποίησή του.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστική, εξάλλου, η δηκτική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος για τον Πέτρο Παππά: «Ο Πέτρος Παππάς “διακρίθηκε” για μια σειρά από τοποθετήσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες ήταν εκτός του πλαισίου της Αριστεράς και για τις οποίες είχε υποστεί επίπληξη. Η πολιτική του παρουσία καθρεφτίζει το είδος και το στίγμα του “νέου, που έρχεται”», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ο ίδιος αποτελεί τυπικό δείγμα στελέχους του κόμματος Κασσελάκη».

«Τώρα που φανερώθηκε το σχέδιο ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνει σε αυτό μπροστάρης και υλοποιητής. Πάντα θα παραμένει βουτηγμένος στην ανυποληψία του. Πάντα θα κουβαλά το στίγμα του πρόθυμου αποστάτη. Ειδικά αν βρεθεί κόμμα, πέραν του Κασσελάκη, να τον περιμαζέψει και να τον περισώσει από την πολιτική αφάνεια», κατέληγε.

Το ζήτημα αυτό απασχόλησε όπως ήταν φυσικό και το έκτακτο Συνέδριο, το οποίο τοποθετήθηκε επί του ζητήματος με ειδική ανακοίνωση έπειτα από πρόταση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του έκτακτου Συνεδρίου, «κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αποκαλύφθηκαν πλήρως οι πραγματικές επιδιώξεις του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς και το οργανωμένο σχέδιο που είχε εξυφάνει εδώ και καιρό». Ειδικότερα σημειώνεται: «Αφού απέτυχε να παρεμποδίσει την έναρξη του συνεδρίου, αποχώρησε χωρίς καν να επιδιώξει να συμμετάσχει στην ψηφοφορία. Ομολογώντας, έτσι, ότι δεν είχε την πλειοψηφία των συνέδρων με το μέρος του, κι ότι όλα όσα υποστήριζε περί του αντιθέτου, τις προηγούμενες μέρες, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια επικοινωνιακή επιθετική προπαγάνδα. Άλλωστε, η ανακοίνωση του νέου κόμματός του, λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, αποδεικνύει περίτρανα ότι ο σχεδιασμός και η προετοιμασία του γινόταν όλο το προηγούμενο διάστημα, παρότι το διέψευδε υποκριτικά».

Αναφέρεται επιπλέον ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης το μόνο που έκανε στην χθεσινή ημέρα ήταν ένα επικοινωνιακό σόου έξω από τον χώρο του Συνεδρίου με συνεχείς ψευδείς δηλώσεις και προβοκάτσιες που έπεσαν όλες στο κενό. Γιατί στη Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες και αυτούς τους κανόνες δεν μπορεί να αποδεχθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Είχε έτοιμο το ανταγωνιστικό κόμμα εδώ και ημέρες και, την ώρα που δήθεν διαμαρτυρόταν εκτός του Συνεδρίου, είχε έτοιμη την ανακοίνωση και τα γραφεία του νέου κόμματος. Όλα όσα έγιναν χθες με τους τραμπουκισμούς και τις λεκτικές και όχι μόνο επιθέσεις δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο, όπως καμία σχέση δεν έχει και ο ίδιος όπως αποδείχθηκε».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «οι βουλευτές και οι βουλεύτριες που έθεσαν υποψηφιότητα και εκλέχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεν νοείται να ανεξαρτητοποιηθούν χωρίς να παραδίδουν την έδρα τους στο κόμμα. Και πολύ περισσότερο, δεν έχουν καμμιά πολιτική και ηθική νομιμοποίηση να υπονομεύσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο λαός, με την ψήφο του στις βουλευτικές εκλογές». «Για αυτή τους την προσπάθεια, που ενορχηστρώνεται από τον πρώην πρόεδρο, αλλά και όσοι κι όσες την πραγματοποιήσουν, θα κριθούν και θα αποδοκιμαστούν σκληρά από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και από τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες», τονίζεται.

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει μπροστά, συγκροτημένα, με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα. Με αταλάντευτη πίστη στις αρχές, τις αξίες και τις ιδέες της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου, που όχι μόνο δεν είναι ξεπερασμένες, αλλά είναι επίκαιρες όσο ποτέ. Με σαφή, πειστικό προγραμματικό λόγο, και με μια συγκεκριμένη και συνολική πρόταση για την προοδευτική κυβερνητική αλλαγή. Θα ανασυγκροτηθεί και θα γίνει πιο ισχυρός, για να δώσει και να κερδίσει τις μάχες για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ και των πολιτικών της. Για την αναγκαία προοδευτική αντεπίθεση και την απαραίτητη κοινωνική και πολιτική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση».

Τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του κόμματος που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη σχολίασαν και κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ένα σχέδιο διαπλοκής που θέλει να αφαιρέσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης» από το κόμμα.

Μάλιστα, με δηκτικό τρόπο ανέφεραν ότι κάποιοι «πιστεύουν ότι μπορούν να μεταφέρουν τις κοινοβουλευτικές τους έδρες όπως μεταφέρουν το σαρκίο τους» και ξεκαθαρίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει αποδείξει ότι δεν είναι ένα θνησιγενές σχήμα όπως αυτά που προσπαθούν να διασπάσουν το σώμα του. Γιατί και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση εκφράζει πάντα την κοινωνική αγωνία των πολιτών και δεν θα επιτρέψει σε κανένα σχέδιο συμφερόντων να καθορίσει το μέλλον του».

Αναλυτικά ανέφεραν:
«Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ολοκληρώνει τις θεσμικές διαδικασίες του έκτακτου συνεδρίου με τις ομιλίες των τεσσάρων υποψηφίων. Κάποιοι ωστόσο πιστεύουν ότι μπορούν να μεταφέρουν τις κοινοβουλευτικές τους έδρες όπως μεταφέρουν το σαρκίο τους.

Εύκολα όμως μετά τα χθεσινά γεγονότα διαπιστώνει κανείς, ότι οι έδρες που ακούμε σήμερα να φεύγουνε δεν μεταφέρονται στον Στέφανο Κασσελάκη αλλά πολύ περισσότερο κουβαλάνε την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κ. Ανδρουλάκη. Με τον ίδιο τρόπο που θα κουβαλάνε πάνω τους το στίγμα της αποστασίας. Αυτό δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από ένα σχέδιο διαπλοκής που θέλει να αφαιρέσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ως εδώ! Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποδείξει ότι δεν είναι ένα θνησιγενές σχήμα όπως αυτά που προσπαθούν να διασπάσουν το σώμα του. Γιατί και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση εκφράζει πάντα την κοινωνική αγωνία των πολιτών και δεν θα επιτρέψει σε κανένα σχέδιο συμφερόντων να καθορίσει το μέλλον του».

«Γρίφος» η επόμενη μέρα
Με δεδομένες τις μέχρι στιγμής αποχωρήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι εκείνες που επίκεινται στο επόμενο διάστημα, ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται και στη Βουλή, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόκειται, μάλιστα, για ένα πρωτοφανές περιστατικό στην πολιτική ιστορία του τόπου τα τελευταία 50 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση.

Μετά την επιστολή ανεξαρτητοποίησης του Πέτρου Παππά ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 34 βουλευτές από τους 35 που είχε. Ήδη όμως τις τελευταίες ώρες, τρεις ακόμη έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ανεξαρτητοποιηθούν. Το πρωί της Κυριακής η Κυριακή Μάλαμα, το Σάββατο ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και η Ραλλία Χρηστίδου δήλωσαν την πρόθεσή τους να ανεξαρτητοποιηθούν. Μένει να στείλουν τη σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, ώστε να προσμετρηθούν και επίσημα στις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ.

Εφόσον ανεξαρτητοποιηθούν, φτάνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ στους 31 βουλευτές, όσους έχει δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές.

Αυτό όμως θα αλλάξει με ακόμη μία αποχώρηση. Δηλαδή αν φύγουν συνολικά πέντε βουλευτές, χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, είναι περίπου 7 έως 8 βουλευτές που εκφράζουν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται η Έλενα Ακρίτα και η Νίνα Κασσιμάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα, η Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με τη Γιώτα Πούλου (συντονίστρια Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου, ΕΠΕΚΕ), τον Γιάννη Σαρακιώτη, τον Γιώργο Γαβρήλο (κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι) θα παραιτηθούν από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα. Ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης εμφανίζεται σκεπτικός για το μέλλον του στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια ώρα η Ράνια Θρασκιά και ο Βασίλης Κόκκαλης αναμένεται να διασαφηνίσουν τις προθέσεις τους.

Το κίνημα Κασσελάκη και τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο φορέα
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κινητικότητα και το παρασκήνιο που παρατηρείται στο στρατόπεδο του Στέφανου Κασσελάκη μετά την απόφασή του για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.

Το πρωί του Σαββάτου στα γραφεία στον Ταύρο μπορούσε να διακρίνει κανείς πλειάδα στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν το «παρών» στη γέννηση του νέου κινήματος.

Αυτό που φαίνεται να είναι δεδομένο για τα πιο προβεβλημένα στελέχη είναι για παράδειγμα η αποχώρηση της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία ήταν σήμερα στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, κατά την ανακοίνωση ίδρυσης του νέου του κόμματος. Ωστόσο η ίδια έχει πει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει γνωστό, εάν γίνει, τη Δευτέρα, προκειμένου να αναλάβει και έναν πιο σημαντικό κοινοβουλευτικό ρόλο, καθώς ο Στέφανος Κασελάκης δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής.

Ρόλο στο νέο εγχείρημα αναμένεται να παίξουν και οι Θανάσης Οικονόμου, Θάνος Μωραϊτης, Χαρά Καφαντάρη, Ευάγγελος Αντώναρος, καθώς και ο σύμβουλος του κ. Κασσελάκη, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικοινωνία με βουλευτές του κόμματος που ακόμη δεν έχουν εκφράσει δημοσίως τις προθέσεις τους. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το ενδεχόμενο έκφρασης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο του νέου πολιτικού εγχειρήματος του Στέφανου Κασσελάκη δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια για το αμέσως επόμενο διάστημα.

enikos.gr
 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις