ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι σημαίνει η φράση «θα πούμε το ψωμί ψωμάκι»

πηγή: unsplash.com

Κοινοποίηση
Tweet

Τι σημαίνει η φράση «θα πούμε το ψωμί ψωμάκι» και από πού προέρχεται

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Είναι σαν μικρές κάψουλες χρόνου, που περιέχουν μέσα τους συμπυκνωμένη τη σοφία και την εμπειρία πολλών γενεών.

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά σημαντικές αξίες, ηθικές αρχές και πρακτικές συμβουλές για τη ζωή.

 Είναι διαχρονικές, καθώς αν και δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, διατηρούν τη σημασία τους ακόμη και σήμερα, καθώς οι ανθρώπινες εμπειρίες και τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια.

 Ουσιαστικά είναι η πολιτισμική ταυτότητα ενός λαού και αποτελούν πλούτο γνώσης και εμπειρίας. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να αναπτύξουμε κριτική σκέψη, ενώ η εύστοχη χρήση τους σε μια συζήτηση μπορεί να δώσει χιούμορ, ζωντάνια και έμφαση στα λεγόμενά μας.

Μάθε πώς βγήκε η φράση «θα πούμε το ψωμί ψωμάκι»
Πολλές φορές ακούμε τη φράση «θα πούμε το ψωμί ψωμάκι». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Την χρησιμοποιούμε όταν καταλαβαίνουμε ότι έρχεται εποχή πείνας και δυσκολιών.

Η φράση είναι παροιμιακή και έμεινε από την εποχή πολέμου. Σύμφωνα με τον Τάκη Νατσούλη, η φράση προέρχεται από την εποχή του Κριμαϊκού Πολέμου και του αποκλεισμού του Πειραιά.

 Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, το 1853, μεταξύ της Ρωσίας από τη μία και της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Σαρδηνίας από την άλλη, ο ελεύθερος και υπόδουλος ελληνισμός πίστευε σε πιθανή νίκη της Ρωσίας και ότι ήρθε η ώρα για την πραγμάτωση των εθνικών του πόθων. Έτσι ξέσπασαν επαναστατικά κινήματα σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία.

Ωστόσο, τουρκικές δυνάμεις κατέστειλαν τις επαναστατικές εστίες, ενώ μέρος του γαλλικού στόλου κατέλαβε τον Πειραιά, το 1854, για να επιτηρεί την Ελλάδα, ενώ αποβίβασαν και στρατεύματα, ζητώντας από τον Όθωνα να κηρύξει ουδετερότητα έναντι των εμπολέμων και να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μαυροκορδάτο.

Ο ναυτικός αποκλεισμός έφερε πείνα, ενώ ξέσπασε και επιδημία χολέρας. Από τα γεγονότα αυτά έμεινε και η επίμαχη φράση.

 foxreport.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις