ΣΙΝΕΜΑ

/

Όταν ο Μανούσος Μανουσάκης είχε έρθει στην Πάτρα πριν 9 χρόνια με το φιλμ "Ουζερί Τσιτσάνης"

Μαρτάτος Tάκης
Κοινοποίηση
Tweet

Ο σημαντικός δημιουργός που είχε σκηνοθετήσει πολλές επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, είχε αφήσει τη σφραγίδα του και στο σινεμά και το "Ουζερί Τσιτσάνης", μία προσεγμένη, συγκινητική ταινία εποχής είχε αρέσει στο κοινό

Ο Μανούσος Μανουσάκης που έφυγε από τη ζωή στα 74 του χρόνια από οξεία λευχαιμία, υπήρξε ένας πράγματι ταλαντούχος και δημιουργικός σκηνοθέτης και μπορεί οι περισσότεροι να τον γνώρισαν και να τον εκτίμησαν μέσα από τις προσεγμένες τηλεοπτικές του δουλειές όπως το «Άγγιγμα Ψυχής» με τον Σταύρο Ζαλμά, την Θεοφανία Παπαθωμά και τον Γιάννη Βόγλη ή τους «Ψίθυρους καρδιάς» που έκαναν ρεκόρ τηλεθέασης, ωστόσο ο εκλιπών σκηνοθέτης είχε αφήσει το στίγμα του και την υπογραφή του και σε αξιόλογες κινηματογραφικές δουλειές.

Μάλιστα με αφορμή μία από τις ταινίες του, το πολύ καλό «Ουζερί Τσιτσάνης» που ήταν βασισμένο στο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, ο Μανούσης Μανουσάκης είχε ταξιδέψει στην Πάτρα πριν περίπου 9 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2015. Είχε μιλήσει σε εκπροσώπους των Πατρινών Μέσων ενημέρωσης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ξενοδοχείο Βυζαντινόν στη Ρήγα Φεραίου (ήταν το μεσημέρι της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου 2015) ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας στις 22.00 είχε παραστεί και είχε μιλήσει στους θεατές της προβολής της ταινίας του, «Ουζερί Τσιτσάνης» στη Βέσο Μάρε.

Το thebest.gr είχε δώσει το παρών και αυτό που θυμόμαστε είναι πως ο Μανούσος Μανουσάκης ήταν ένας εξαιρετικά ευγενής άνθρωπος, πως είχε αγωνία για το πώς θα πήγαινε η ταινία του (ήδη εκείνες τις μέρες το φιλμ είχε ξεπεράσει πανελλαδικά σε περίπου 2 εβδομάδες προβολής τα 75.000 εισιτήρια) ενώ σε όσα τον είχαμε ρωτήσει είχε απαντήσει με ειλικρίνεια και με ωραίο λόγο.

Η ταινία του αυτή όπου έπαιζαν οι Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Γιάννης Στάνκογλου, ο Πατρινής καταγωγής ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, η Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη, κ.α. περιστρέφεται όπως μας είχε περιγράψει ο σκηνοθέτης, γύρω από τρία θέματα: τον έρωτα ενός Χριστιανού και μίας Εβραίας στην Θεσσαλονίκη την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, την δημιουργία μίας κοινωνικής, θρησκευτικής ομάδας και φυσικά το πρόσωπο του 26χρονου τότε συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη που σ’ ένα ουζερί στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης είχε γράψει ορισμένα από τα πιο ωραία του τραγούδια. Σε μία μάλιστα από τις πρώτες σκηνές της ταινίας «Ουζερί Τσιτσάνης» κάνει την εμφάνιση της και μία Μercedes αντίκα του 1939 που άνηκε στον Πατρινό οπερατέρ Σπήλιο Λαλιώτη.

Ο Μανούσος Μανουσάκης είχε ρωτηθεί από το thebest.gr για το κόστος της ταινίας, για να απαντήσει διπλωματικά λέγοντας πως το 90% είναι ψυχή και μόνο το 10% ευρώ!

«Δίνουμε ότι καλύτερο μπορούμε από τον εαυτό μας, το οποίο δεν μεταφράζεται δραχμικά», είχε χαρακτηριστικά τονίσει ο Μανούσος Μανουσάκης ενώ για τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, είχε πει πως ο ρόλος του είναι μεν μικρός αλλά σημαδιακός και καθοριστικός.

Όσο για το τι τον γοήτευσε και ασχολήθηκε με αυτήν την ιστορία, ο Μανούσος Μανουσάκης είχε αναφέρει πως "ήταν η δυνατότητα που μου έδινε το βιβλίο να περιγράψω μια πτυχή της ιστορίας μας ελάχιστα γνωστή μέσα από την ματιά του Βασίλη Τσιτσάνη και μέσα από έναν καταιγιστικό έρωτα.

Περιγράφοντας αυτή την ιστορία, της εξόντωσης της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε ένα διάλογο με τους θεατές για τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων και για τη πραγματική φύση του ναζισμού που είτε ξεχνάμε, είτε δεν γνωρίζουμε. Δύο θέματα που γίνονται δυστυχώς και πάλι πολύ επίκαιρα στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια σήμερα".

Όπως ήταν φυσικό ο Μανούσος Μανουσάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους, είχε αναφερθεί και στην τηλεόραση που τον καθιέρωσε στις συνειδήσεις του ευρύ κοινού. Ο ίδιος παρέμεινε εξάλλου μέχρι στην τελευταία στιγμή στις επάλξεις του επαγγέλματος και όπως γνωρίζουμε, αυτήν την περίοδο έχει ξεκινήσει να προβάλλεται στην ΕΡΤ η νέα αστυνομική σειρά "Το δίχτυ" σε δική του σκηνοθεσία και σενάριο του Βαγγέλη Γιαννίση με πρωταγωνιστές τον Θοδωρή Αθερίδη, την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, τον Ορέστη Τζιόβα, κ.α.

Για την τηλεόραση λοιπόν και γενικότερα τις τέχνες, ο Μανούσος Μανουσάκης τότε στην Πάτρα είχε πει πως «είναι το σπίτι μας, με τίμησε και την τιμήσαμε. Δεν κάνω πυραμίδα αξιολόγησης. Είναι εξίσου σημαντικά το θέατρο, ο κινηματογράφος και η τηλεόραση. Ο κινηματογράφος με το μέγεθος και την σκοτεινή αίθουσα του, η τηλεόραση με την διεισδυτικότητα της κάνοντας μας παρέα και το θέατρο με την άμεση επαφή του κοινού με την ψυχή του ηθοποιού. Όλα έχουν τους κανόνες και την ομορφιά τους».

Το φιλμ «Ουζερί Τσιτσάνης» είχε διανεμηθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες από την εταιρεία Feelgood.

Πιο παλιά το 1998 είχε σκηνοθετήσει την κωμική ταινία "Κόκκινος δράκος" όπου έπαιζαν οι Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βίκυ Κουλιανού, Παύλος Κοντογιαννίδης και ο Γιώργος Μούτσιος.

Στην τηλεόραση είχε κάνει ακόμα το σήριαλ «Έρωτας κλέφτης» με τους Σταύρο Ζαλμά, Βίκυ Βολιώτη, τη σειρά «Η αγάπη ήρθε από μακριά» τη σεζόν 2002-2003 όπου έπαιζαν η Λίνα Σακκά και ο Κώστας Σόμμερ, την αισθηματική, δραματική σειρά «Μη μου λες αντίο» το 2004 με τη Θάλεια Ματίκα και τον Μέμο Μπεγνή, όπου λέγεται πως στο τελευταίο επεισόδιο, στις 24 Ιουνίου 2005, η τηλεθέαση έφτασε στο εντυπωσιακό 62,4%, κ.α.

Όσο για τους "Ψίθυρους Καρδιάς" το 1996 με την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, τον Απόστολο Γκλέτσο, την Μελίνα Μποτέλη, κ.α., και το τραγούδι που είχε ερμηνεύσει ο Δημήτρης Μπάσης, όλοι θυμόμαστε πως είχε κάνει πάταγο με το αντισυμβατικό love story που παρουσίαζε.

Σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη ήταν και η προ 3 ετών, μίνι τηλεοπτική σειρά εποχής «ΒΑΡΔΙΑΝΟΣ ΣΤΑ ΣΠΟΡΚΑ» που είχε βασιστεί στο ομότιτλο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η μίνι σειρά μυθοπλασίας, 4 επεισοδίων, της ΕΡΤ, «Βαρδιάνος στα σπόρκα», σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη με τη Ρένια Λουιζίδου, τον Πέτρο Ξεκούκη, την Τζένη Καζάκου, την Μαρία Καβουκίδη, κ.α., μας μετέφερε το κλίμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η σειρά αφηγείται την ιστορία της 50χρονης Σκεύως, η οποία όταν μαθαίνει ότι ο γιος της, Σταύρος (Γιώργος Σαββίδης), ο οποίος έχει μπαρκάρει λοστρόμος προκειμένου να μαζέψει χρήματα για να ζητήσει σε γάμο την αγαπημένη του Ρηνιώ, είναι άρρωστος, μεταμφιέζεται σε άντρα και γίνεται βαρδιάνος (φύλακας) στα σπόρκα (καράβια που βρίσκονταν σε καραντίνα εξαιτίας της χολέρας), προκειμένου να τον σώσει.

Είναι πολύ κρίμα που αυτός ο δημιουργικός άνθρωπος που ήξερε μέσα από τις δουλειές του στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο να κρατά το ενδιαφέρον του θεατή, να διαλέγει και να κατευθύνει έξοχα τους ηθοποιούς του, που έφυγε από τη ζωή ενώ είχε ακόμη να δώσει και άλλα πολλά.

Στα γυρίσματα της ταινίας "Ουζερί Τσιτσάνης".

Στη συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα τον Δεκέμβριο του 2015, διακρίνεται και η δημοσιογράφος Μαρία Σιορώκου.

"Ουζερί Τσιτσάνης", διακρίνεται στην σκηνή η Βασιλική Τρουφάκου.

Ο Μανούσος Μανουσάκης στην Πάτρα με τον υπογράφοντα το άρθρο, Τάκη Μαρτάτο.

"Άγγιγμα Ψυχής" με τον Σταύρο Ζαλμά ως αρχιμανδρίτη και την Θεοφανία Παπαθωμά ερωτευμένη μαζί του.

"Το δίχτυ".

"Βαρδιάνος στα Σπόρκα".

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture